Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 09:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pierwsza puszka na forum??
PostPostNapisane: wtorek, 31 sty 2012, 21:26 
Tematy: 2
szabix napisał(a):

@Brzydal
Gdy prowadzisz proces RLM odbiór jest zasyfonowany (tzn. ma pod górkę-jak na moim zdjęciu) czy nie? Zrób proszę prostą dokumentację i obfotografuj własną głowicę.
Pozdrawiam

Ma pod górkę o grubość rurki podłączona jest jak u Ciebie, a wygląda jak u szybki999. Tylko on ma odwrotnie podłączone rurki. Jak wyjmiesz ten kawałek niepotrzebnej przedłużki miedzianej też będziesz miał tak jak u nas. Bo możesz mieć problem z odbiorem który wygląda na zdjęciu że jest niżej niż powrót do kolumny. To może oznaczać tylko tyle, że zamiast do kolumny wszystko leci na odbiór i nie masz żadnej regulacji bo przelewa się przed zaworem. Trójnik z odbiorem powinien być nad powrotem do kolumny.

PostPostNapisane: wtorek, 31 sty 2012, 22:45 
Tematy: 7
Ja mam termometr na 37,5 cm od kega, który mi pokazuje po stabilizacji temperaturę jak w głowicy.A to oznacza ,że mam 100cm bufor w kolumnie o wysokości 140cm wypełnionej sprężynkami, który to daje mi sporo czasu na ewentualną korekcję prowadzenia procesu.Proces prowadzę ręcznie chociaż mam możliwość go zautomatyzowania i robię to z premedytacją wyznając zasade "nigdzie mi się nie śpieszy - więc pędzę". Także dzięki termometrowi umieszczonemu na wysokości jak podałem wyżej jestem w stanie prowadzić proces bardzo stabilnie jeśli chodzi o szybkość i jakość. I przy pomocy tzw tabeli Akasa robiąc 3-4-krotną korekcję RR jestem w stanie wyciągnąć z kega cały etanol o mocy 96.5%. Fakt ta część urobku ,która kapie gdy w kegu jest już powyżej 96 stopni C zaczyna mieć już zapaszek pogonu ( delikatny , ale zawsze jest to pogon).

PostPostNapisane: środa, 1 lut 2012, 00:59 
Tematy: 3
@alkohole-domowe
Myśle, że z tym pytaniem powinieneś się zwrócić do Akasa.

Dziękuję szybki999 za foty, szczególnie tę z wnętrza. Oczywiście macie rację z Brzydalem jeśli chodzi o poziomy poszczególnych króćców. To kolanko robiłem w akcie desperacji. Muszę powiększyć otwór w dennicy. Wydaje mi się, że jest za mały i powoduje to nieregularny przepływ.

Odpowietrzenie oczywiście jest: otwór fi4 pomiędzy króćcami wody i fi5 w uszczelce.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1