Tytuł: [eksperyment] Pierścienie ceramiczne vs nierdzewne
Napisane: sobota, 29 sty 2011, 00:16
Witam. Wykonałem do swoich celów teścik, ale nic nie stoi na przeszkodzie abym to opublikował, może komuś pomogą, z góry zastrzegam że zawarte sugestie i opinie są jedynie MOIMI poglądami. Test wypełnienia: Do testu użyłem wypełnienia którego używałem od ponad roku – pierścienie ceramiczne 9 mm. Zrezygnowałem wtedy z wypełnienia zmywakowego na rzecz wypełnienia ceramicznego z powodów: - wypełnienie zmywakowe dawało „metaliczny” posmak który ginął dopiero przy drugiej destylacji, problem wyeliminowało wypełnienie ceramiczne, - lepsza stabilizacja temperaturowa kolumny, - pewność jakości wypełnienia (brak reakcji z destylatem). Powiedzmy szczerze – czyściki z nierdzewki są wykonywane z wszelkiego rodzaju „odpadów” nierdzewki, gdyby było inaczej nie kosztowały by tyle ile kosztują, dodatkowo były produkowane jednak do czyszczenia garów wraz z chemikaliami z góry założonym krótkim okresem rzywotności. Pod względem parametrów – dla naszych potrzeb są idealne – jednak zostaje aspekt jakości. Po prostu raz się udawało – a raz nie. Dlatego pierścienie ceramiczne były lepszym wyborem. Jednak kolega bardzo mnie przekonywał do wartości pierścieni ale z nierdzewki. Zamówiłem sobie i przeprowadziłem testy:
Wypełnienie I : pierścienie z drutu nierdzewnego 304, średnica drutu 0,24mm, wymiar pierścienia 4 X 4 mm, ilość 3,3 litra. Plus wejście kolumny 10 cm pierścieni z drutu miedzianego 0,22 mm, wymiar 4 X 4 mm, ilość 0,3 litra.
Wypełnienie II : pierścienie ceramiczne , wymiar 9 X 9 mm, ilość 3,3 litra. Test na kolumnie LM – kociołek 50 litrów, wsad 40 litrów, cukrówka, Kolumna średnica 60,3 mm, wysokość 120 cm. Grzanie w trakcie procesu 2 kW, elektryczne.
I teraz uwagi po procesie: Dla ułatwienia pisania: Pierścienie ceramiczne – PC Pierścienie z nierdzewki – PN - zagotowanie i dojście oparów do szczytu kolumny, PN 15 minut przed PC, - stabilizacja pracy – kolumna z PN – cztery korekcje zaworu iglicowego, Kolumna z PC – sześć korekcji zaworu iglicowego. Tutaj dodatkowe wyjaśnienie: sama regulacja zaworu iglicowego dla PN była dopiero po temperaturze wejścia 96,2 stopnia. Do tej temperatury nie dotykałem zaworu iglicowego ani razu, przy PC od temp 95,1. - stabilizacja i pełna praca kolumny z PN do 95,5 stopnia na wejściu (!!!!!!!!!)
- Stabilizacja kolumny z PC do 98,2 stopni.
- Kolumna z PN zakończenie pracy po 3h15min, Kolumna z PC zakończenie pracy po 3h38min. - Wydajność z kolumny z PN 4,52 litra – 95+ (alkoholomierz się zatopił – dosłownie) – kolumna z PC 4,15 litra. – 94% (ten sam alkoholomierz, temperatura cieczy i otoczenia) . Teraz wartość nie mierzalna – zapach – zdecydowanie lepszy (brak zapachu) z kolumny z PN, W zasadzie nie potrzebny filtr węglowy, zdecydowanie lepszy niż z kolumny z PC. Cezary.
chciałbym się od Ciebie dowiedzieć czy takie pierścienie z nierdzewki mają jakąś żywotność w tego typu sprzęcie? Czy to raczej jednorazowa inwestycja? Ogólnie bardzo fajne doświadczenie, myślę, że skorzystam w twoich doświadczeń.
Tytuł: Re: [eksperyment] Pierścienie ceramiczne vs nierdzewne
Napisane: sobota, 29 sty 2011, 11:02
No ładnie .... test pierwsza klasa.
Pierścienie z nierdzewki robiłeś czy kupiłeś?
Napisz o tym parę słów. Jeśli kupiłeś to gdzie i po ile, itd. Jeśli robiłeś to na czym skręcałeś, jaki koszt, pracochłonność.
______________________________________________________________________ Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje, Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
Napisane: sobota, 29 sty 2011, 11:37
Kolego 33cezary, a czy mógłbyś zrobić taki test ze zmywakami ciętymi na króciótkie odcinki - ok.10-15mm - kontra pierścienie z nierdzewki? Też byłoby to ciekawe porównanie, między innymi w aspekcie ceny wypełnienia całej kolumny.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: sobota, 29 sty 2011, 11:52
Witam kolegów Cieszę się że moje spręzynki spełniają oczekiwania i wymogi użytkowników Ten kształt spręzynek powstał w wyniku wielomiesięcznych testów Inne kształty nie były tak dobre jak ten i nie cechowały się takimi parametrami Ze strony sprzedającego nie wypadało mi się wypowiadać na ich temat Zawsze to lepiej jak ocenią to koledzt na swoim sprzęcie Kolego Jagermeister w odpowiem na twoje pytanie Jaka jest żywotność .Jeśli brać pod uwagę że nie zniszczymy ich mechanicznie to myślę że na wiele , wiele lat. Sam używam spręzynek od kilku lat i jak dotąd nic z nimi się nie dzieje W razie pytań chętnie podziele się swoimi uwagami i spostrzeżeniami
Napisane: sobota, 29 sty 2011, 13:14
I ja, ramię w ramię z Radiusem, apeluję do Kolegi Cezarego o test "sprężynki vs zmywako-sprężynki wg ruskiej technologii ze strony http://homedistiller.ru/index.php?id=71 "
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: niedziela, 30 sty 2011, 11:34
Witam. OK – będzie porównanie dwóch pracujących identycznych aparatów sprężynki kontra zmywaczki. Ale jeżeli proszę o pomoc: Proponuję: a) Ktoś na ochotnika potnie dokładnie 50 sztuk zmywaczków (według instrukcji podanej przez Kucyka) b) Zabiorę pocięte zmywaczki kurierem (mam umowę z kurierem - na mój koszt) i zrobię test, c) Odeślę po teście z powrotem pocięte zmywaczki. Cezary
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości