Też myślę o takim ptaszku, a zaworek tak jak pisał @lesgo58, przydatny również przy odcinaniu frakcji.
Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z opisami, które postaram się dokładnie przetłumaczyć pod każdym zdjęciem. Opisy są obszerne dlatego zamieszczę je w osobnych postach, mod-ów proszę o scalenie.
Zdjęcia i opisy pochodzą z publikacji ;
Hugh Johnson- Atlas Mondial du Vin,
Sur les chemins des vignobles de France- Selection du Reader's Digest Paris- Bruxelles-Montreal- Zurich (Conseiller de la redaction Jacques Puisais- president de l'Union nationale des Œnologues)
Górne zdjęcie;
Pierwsza operacja (destylacja) pozwoli na trzykrotne skoncentrowanie alkoholu. Idealny urobek z pierwszej dest. ma 27-28%.
IMG_5635.JPG
Pozostałości w z kotła 'vinasse' będą usunięte.
Nowy wsad będzie zawierał nastaw z winogron i z poprzednich destylacji: głowę (przedgon) i ogony (pogon) do recyklingu, także końcówki (secondes) z poprzedniego grzania.
Dolne zdjęcie;
Druga destylacja (dobre grzanie) jest uważana jako ta, która określa jakość destylatu i operator wnosi tu całą swoją wiedzę ustalając rytm grzania i dzieląc destylat na głowę, serce, (które będzie w tym przypadku koniakiem) i ostatki (nie pogony- te są przy pierwszym grzaniu)
'Głowa' i część 'ostatków' będą składnikiem wsadu do innej, pierwszej destylacji.
IMG_5634.JPG
(Tłumaczę w dużym skrócie)
Alembik alchemiczny cały czas w użyciu,
'Głowa', najbardziej 'lotna' paruje jako pierwsza,
następnie 'brouilli' (serce z 1 grzania),
na koniec 'ogony' jako najmniej 'lotne',
całość powtarzamy, eliminujemy głowę i ogony, zostaje koniak.
Na koniec przykład praktycznego zastosowania zaworka w papudze; dla niektórych powód do zrywania boków ze śmiechu, dla innych jak widać urządzenie niezbędne.
Przykłady podane przy dzieleniu frakcji dotyczyły prostych alembików (pot still) w tym przypadku do produkcji koniaku (wiadomo że przy takiej obróbce destylat potrzebuje dużo czasu spędzonego w beczce żeby nabrać walorów),
tym bardziej mają zastosowanie jeśli ktoś grzeje tylko raz używając deflegmatora czy/i refluksu.
IMG_5641.JPG
IMG_5645.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.