Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 09:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pierwsza 50ka
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 lis 2011, 00:32 
Tematy: 4
Witam
Jestem nowy na forum i w tej dziedzinie również, więc na wstępie proszę o wyrozumiałość jeśli coś przekręcę.
Trochę winka już robię ale przykładam się spróbować cosik przepędzić. To będzie mój pierwszy raz hehe;)
Chodzi mi o odlanie pierwszej 50ki metylowego, podczas pierwszej destylacji. Pytanie czy zawsze ok 50 do 100ml należy odlać, czy to zależy od ilości którą pędzę? Znalazłem wprawdzie post gdzie jest info o 10ml na każdy litr nastawu http://alkohole-domowe.com/forum/w-sprawie-pozbycia-sie-z-psoty-metanolu-t2191.html a także, że cukrówa z której chcę pędzić, nie produkuje metylu. To prawda?
Inna sprawa, że jak wyjdzie to skuszę się pewnie na jakieś winka gotowanie i wtedy przydało by się wiedzieć jak oddzielać metyl
Z góry dzięki za pomoc:)

Tytuł: Re: pierwsza 50ka
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 lis 2011, 08:30 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Przysłowiową "pierwszą 50kę" odlewamy właściwie nie z powodu zawartego w niej alkoholu metylowego, gdyż jest go tak minimalna ilość, że nam nie zaszkodzi, a dla tego, że zawiera najbardziej "pachnące" syfki, które odparowują jako pierwsze.
Pracując na kolumnie jest to tzw. przedgon, a na pot stillu właśnie ta przysłowiowa 50ka :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 7 lis 2011, 10:41 
Tematy: 60
...którą warto rozszerzyć do pierwszej 100, a nawet dwusetki. Im więcej przedgonu odbierasz, tym mniej śmierdzący gon główny.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 8 lis 2011, 00:32 
Tematy: 4
Czyli chodzi głównie o smak i zapach. Ok. czyli warto trochę przeznaczyć na mycie szyb;)
Dzięki

PostPostNapisane: wtorek, 8 lis 2011, 00:38 
Tematy: 60
Śmierdzi w całym domu. Lepiej odkażaj tym fermentory :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1