To się nadaje tylko do kolumn przemysłowych. Nie nadają się zupełnie do naszego sprzętu. Ci którzy mówią że się nadają, szukają tzw. jeleni, i nabijają klientów w butlę. Są one po prostu o wiele za duże do średnic naszych kolumn i destylat otrzymany na nich będzie bardzo podłej jakości ,zarówno smakowo jak też procentowo.
To się nadaje tylko do kolumn przemysłowych. Nie nadają się zupełnie do naszego sprzętu. Ci którzy mówią że się nadają, szukają tzw. jeleni, i nabijają klientów w butlę.
Nie wiem dlaczego tak źle je oceniasz. Używam ich od jakiegoś czasu i jestem zadowolony zarówno z jakości jak i z mocy (94-95%). Średnica wieży to 2 cale (wewnątrz) i wys. 120cm. Pierścienie mają wymiary: fi 0,9*0,9. Dodam, że nie handluję nimi, więc pewnie jestem tym jeleniem, ale jeleniem zadowolonym.
Właśnie o tym mówię. Moc destylatu 94% - 95% jest dla mnie i nie tylko , bo dla wielu innych hobbystów których już na tym forum jest całkiem sporo, nie jest do zaakceptowania po prostu. Konsumpcyjny spirytus to pełne 96%. i tylko to możemy nazywać spirytusem. To co poniżej to już są niestety tylko bimbry. Ten opis mówi wszystko co trzeba wiedzieć w temacie wypełnień. Pragnę nadmienić że nie jestem producentem tych wypełnień, ani też przedstawicielem handlowym tej firmy. Kto nie chce nie musi korzystać i wierzyć tej informacji. http://allegro.pl/nowe-destylator-wypel ... 41759.html
Nie twierdzę że pierścienie Białeckiego są najlepszym wypełnieniem. Wydało mi się nadużyciem twierdzenie, że nie nadają się do domowego sprzętu. Ja mówię o uzyskach na tak przez Ciebie pogardzanych (nie wiem czy słusznie czy nie) ZP. Bardzo chętnie wypróbowałbym polecane przez Ciebie sprężynki i być może racja byłaby po Twojej stronie. Nie zgodzę się na nazwanie mojego produktu bimbrem (brak jakichkolwiek posmaków i zapachów oprócz spirytusowego), chyba że za wykładnię bimbru przyjmiemy tylko moc destylatu.
Witam i dziękuję za udział w dyskusji. Pozwolę sobie rozwinąć mój pomysł użycia pierścieni Białeckiego w moim Generatorze Pary. Jednym słowem, chcę włożyć ww. pierścienie do rurki miedzianej fi 15. Jeden nad drugim i tak przez ok. 60cm. Chodzi mi oto aby zamieścić "jakieś" wypełnienie do rurki, powodujące oczyszczenie destylatu. Na mocy mi osobiście tak nie zależy, ponieważ w pierwszej destylacji uzyskałem 70%. Nie chce zmywaków, ponieważ zmniejszy mi się wydajność. A teraz na spokojnej pracy mam ok. 1,5litra 65/70% na godzinę. W tym przypadku odstępy pomiędzy wypustkami są spore, więc wydajność powinna być "mniej więcej" taka sama. Lecz destylat "trochę" bardziej oczyszczony.
______________________________________________________________________ Kto ze sobą nosi, Ten się nie prosi.
Kolego, to nie łatwiej zbudować prawdziwa kolumnę o odpowiednio dużej średnicy? >95 z wydajnością 1,5l/h nie jest niemożliwe....
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości