Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
chprzemo
200
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: chprzemo » środa, 23 gru 2015, 08:39

Witam Brać!

Jako, że w najbliższym czasie (chyba) będę miał lukę i nawet uda mi się zaznać czegoś takiego jak to ludzie nazywają "czas wolny" to chciałbym uwarzyć pierwsze piwo...

Mam już małe bo małe doświadczenia z zacieraniem (na destylaty), słodem i sprzętem- własna kadź zacierno/filtracyjna, refraktometr, fermentatory, itp. graty.

Jeśli chodzi o surowce to posiadam jedynie słód pilzneński i wszystkie potrzebne enzymy :(.

Tu pojawia się pytanie- w jakie piwo na pierwszy raz celować tak żeby mnie zaskoczyło/zauroczyło smakiem? Może dodam, że osobiście lubię ciemne treściwe piwka, może nie za bardzo nachmielone...

Wiem, że może na forach dedykowanych więcej info bym znalazł ale jednak jako "forumowy patriota" szukam podpowiedzi tu, wierzę, że ktoś bardziej doświadczony podpowie mi co zrobić na pierwszy raz.
Nie pytam o teorie bo już chyba cały internet przeczytałem o tym lecz o przepis (jakie/ile słody, chmiele, przerwy w zacieraniu itp) :) .


pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: HomoChemicus » środa, 23 gru 2015, 09:10

Do zacierania piwa wystarczą enzymy zawarte w słodach.

Ja polecam gotowe zestawy surowców ze sklepów piwowarskich.
Jeżeli chcesz sam skompletować zestaw, to możesz się wzorować na składzie tych zestawów.
Na początek może spróbuj porter angielski.
Np. http://www.homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe ... slodow/251
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


Autor tematu
chprzemo
200
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: chprzemo » środa, 23 gru 2015, 09:19

A ten porter angielski jak się ma do portera sklepowego?
Też jest taki cierpki i mocno przypalony w smaku?

Chętnie skorzystam z gotowego zestawu bo nie będę rozdrabniał się w zakupy jakieś po 200 g słodu:)
Jak sklepy śrutują? Wystarczająca jest wtedy wydajność? Mam możliwość zmielenia słodu, ale raczej bardziej na mąkę niż na śrutę- co byś polecił? Jak zacierałem na zbożówki to dodawałem łuski gryczanej i nawet taka mąka się filtrowała w miarę przyzwoicie:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: HomoChemicus » środa, 23 gru 2015, 09:32

Cierpki i mocno palony, to byłby chyba robust porter. Porter angielski to lekko kawowo-czekoladowy przyjemny styl, o stonowanej goryczce.

Sklepy piwowarskie mają duże doświadczenie i wiedzą jak śrutować, nie śrutują na mąkę.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


Autor tematu
chprzemo
200
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: chprzemo » środa, 23 gru 2015, 09:44

Dzięki za info, chyba zamówię po świętach zestaw na 20l. takiego piwka:) - już nie mogę się doczekać....

Oczywiście będę zdawał relacje z produkcji:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 12:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Dziupla
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: Bubo-bubo » środa, 23 gru 2015, 09:55

Ja na początek polecam Pale Ale. Ważyłem już kilka odmian, ostatnio Belgian Pale Ale i stwierdzam że ten styl smakuje wszystkim. :D
Zestawy surowców to świetna rzecz, bo dostajemy wszystkie składniki i przepis.
Ze sklepów to bardziej poleciłbym Homebrewing czy Centrum Piwowarstwa z uwagi na większą ilość produktów. ;)
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.


Autor tematu
chprzemo
200
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: chprzemo » środa, 23 gru 2015, 11:18

Popatrzyłem na Centrum Piwowarstwa i jest obawa, że sporą część wypłaty tam zostawię dlatego zamówię sobie teraz zestaw na portera, jak wyjdzie fajny to będę dalej eksperymentował i następne będzie Pale Ale:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


novak
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: novak » niedziela, 27 gru 2015, 16:47

Jako pierwszą warkę proponuję Ci uwarzyć jakiegoś SMASH'a (Jeden Słód i Jeden Chmiel - w dosłownym tłumaczeniu).
Słód pilzneński z chmielem lubelskim lub sybillą lub pszeniczne.
Dzięki takim warkom nauczysz się na początku rozpoznawać cechy charakterystyczne poszczególnych chmieli, słodów i drożdży.
Jako, że początki zawsze trudne zacznij od prostych receptur :piwo:

Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 12:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Dziupla
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: Bubo-bubo » niedziela, 27 gru 2015, 22:05

Ciekawe. Jeszcze takiego cuda nie warzyłem, i zastanawia mnie czy bukiet nie jest zbyt płaski?
Do nauczenia się chmieli czy słodów można robić np. mini zacieranie 100g. słodu i próbowanie, czy gotowanie ''cherbatki'' chmielowej.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.


novak
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: novak » niedziela, 27 gru 2015, 22:54

@Bubo spróbuj zatrzeć wielotemperaturowo (lub metodą dekokcji) słód Floor Malted Bohemian Pilsner od Weyermann'a. Do chmielenia użyj Saaz'a (najlepiej również do chmielenia na zimno) i zadaj to WLP860 Munich Helles lub WLP800 Pilsner Lager.
Zaskoczysz się baardzo pozytywnie bogactwem bukietu zwykłego lagera.
Herbatki chmielowe zostawiam na przyszłe, ewentualne problemy z prostatą ;)

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: HomoChemicus » poniedziałek, 28 gru 2015, 08:50

I właśnie przez takie teksty ludzie sądzą, że zacieranie i wogóle zrobienie piwa jest skomplikowane jak lot w kosmos.

Są piwa o różnym stopniu trudności. Przecież nikt nie doradzał koledze RISa albo Lambica.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


novak
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: novak » poniedziałek, 28 gru 2015, 10:26

W pierwszym poście poleciłem prostą alternatywę do gotowego kita ze sklepu.
Mój drugi post jest odpowiedzią na pytanie Bubo o płaski bukiet, jeśli troche żargonem to przepraszam, ale wyczułem z posta, że kolega jest w miarę doświadczony.
I gdzie tu rocket science?


Autor tematu
chprzemo
200
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: chprzemo » środa, 30 gru 2015, 15:50

Dzięki Panowie za podpowiedzi jednak jak na pierwszy raz kupiłem zestaw słodów na portera angielskiego do którego link jest podany w poprzednich postach...

Zobaczę jaki będzie efekt prac i jeśli "złapię" bakcyla z piwkiem to będę próbował nawet bardziej skomplikowanych receptur:D

Słody i chmiele wczoraj dotarły do mnie i celuję w sobotę żeby zacierać- trzymajcie kciuki:).
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 12:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Dziupla
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: Bubo-bubo » środa, 30 gru 2015, 17:34

Trzymamy trzymamy.
Kol. novak z samego opisu słodu, drożdży i chmielu (mam takowy bo zostało mi go jeszcze troszkę) już widzę że można się spodziewać czegoś ciekawego. Faktycznie pod tym kątem nie pomyślałem :respect: .
A tak poza tym dopiero teraz dostrzegłem że wkradł się mały błąd mianowicie Wy pijecie herbatę a ja cherbatę :D (a może to zastrzeżona nazwa własna towaru)

P.S. Przepraszamy wszystkich piwowarów za tworzenie ''misji kosmicznej" :roll:
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.


Autor tematu
chprzemo
200
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: chprzemo » sobota, 2 sty 2016, 20:07

I stało się- zrobiłem pierwsze piwo :)

Po kolei:


Zacieranie:
Wlałem do kadzi 18l wody do zacierania (grzałkę mam tak niefortunnie przymocowaną, że 15 l. nie zakrywa jej w całości- z tego powodu też do podwójnego zestawu słodów na piwo "Porter angielski" z linku w poprzednich postach dodałem 0,5 kg słodu pilzneńskiego którego parametrów nie znam....
Zacieranie przebiegło bez problemu, po 45 minutach w 67*C (temp. wahała się 66-60*C) próba była już negatywna dlatego po 5 min dodałem ciemne słody i po 10 min. zacząłem podgrzewanie do 78*C- przegapiłem tą temp. i zagrzałem zacier do 85*C i tu jest pierwsze pytanie: 1) Czy takie przegrzanie nie wpłynie negatywnie na piwo? Jakie mogą być tego skutki?

Filtracja i wysładzanie:
Filtracja odbyła się za pomocą FD po 30 minutach układania się złoża, pierwsze 3l. zawróciłem do kadzi bo były niewyraźne;) . Tuż przed odsłonięciem się złoża dolałem 8l. gorącej wody (tak się złożyło, że nie miałem czym zmierzyć temp.), poczekałem aż zniknie płyn ze złoża i zakończyłem filtrację. Nie czekałem na odzyskanie całej brzeczki bo już powoli zaczął gonić mnie czas i zimno coraz bardziej dokuczało.
Takim sposobem otrzymałem ~16l. pofiltratu.

Chmielenie:
Brzeczkę po filtracji przelałem ponownie do wyczyszczonej kadzi (przeregulowałem nogę kadzi tak, że nie była w pionie ale dzięki temu 16l. brzeczki zakryło grzałkę. Po włączeniu grzania coś mnie podkusiło i od razu w temp. ~55*C dodałem 30g chmielu Challenger, całość do temp. 95*C podgrzewała się przez prawie godzinę, po osiągnięciu 95*C nie czekałem na dalsze podgrzewanie i dodałem połowę torebeczki (teoretycznie 15g.) chmielu Fuggles, po 10 minutach dodałem resztę tego chmielu i grzałem jeszcze przez 10 minut.
Nie czekałem na całkowite zagotowanie się brzeczki bo raz bałem się o przechmielenie przez Challenger'a którego za wcześnie dodałem, dwa to powody te co wcześniej- czas i coraz niższa temp. powietrza.

Studzenie:
To był najłatwiejszy etap- kilkanaście minut na dworze przy temp. pewnie z -15*C i 6 butelek 1,5l z lodem w środku.

Po ogrzaniu się uwadniam właśnie drożdże Safale S-04 i dokonałem pomiaru- brzeczka ma 21*Brix i jest tego ~14l. Tu jest drugie pytanie: 2) Rozcieńczać brzeczkę do przepisowych 13*BLG? Boję się, że będzie za bardzo nachmielone (użyłem dawki chmielu na 20/22 litry piwa), swoją drogą ilość też ma znaczenie bo to w końcu pierwsze piwo i chętnych na posmakowanie jest wielu więc każda butelczyna 0.33l ma znaczenie :D . Jeśli rozcieńczać to czym? mineralka, kranówka gotowana?


Będę wdzięczny za szybkie odpowiedzi.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 12:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Dziupla
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: Bubo-bubo » sobota, 2 sty 2016, 20:41

No to tak:
1.Zacierać ten zestaw spokojnie mogłeś w 18l. Wtedy dajesz mniej wody do wysładzania.
2. Temp. pow. 80*C -garbniki z łuski tak samo z tą wodą którą wysładzasz. Musisz mierzyć blg wysłodków, trzymać temp. w kadzi filtracyjnej, wody dolewać po trochu bez odsłaniania złoża. W ogóle doczytaj wysładzanie i filtrowanie. Piwo może ucierpieć, ale i tak pewnie będzie lepsze od sklepowego.
3. Nwm. jaki był przepis, ale jeżeli dałeś tyle co w przepisie chmielu i jak Challenger był na sam początek gotowania to nie powinno się nic stać, ale zawsze chmielu jak dla mnie w zestawach jest zbyt dużo i daję trochę mniej, i w tym sklepie chyba też dają naddatek.
4.Po rozpoczęciu studzenia STERYLNOŚĆ!!! pamiętaj!
5.Nie mierzyłeś Blg dlatego ma 21Blg (tożsame z Brix). Zbyt mało wysładzałeś. No nakombinowałeś, ale jak dodasz wody do 13Blg to powinno być ok. Woda możesz przegotowaną ale łatwiej sklepową będzie.

Postaraj się o dogodniejsze warunki na nast. raz. Pośpiech tu niewskazany i czytaj i jeszcze raz czytaj. A najlepiej oglądnij cały proces zacierania na yt u Kopyry.
Ogólnie powinno być dobrze, ale na nast. raz lepiej już normalnie zrobić. ;)
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: panta_rei » sobota, 2 sty 2016, 23:44

A ile czasu utrzymywałeś brzeczkę w stanie wrzącym? Mam wrażenie, że jakoś krótko :-/
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 12:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Dziupla
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: Bubo-bubo » niedziela, 3 sty 2016, 11:00

No wczoraj nie doczytałem , ale teraz widzę że zbyt krótko. Brzeczkę trzeba dobrze wygotować (1h), a szczególnie jeżeli mamy słód monachijski w zasypie. Gotujemy bez przykrycia aby DMS mógł odparować. Na Centrum piwowarstwa przy zestawie obojętnie jakim jest instrukcja zacierania do ściągnięcia, myślę że na takie minimum starczy.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.


Autor tematu
chprzemo
200
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: chprzemo » niedziela, 3 sty 2016, 15:45

No macie racje- gotowanie w stanie wrzenia trwało jakieś 20-25 minut tylko... I nie jestem w 100% pewien czy było to wrzenie bo termometr wskazywał ~96*C ale płyn zachowywał się tak jak by wrzał-lekka piana i samoczynne ruchy widoczne na tafli z bomblowaniem.

Wieczorem dolałem przegotowanej wody (ostudzonej) co rozcieńczyło całość do 15*Brix i tak zostawiłem na noc, dziś zajrzałem pod wieko i zobaczyłem pianę więc fermentacja ruszyła:D

Jeśli tak krótko gotowałem brzeczkę to piwo nie będzie pijalne? Jak to może wpłynąć na produkt końcowy?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Pierwsze piwo- prośba o przepis

Postautor: panta_rei » niedziela, 3 sty 2016, 16:07

Będzie zajeżdżać gotowanymi warzywami, kukurydzą z puszki itp, że skoro to pierwsze, to pewnie wcale tego nie zauważysz ;-)
Pozdrawiam, Sławomir


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość