Witajcie, Przy okazji poszukiwań najlepszego wypełnienia trafiłem m.in. na Pierścienie Palla. Czy szanowni koledzy słyszeli coś, wiedzą na ten temat? dolsin.com.pl/pl_3_tresc.htm inzchem.republika.pl/inz/destyl.html wypelnienia.com/asortyment.html
Fakt, że wymiary mają trochę większe, ale ciekaw jestem co teoria a może i praktyka z zakresu AD mówi na ten temat.
Pozdrawiam, Mum
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Pierścienie Palla – rodzaj wypełnienia kształtkowego wymienników masy, takich jak kolumna rektyfikacyjna lub kolumna absorpcyjna, stosowanych w instalacjach przemysłu chemicznego. Pierścienie Palla mają kształt perforowanych rurek o wysokości zbliżonej do zewnętrznej średnicy. Pierścienie wykonane są najczęściej ze stali lub tworzyw sztucznych (polipropylen), obojętnych chemicznie względem mediów przepływających przez kolumnę.
Pierścieni Palla używa się w celu zwiększenia efektywności procesów prowadzonych w kolumnach, poprzez rozwinięcie powierzchni międzyfazowej cieczy i gazu. Zakłada się, że skuteczność procesu absorpcji na wypełnieniu wykonanym z pierścieni Palla jest do 40-50% większa niż na wypełnieniu z pierścieni Raschiga.
Bieda tylko z tym, że nie robią pierścieni o średnicy 4-6 mm. Bo te które są, są po prostu za duże, i do naszego hobby niestety zupełnie nie przydatne. Chyba że ktoś chce robić bimber, no ale ten wyrób udaje się i bez pierścieni. Spiralki pryzmatyczne są na dzień dzisiejszy nie do pobicia, jeżeli mamy na uwadze nasze hobby i jakość otrzymywanego destylatu.
Spiralki pryzmatyczne są na dzień dzisiejszy nie do pobicia
Czyli moje wypełnienie pakietowe, zrobione na wzór, mogę odpuścić? A myślałem ze inwestuje w coś porządnego.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
@Wald. Odpuszczać nie musisz, pakiety takie jak moje, te które prezentujesz w linku też są doskonałe, jak też osiągane na nich rezultaty rezultaty, ale spiralki są jeszcze lepsze bo dają jeszcze niższą wysokość półki i większe P/V Pakiet wg. pokazanego wzoru mają ok. 1400 P/V Spiralki o średnicy 3,3 x 4,0 mm. (takie używam) ok.2000 P/V To jedne z pierwszych seryjnie produkowanych wyrobów kol.Plipek1. tak więc przy tej samej wysokości kolumny dają jeszcze większa ilość półek a co za tym idzie także jakość destylatu Kiedyś barierą nie do pokonania była cena zagranicznych wypełnień tego typu gdyż na dzisiaj wynosi ona na rynku 25o funtów angielskich za 1 litr. A wyroby tej samej jakości naszych forumowych kol. np. Plipek1. kosztują na Allegro w przeliczeniu ok. 20 funtów ang. za 1 litr, a więc ok. 15 razy taniej. Są to obecnie najlepsze wypełnienia na świecie w swojej klasie. Nawet słynny RIKU sam je obecnie używa i wyraża się o nich w samych superlatywach. oto link do jego Forum, gdzie wyraża on swoją opinię na temat tych właśnie spiralek.
No proszę to znaczy, że możemy nauczyć jeszcze czegoś wielkich tego świata. Jarosław link nie działa bo nie kupiliśmy książki i nie kupimy, bo tam nic o wypełnieniu pryzmatycznym nie ma.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
No proszę Brzydalu.Oczywiście że nie. Podałem link do osobistych testów i forumowych wypowiedzi RIKA w temacie spiralek pryzmatycznych wykonywanych przez kol. Plipek1.
Mijasz się więc nieco z tzw. istniejącym stanem faktycznym.Tak już między wierszami, to podobno masz jednak dostęp do tego dosyć hermetycznego skandynawskiego forum skupiającego entuzjastów i użytkowników E-ARC, pisałeś przecież o tym na sąsiednim Forum. Poza tym nikt przecież nikogo do nabywania książki RIKA nie obliguje. Jest ona po prostu do nabycia dla tych wszystkich chętnych, którzy chcą wiedzieć więcej, i samodzielnie pogłębiać swą wiedzę o naszym hobby. Nie jest to przecież szkolna lektura obowiązkowa.
Dobrze przecież o tym wiesz, że nie każdy to lubi i tego chce. Jest wielu takich co wolą wszystko mieć podane na tzw. tacy, bo to zawsze jednak prościej, łatwiej i przyjemniej.
PS. Podawałem już w przeszłości linki, do tego zamkniętego Forum, i jeżeli moderator chciał, to czynił tak, że linki były dostępne do obejrzenia przeczytania dla naszych forumowych kolegów.
Witajcie, najmniejsze jakie znalazłem Palle mają wymiar 12 x 12. Biorąc pod uwagę to, że środek mają wypełniony, to może być w nich jeszcze mniej wolnej przestrzeni niż w wypełnieniu pryzmatycznym. Cena ok. 100 zł za lytra. Jak myślicie, warto poświęcić się dla nauki? A ktoś je testował, czy jednoznacznie wierzymy w to, że pryzmatyczne is the best ? Pozdrawiam, Mum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości