Tytuł: Pieniący sie nastaw przy pierwszej destylacji
Napisane: sobota, 12 lut 2011, 20:32
Witam Jakiś czas temu zakupiłem tani sprzęt na allegro do destylacji i postanowilem sprawdzic jak smakuje alkohol wlasnej roboty. Przygotowałem standardowy nastaw 1410 w 2 bańkach po wodzie na drożdżach babuni i po 12 dniach gdy przestały sie wydobywac gazy przystąpiłem do psocenia. Pierwsza destylacja 5 l. trwała jakieś 10h ponieważ nastaw strasznie się pienił i przy każdej próbie podniesienia trochę temperatury podgrzewania odrazu piana szla w rurki i zanieczysczała aparaturke. Maksymalna szybkość jak mogłem uzyskać to jakies 1-2 krople na 5 sekund. Dodam jeszcze ze używam kamyczków wrzennych zrobionych z bezpiecznika elektrycznego, apararurka jest szklana. Kolejna destylacja przebiegła o wiele szybciej a destylat się niepienił wcale. Moze mi ktos powiedzieć dlaczego za pierwszym razem nastaw tak sie pienił ???? Nastaw nie był klarowany czy to był powód????
Tytuł: Re: Pieniący sie nastaw przy pierwszej destylacji
Napisane: sobota, 12 lut 2011, 20:53
Jeśli nawet nastaw się pienił, to fakt, że destylowałeś 5L przez 10 godzin uważam za rekord ginesa (tego porterowatego). Albo kolega coś się myli w zeznaniach, albo jest wzorcem cierpliwości i opanowania który powinien stanąć w Sèvres obok wzorca metra i kilograma.
Przyczyny pienienia się nastawu nr 1 wobec braku pienienia berbeluchy drugiej zabrał zapewne porcelanowy mumin. Jedyne co pozostaje Koledze to: nauczyć się z tym faktem jakoś żyć celem spokoju psychicznego, zamieścić za sugestią Świstaq'a zdjęcia aparatury celem weryfikacji przyjętych rozwiązań konstrukcyjnych i przeczytać temat pienienie-sie-nastawu-przyczyny-i-sposoby-zapobiegania-t2046.html celem uzupełnienia wiedzy.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Tytuł: Re: Pieniący sie nastaw przy pierwszej destylacji
Napisane: sobota, 12 lut 2011, 21:09
Nic nie napisałeś; czy w obu bańkach był nastaw zrobiony z tych samych drożdży (z tej samej paczki), czy dodałeś jakiejś pożywki i czy baniaki stały w tym samym pomieszczeniu (jednakowa temperatura) i skąd wiedziałeś, że fermentacja się zakończyła Czy miałeś rurki fermentacyjne? Na pienienie się nastawu mogło wpłynąć wiele różnych czynników, nawet czystość baniaczków Pozdrawiam - Radius
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości