Tytuł: Re: [pepsi KEG] Pierwsza Maszynka :D Szałer89
Napisane: sobota, 27 lut 2010, 10:51
Kolego, odpowiadasz samemu sobie i jeszcze się ze sobą kłócisz?
Calyx kiedyś zrobi piękny wykresik:
Załącznik:
moc-temp.jpg
Na którym widać zależność moc/temperatura. Mając termometr na wylocie par możesz po pierwsze określić jaka moc kapie, a po drugie- jaka jest w garze.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: sobota, 27 lut 2010, 13:22
Termometr kupie przy okazji porostu zrobiłem pot stila dla czystej przyjemności żeby zobaczyć jak w prosty sposób zrobić jakieś %%% i zabić wolny czas, a jeszce co do termometru to kupie jak pospawam aa bratka to wtedy napewno będę go potrzebował
to w koncu odstojnik jest dobrze zamontowany czy nie ???
Napisane: sobota, 27 lut 2010, 14:10
szaler89 napisał(a):
...to w koncu odstojnik jest dobrze zamontowany czy nie ???
Nie, powinieneś zmienić sposób połączenia. Para powinna wejść w rurkę, która wprowadzi ją na dno odstojnika a następnie pędząc w górę wyjdzie tą usytuowaną z boku. Do niej podłączasz chłodnicę.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Napisane: sobota, 27 lut 2010, 21:54
Calyx. O co chodzi z tym połączeniem odstojnika. Ja mam tak podłączony jak Szaler. Dzisiaj gotowałem calwados, z 25 litrów wyszło około 5 litrów 55% Smak też jest ok. Proszę powiedz jaka jest różnica przy odwrotnym podłączeniu odstojnika.
Napisane: wtorek, 2 mar 2010, 10:50
czutka napisał(a):
...O co chodzi z tym połączeniem odstojnika...
Na fotce połączenie wygląda na odwrotne. Załączam rysunek, który wyjaśni jak podłączyć odstojnik. Jeśli podłączysz odwrotnie, zadziała również ale... Jeśli poziom cieczy wypełni odstojnik a Ty tego nie zauważysz (szkiełko jest ocieplone). Zapomnisz co jakiś czas spuszczać ciecz, lub jeszcze inne "zapomnisz nie dopilnujesz" To ciśnienie par przepchnie syf z odstojnika do chłodnicy i będziesz miał w psocie to, co powinno zostać w odstojniku.
Pozdrawiam Calyx
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Napisane: wtorek, 2 mar 2010, 16:32
Może to margines dyskusji, ale z wykresu Calyxa wynika, że do osiągnięcia stężenia ponad 90% wystarczy 4 - 5 cykli prostej destylacji. Teoretycznie więc kolumna z 5-cioma półkami teoretycznymi już jest OK. A z 10-ma - wyśmienita. No, tylko jeszcze te fuzelki, smrodki, etc, etc. - wypadłoby dobrze zbadać skład zacieru i narysować takie wykresiki dla wszystkich substancji. Ale to trochę nierealne. Więc walka o wysokośc kolumny i jakośc wypełnienia ma swój głęboki sens...
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości