Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Re: PEŁEN AUTOMAT DE170 (Kolumna w pełni automatyczna)
Napisane: niedziela, 25 gru 2011, 00:14
Jak czytam posty niektórych osób to chciałbym być przy procesie destylacji na ich kolumnach i chciałbym zobaczyć czy te kolumny są tak idealne, że termometr nawet się nie wachnie pokazać od początku do końca temp. stabilizacji i czy faktycznie cały proces przebiega tak wzorcowo. Budując swoją kolumnę starałem się zbudować jak najlepiej według swoich możliwości oraz dostosować się do wymagań jakie obowiązują przy budowie kolumny i muszę powiedzieć, że teoria, a praktyka to dwie różne sprawy. Wymądrzanie się, że moja kolumna wyciągnie 96,5, a twoja tylko 96 jest bez sensu. Jeden na wskaźniku odczuta swoje 96,5, a drugi powie, że to i tak jest 96. A teraz mam pytanie mało doświadczonego psotnika. Wytłumaczy mi ktoś dlaczego przykładowo temp stabilizacji na mojej kolumnie (LM/VM) osiągnie np 77.8 C i czy stabilizuje ją przez godzine czy przez 20 minut to i tak wacha się o 0,2 podczas stabilizacji. Odbierając przedgon przez LM jest nadal to samo. Gdy puszczam opary na VM temp. potrafi spaść nawet o 0.4C a potem powrócić do odpowiedniej temp stabilizacji lub podnieść się o 0.3C. Kolumna jest ocieplona. Czujniki temp nie mają bezpośrednio styku z parą ale są odizolowane od warunków zewnętrznych czyli do kolumny mam dolutowane rurki w które wchodzi czujnik. No i nie wiem jakim cudem skoro temperatura nie jest tak stabilna po zmierzeniu destylatu jest 96%, a nawet ciut więcej. Nie mam zielonego pojęcia czemu tak jest. Troszkę to utrudnia cały proces destylacji i jest wkurzające jednak co do alkoholu nie mam zastrzeżeń. Czujniki będąc poza kolumną pokazują stałą temp czyli wydaje mi się, że nie ma z nimi problemu.
Napisane: niedziela, 25 gru 2011, 01:57
Cześć Mlew124 Jeżeli pomiar temp. Stabilizacji masz w połowie , albo 3/4 wypełnienia wtedy według mojego zdania właśnie dzięki pełnemu powrotowi na stos wypełnienia w czasie stabilizacji następuje zachwianie ciśnienia w kolumnie i „oszukanie” temp. stabilizacji. Według mnie można wykonać dwie rzeczy: a) Wysypać, lub wyjąć wypełnienie (nie wiem co masz w kolumnie) bo jest za bardzo „nabite” i minimalnie zalewa wypełnienie powodując zmianę ciśnienia. Umieścić je z powrotem ale mniej „ubite”, lub jeżeli to nie pomoże, b) Minimalnie zmniejszyć grzanie, bo w trybie stabilizacji (bez żadnego odbioru) właśnie pracuje na skraju zalewania przekłamując ciśnienia. Cezary
Napisane: niedziela, 25 gru 2011, 10:16
Jeżeli to kilkusekundowe zmiany o dziesiąte części stopnia to wypada to olać, to niedoskonałości termometru.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: poniedziałek, 26 gru 2011, 16:04
Na kolumnie mam dwa czujniki termometrów. Jeden 8 cm od górnego wypełnienia, a drugi 30 cm od górnego wypełnienia. Jeżeli chodzi o wypełnienie to są to sprężynki pryzmatyczne. Nie mam pojęcia dlaczego termometry temp. pokojową pokazują dobrze i stabilnie, a w trakcie stabilizacji temp. waha się o 0,2 w górę i w dół i po stabilizacji czyli w trakcie odbioru temperatura waha się o 0,4 w górę i w dół. Jest to trochę upierdliwe bo nie wiadomo jak to kontrolować. Muszę zrobić próbę z innym termometrem ale na razie nie mam innych. eżeli chodzi o termometr to jest razem z regulatorem http://www.pamel.biz/sklep4/product_inf ... ucts_id=32 . A kolumna jaką zrobiłem jest bardzo podobna do kolumny kolegi gobo. Jak myślicie co może być nie tak?
Napisane: wtorek, 27 gru 2011, 11:19
33cezary napisał(a):
Co do uwagi kolegi Brzydala – na bazie wcześniejszych wypowiedzi myślałem że worek z krytyką bardziej się rozsypie – a tu nic – uwaga co do dokładności – Tak – masz racje ustalona tolerancja 0,3 stopnia była zamierzona – w menu można ustawić dokładność 0,1 stopnia i system działa – tylko o około 30% (ponad 1 godzinę ) jest dłuższy proces – mi brakowało czasu – ponieważ takie eksperymenty robię tylko w zasadzie w nocy bo za dnia mam inną pracę to dla tego szkoda mi czasu.
Reasumując – w naszych urządzeniach (ze względu na ułomności konstrukcyjne) nie możemy doprowadzić do tak dokładnych wartości constans (mowa o ciśnieniu wewnątrz kolumny, temperaturze zewnętrznej, jakości i czasie odczytów termometrów, mocy grzania, składu procentowego oparów, itp.) aby stwierdzać że możemy prowadzić cały proces z idealną temperaturą z dokładnością do 0,1 stopnia – to jest raczej hipokryzja (moim zdaniem). Zastrzegam że od biedy uzyskamy taką dokładność ale raczej będzie ona bazowała na niedokładności pomiarów niż na faktycznie uzyskanej równowagi kolumny.
Mnie też zadziwia, brak krytyki ze strony kolegów, co do wiedzy których nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie zależy mi jak już wielokrotnie powtarzałem by dołożyć Cezaremu, a jedynie by teorie przezeń głoszone nie były teoriami jedynie słusznymi, jeśli nie mają pokrycia w teorii i praktyce, ale do rzeczy. Kolego Cezary ustawienie tolerancji 0,3 stopnia na głowicy, kolumny 1-1,4m jest nieporozumieniem, dlatego, że na własne życzenie skracamy sobie sami ilość pólek w kolumnie.Jeden obraz jest wart tysiąca słów dlatego pozwoliłem sobie zamieścić ten rysunek
Widać na nim jak na dłoni co się dzieje jeśli przyjmiemy taką tolerancje na głowicy. Tracimy mianowicie półki, czyli w najmniej korzystnej sytuacji 1,5m kolumna będzie produkowała destylat wykorzystując tylko 5-6 półek. Jaki jest sens zasypywania wtedy kolumny sprężynkami. Nie wystarczy nieocieplona kolumna i parę zmywaków na dole. Idąc dalej to jeśli zderzymy te 6 półek z jakością produkowanego przezeń alkoholu poniżej 90% to ciśnie samo się pytanie czy nie lepiej korzystać że starego poczciwego pos- tila ( dla ciekawskich ciekawy kalkulator który znowu wiele wyjaśnia http://chomikuj.pl/Yaromir ). . Rożnica w smrodzie będzie podobna. Posiadając zaś kolumnę z dobrym wypełnieniem wystarczy umieścić w odpowiednim miejscu termometry i uzyskujemy taką jakość, że nie potrzebna, ani chemia, ani węgiel. Teraz co do hipokryzji kolego gwarantuje Ci że 0,1stopnia C dokładność nie jest czymś nieosiągalnym w naszych warunkach 0,01 jest bardzo ciężkie do osiągnięcia ale nie 0,1. Dlatego też ze wzgledu na ta dokładność nasi bracia moskale stosują metodę, że im mniej dokładny termometr tym niżej należny go stosować ( rzecz jasna powyżej 8- 10 półki). Wiedząc , o problemach z temperaturą wykorzystują też pomiar ciśnienia, w kolumnie. I tu z kolej im wyżej tym lepiej, ale w granicach rozsądku. W każdym hobby wskazana jest cierpliwość u nas także, dlatego stawianie czasu jako przeszkody w prowadzeniu doświadczenia jest niepoważnym tłumaczeniem. Wartość constans mają zazwyczaj wzorce i należy dążyć do nich, a nie tylko tłumaczyć, że są nieosiągalne, dlatego nie ma co zawracać sobie nimi głowy. Napiszę tylko tyle, że jeden z naszych kolegów osiągnął już 97% mierzonej na urządzeniu do gęstości płynów, czyli wykluczający rożne tam naprężenia powierzchniowe i inne tam klasy areometrów.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Napisane: wtorek, 27 gru 2011, 12:21
Ok kolego Brzydal – przyjmuję twoje wyjaśnienia – ale mam inne zdanie które wyśniłem powyżej. Moje prawo. Według mnie w każdej dziedzinie trzeba znaleźć złoty środek, maksimum jakości co do założonych celów. Jednak każdy z nas może mieć inne cele i priorytety, dla jednego jest to czas, czy wydajność, drugiego bezobsługowość, dalej inny będzie walczył o dziesiąte czy setne procenta, dalej może być cena – i tak by można w nieskończoność. W zasadzie każdy wie czego oczekuje i chyba do tego dąży. Nie ma co na siłę uszczęśliwiać wszystkich. Powinniśmy jednak na początku ustalić – co chcemy – bo później może się okazać że każdy z nas „gra w piłkę” tylko sądzi że gdzie indziej jest bramka. Każdy z kolegów czytających może wybrać i drążyć dany temat który go interesuje i w ten sposób wniesiemy coś do forum. Cezary
Napisane: wtorek, 27 gru 2011, 13:23
33cezary napisał(a):
Ok kolego Brzydal – przyjmuję twoje wyjaśnienia – ale mam inne zdanie które wyśniłem powyżej. Moje prawo..
Widzisz Cezary nie przedstawiałem wyjaśnień, byś się z nimi zgadzał czy nie. Po prostu przedstawiłem fakty gdzie się mylisz, a podparłem się teorią by inni mogli też coś z tego zabrać ze sobą, lepiej zrozumieć i stosować i co ważniejsze nie popełniać tych samych błędów.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości