Witam Jestem nowy na forum i w tej dziedzinie również, więc na wstępie proszę o wyrozumiałość jeśli coś przekręcę. Trochę winka już robię ale przykładam się spróbować cosik przepędzić. To będzie mój pierwszy raz hehe;) Chodzi mi o odlanie pierwszej 50ki metylowego, podczas pierwszej destylacji. Pytanie czy zawsze ok 50 do 100ml należy odlać, czy to zależy od ilości którą pędzę? Znalazłem wprawdzie post gdzie jest info o 10ml na każdy litr nastawu http://alkohole-domowe.com/forum/w-sprawie-pozbycia-sie-z-psoty-metanolu-t2191.html a także, że cukrówa z której chcę pędzić, nie produkuje metylu. To prawda? Inna sprawa, że jak wyjdzie to skuszę się pewnie na jakieś winka gotowanie i wtedy przydało by się wiedzieć jak oddzielać metyl Z góry dzięki za pomoc:)
Przysłowiową "pierwszą 50kę" odlewamy właściwie nie z powodu zawartego w niej alkoholu metylowego, gdyż jest go tak minimalna ilość, że nam nie zaszkodzi, a dla tego, że zawiera najbardziej "pachnące" syfki, które odparowują jako pierwsze. Pracując na kolumnie jest to tzw. przedgon, a na pot stillu właśnie ta przysłowiowa 50ka
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
...którą warto rozszerzyć do pierwszej 100, a nawet dwusetki. Im więcej przedgonu odbierasz, tym mniej śmierdzący gon główny.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Śmierdzi w całym domu. Lepiej odkażaj tym fermentory
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości