Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: PIERŚCIENIE CENTRUJĄCE (ROZDZIELAJĄCE) W KOLUMNIE
Napisane: środa, 10 sie 2011, 07:40
Szanowni koledzy Postanowiłem założyć ten temat, bo widzę i czuję, że może z tego rozwinąć się ciekawa dyskusja i nie jeden przyszły konstruktor aparatury skorzysta z wiadomości w nim zawartych. Sam też chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat od kolegów, którzy takie pierścienie mają zamontowane w swoich kolumnach. A więc prośba do kol. sverige2 i raptor i wszystkich, którzy mieli styczność, lub mają wiadomości na ich temat. Dzielcie się swoimi wiadomościami i doświadczeniami z używaniem tych pierścieni. Na początek kilka pytań ode mnie; - jaki jest cel montowania tych pierścieni? - ile ich montować i jak je rozłożyć w kolumnie? - czy ważny jest kształt i prześwit przelotowy? - czy, jeżeli ich funkcją jest tylko rozdzielenie, nie wystarczyłoby "zerwanie" ciągłości wypełnienia w kolumnie, co jest łatwo osiągnąć przy wypełnieniu zmywakowym?
Wiem, że na sąsiednim forum kol. sverige prowadził już podobną dyskusję, ale że nie wszyscy uczestnicy tego forum są jednocześnie uczestnikami sąsiedniego, proszę Jarosława o rozwinięcie tematu tutaj. Z niecierpliwością i szklaneczką brandy własnej produkcji czekam na "burzę mózgów".
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
By effective separation length we denote the effective height of any type of column. In packed columns the effective length is that of the packing. Owing to channelling and wall flow, it is desirable to subdivide this length into sections, since the countercurrent exchange in the lower part of the column will otherwise be deficient [...]
Luźne tłumaczenie podkreślonej części:
Cytuj:
Z powodu "kanalikowania" i "ściankowania" skroplin, zalecane jest podzielenie wypełnienia na części. ponieważ wymiana para-ciecz w dolnej części kolumny w innym wypadku będzie niewystarczająca.
i potem tabela 28 na następnej stronie.
Dodatkowo, z tego co czytałem u ruskich wystarczy złoże podzielić poprzez włożenie między wypełnienie cylindrów z grubej siatki stalowej o wysokości 4-6cm, posiadających języczek kierujący flegmę z powrotem na środek- jest to z pewnością tańsze od wytaczania pierścieni. Czy jest takie samo skuteczne- należałoby przeprowadzić testy na tej samej kolumnie.
Sporo jest tez na anglojęzycznych forach, ale pod "separation" a nie "centrage"
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tytuł: Re: PIERŚCIENIE CENTRUJĄCE (ROZDZIELAJĄCE) W KOLUMNIE
Napisane: środa, 10 sie 2011, 09:19
A gdyby do podziału użyć klasycznej półki kołpakowej? Z tym, że powrót nie byłby realizowany z boku półki lecz na jej środku. Nie tracimy wtedy aż tak dużo na wysokości wypełnienia i dodatkowo zyskujemy półkę rzeczywistą. Jedynie wykonanie może być trudniejsze, bo trzeba dopasować szerokość półki do rury i uszczelnić to. Chyba, że mamy kolumnę podzieloną na segmenty
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Napisane: czwartek, 11 sie 2011, 18:00
Oto moja wersja rozdziału wypełnienia w kolumnie. Jako, że mam miedzianą nie trudno będzie pomysł zrealizować. Czekam tylko na odzew kol. sverige i raptor co sądzą o takim pomyśle, czy to ma sens i czy da to jakieś wymierne efekty
Załącznik:
kolumna dzielona.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: czwartek, 11 sie 2011, 18:18
Hej, radius jak patrzę na twój rys. to od razu mi się nasuwa na myśl moja kolumna butelkowa koluma-butelkowa-t3926.html. Może rzeczywiście coś w tym jest bo Zygmunt nie wierzył w uzyskany prze zemnie wynik na 60 cm kolumnie. Fakt że system inny, ale rozmawiamy o powrocie skroplin na środek wypełnienia i widzę w tym rozwiązaniu sens.
______________________________________________________________________ W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy...
Napisane: czwartek, 11 sie 2011, 18:47
Radius. Musisz wnieść drobną poprawkę. Po przejściu przez pierścień , również musi być taki sam bufor (wolna przestrzeń) jak pod pierścieniem. Pary muszą się rozprężyć. Wypełnienie nie może wspierać się na pierścieniu bo dławi kolumnę, powoduje zalewanie i destabilizuję procesu. Przy kolumnach o średnicach 50mm. przelot (średnica otworu pierścienia) powinna wynosić 35mm. Przy średnicach 60,3 powinna wynosić 38mm.
PS. Przed i pod pierścieniem i nad pierścieniem powinna być odległość (wolna przestrzeń) 25-30mm.
Napisane: czwartek, 11 sie 2011, 19:15
@radius NIe należy miejsca przewężenia zasypywać wypełnieniem, to tak jakbyś miał przejście na inną średnicę rury. Jeżeli pracowałeś pod progiem zalania na poprzedniej średnicy, to w miejscach zasypanych przewężeń będą powstawać punkty zalewania.
Napisane: czwartek, 11 sie 2011, 20:19
OK! Przyjąłem do wiadomości Jeszcze tylko powiedzcie na jakiej wysokości od zbiornika zrobić pierwsze przewężenie (pierścień) i ile ich zrobić - jedno, dwa W przyszłym tygodniu jadę po rurę i będę tworzył taką dzieloną kolumnę. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie I jeszcze jedno pytanie; rozdzielając wypełnienie nie straci się na ilości półek teoretycznych
Napisane: czwartek, 11 sie 2011, 20:37
Zyska się.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości