Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Chciałbym przedstawić wam mój sprzęt. Wykorzystałem zwykłą kegę od Guinessa, zamontowałem do niej kilka uchwytów tzw. TRICLAMP , grzałkę elektryczną, manometr, i kontroler temperatury. w najbliższej przyszłości będę również montował kolumnę ale to akurat musi poczekac aż uzbieram trochę kasy.
Manometr zamontowałem ponieważ czytałem gdzieś ze zdarzało się iż ciśnienie rozerwało baniak w czasie destylacji. Kontroler temperatury ma możliwość ustawienia temperatury z dokładnością do 0.1 stopnia Celsjusza ale nie bardzo wiem gdzie lepiej jest kontrolować tą temperaturę. Czy kontrolować temperaturę gazu czy temp. zacieru? W tej chwili kontroluję temp. zacieru. początkowo ładnie zaczęło poracować na temp. 90.5 ale po pewnym czasie ustało. Musiałem podnieść temp do 91.7 stopnia aby destylacja dalej przebiegała.
e
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
No cóż, to dlatego, że termostat się do destylacji nie nadaje...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
W ogóle przy destylacji bezkolumnowej, regulator temperatury do niczego nie jest potrzebny, że zacytuję klasykę kabaretu: " - do czego jest dana rura ? (termostat) - dana rura jest do niczego, Panie majster. "
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Nie jest to taki zwykły termostat. Moje urządzenie pochodzi z łaźni temperaturowej i nie działa to jako zwykły wyłącznik ON/OFF. Urządzenie reguluje moc grzałki tak aby utrzymać stabilną temperaturę.
Zainstalowałem to ponieważ pomyślałem że po co mam doprowadzać do wrzenia wodę z zacieru, a lepiej niech wrze tylko alkohol.
Wczoraj w końcu wyregulowałem temperaturę i docelowo ustawiłem na 95 stopni. Wyciągnąłem z tego ok 4l 70% płynu, przy 21litrach +7 kg cukru
Wczoraj w końcu wyregulowałem temperaturę i docelowo ustawiłem na 95 stopni. Wyciągnąłem z tego ok 4l 70% płynu, przy 21litrach +7 kg cukru
No i straciłeś ok. litra dobrej psoty Regulator w pot stillu nic ci nie daje Co z tego, że ustawiłeś regulator na 950C skoro destylat zaczął się skraplać już przy chyba 880C. Gdybyś miał w zbiorniku zamontowany termometr to byś to zauważył. Przy 950C masz w zbiorniku jeszcze nastaw o mocy kilku procent i to już straciłeś. Zobacz ten wykres download/file.php?id=349&mode=view a będziesz wiedział o czym mówię.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Nie jest to taki zwykły termostat. Urządzenie reguluje moc grzałki tak aby utrzymać stabilną temperaturę.
Czyli masz coś na początek do kolumny.
7agan napisał(a):
Zainstalowałem to ponieważ pomyślałem
A wystarczyło poczytać forum, co dalej polecam.
7agan napisał(a):
po co doprowadzać do wrzenia wodę, niech wrze alkohol.
W bojlerze masz mieszaninę o innych właściwościach fizycznych, niż każdy z płynów oddzielnie.
7agan napisał(a):
Wczoraj w końcu wyregulowałem temperaturę i docelowo ustawiłem na 95 stopni.
To super I cóż z tego wyszło
7agan napisał(a):
Wyciągnąłem z tego ok 4l 70% płynu, przy 21litrach +7 kg cukru
A powinno być 5,5 70% czyli 4 litry czystego spirytusu. Jeśli fermentacje była przeprowadzona prawidłowo (bo tu też można stracić cukier), to sposób destylacji zmarnował resztę alkoholu.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości