Perry i Pirosiarczan Potasu

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Koral999
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 17 sie 2010, 23:04

Post autor: Koral999 »

Witam,

Mój pierwszy post i od razu z problemem :) Otóż do nastawu cydru z gruszek ( 20 l) przez roztargnięcie dosypałem ok 5 gram ( łyżeczkę ) pirosiarczanu potasu. Czy nie przesadziłem i czy będzie sie nadawał ten cydr do spożycia?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Perry i Pirosiarczan Potasu

Post autor: gr000by »

Będzie dość mocno siarkowany, może być problem z przełknięciem go jak będzie mało dosłodzony substancjami słodzącymi niefermentowalnymi (ksylitol, słodziki, stewia).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Perry i Pirosiarczan Potasu

Post autor: manowar »

Pytanie kiedy dosypałeś? Przed / po / w trakcie? Bo jak przed to mogą być problemy z ruszeniem drożdży. Jak w trakcie to mogłeś je ubić. Jak po to może dawać siarką :D
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Koral999
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 17 sie 2010, 23:04
Re: Perry i Pirosiarczan Potasu

Post autor: Koral999 »

Dodałem przed, to już wiem czemu nie chce wystartować. ;)
A czy będą jakieś efekty uboczne dla zdrowia spożywając taki cydr ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Perry i Pirosiarczan Potasu

Post autor: gr000by »

Po wypiciu będziesz Smokiem Wawelskim przez jakiś czas ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Perry i Pirosiarczan Potasu

Post autor: wawaldek11 »

I to na obie strony :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Perry i Pirosiarczan Potasu

Post autor: JanOkowita »

Przelej kilkakrotnie ten cydr, aby usunąć pirosiarczyn - wyleci po 2 dniach. Potem dodaj odrobinę drożdży do cydru + 1 łyżeczka glukozy/litr i zabutelkuj. Będzie dobrze.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”