Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.
Napisane: poniedziałek, 22 sie 2011, 11:20
Mam pytanie: Z tego co wyczytałem aby przepędzić owocówkę na kolumnie i chcąc wyciągnąć z niej jak najwięcej aromatu należy robić to bez refluxu czyli bez zimnych palców, a czy wypełnienie ma być czy wywalamy
Napisane: czwartek, 25 sie 2011, 20:44
Witam,
ja mam kolumnę 130 cm do połowy wypełnioną rurkami szklanymi reszta to zmywaki. Wino właśnie przestaje mi pracować i tak myślę żeby wywalić z kolumny połowę wypełnienia czyli zmywaki. Zależy mi oczywiście na jak najbardziej winnym smaku i aromacie. Zapewne po pierwszym tłoczeniu moc będzie około 55%. Proszę o info czy pędząc towar drugi raz (rozcieńczając go wodą) nie straci na aromacie?
Napisane: poniedziałek, 14 lis 2011, 13:17
Czy ilość zimnych palców ma znaczenie przy pędzeniu wina? Na przykład: gdy użyje 7 zimnych palców, to otrzymam destylat 95%, ale bez zapachu i bez smaku, a gdy bym użył 2 lub 3 zimnych palców to moc spadnie, a czy zostanie ten posmak z wina?
Ostatnio edytowano wtorek, 15 lis 2011, 11:39 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości