Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 09:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Owocowe brandy dla początkujących.
PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 01:32 
Tematy: 34
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Maakay!!! mam nadzieję że wypowiedzą się fachowcy w sprawie, dziwne!!! mój nastaw w zasadzie w niskiej temperaturze przerobił jabłuszka wzorcowo a o ile się doczytałem to wolniej-chłodniej wpłynąć może na smak - zobaczymy!!! ale nie martw się, coś z tego wyjdzie :mrgreen: , teraz druga sprawa przed Tobą, destylacja, tu też jest wiele pułapek, a tak poważnie to cały ten proces jest procesem twórczym :punk: :piwo: :ok:

Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 10:41 
Tematy: 1
No właśnie :( , czekać, nie czekać, skoro BLG przestało spadać :?:

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 10:54 
Tematy: 43
Skoro "bulka" to znaczy, że drożdże jeszcze pracują.
Gdzieś ci się spieszy :?: :lol: Nie masz co pić :?: :smiech:

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 20:55 
Tematy: 7
Kolejna piwnica zdobyta, to będzie trzecie brendy owocowe z takiego źródła i powiem wam koledzy że dalej będę uskuteczniał archeologię piwniczną.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 07:37 
Koledzy, wczoraj nastaw przestał praktycznie "bulgać" i rozpocząłem destylację. Baniak mam dość duży (17 litrów) więc podzieliłem nastaw na 3 części. Pierwszą destylowało się ok, na początku leciał płyn o woltażu 75 % i kilka słoików zostało napełnionych :D , zbierałem do jakichś 10 %. Do drugiej destylacji poszła już pulpa dużo gęstsza, no i zaczął się problem, robiło się to znacznie dłużej niż pierwsza partia, ostatni słoik (na końcu leciał do niego płyn o woltażu 20-25 %) wyglądał nieciekawie (płyn nieprzeźroczysty) i pachniał z lekka spalenizną. No i niestety jak oddawałem pulpę białemu muminowi ;) okazało się, że faktycznie przypaliła się jak diabli, na dnie była z 2-3 milimetrowa warstwa zwęglonych jabłek, których za cholerę nie dało się usunąć, dopiero dziś rano po namoczeniu i użyciu ostrego noża udało mi się wyczyścić kilka centymetrów kwadratowych. Ostatnia część pulpy niesety musi wiec czekać, aż oczyszczę baniak.
W związku z tą destylacją chciałbym zapytać:
1. Myślicie, że tego płynu (mam go z 1 litra), który w zapachu ma wyczuwalną "nutę" spalenizny mogę wykorzystywać do dalszej obróbki :?:
2. Czym czyścicie takie poważne przypalenia (jakaś mocna chemia) bo ręcznie to jest mordęga :?:
3. Czy przypalenia pulpy na dnie mogło być przyczyną spowolnienia destylacji :?:

Dzięki,
Pozdrawiam

PostPostNapisane: niedziela, 29 sty 2012, 09:00 
Witam kolegów po przerwie :D jestem po pierwszym poważnym destylowaniu. Z 40 kilogramów jabłek wyszło mi ok. 8,5 litra 40-procentowego napitku. Na razie zamknąłem go w butlach i czekam, aż nabierze "szlachetności" ;) .

Zmiksowałem destylat w wodą "Ustronianką" i zrobił mi się nieco mleczny, choć sam destylat był kryształowy. Mam nadzieję, że przepuszczenie przez filtr do kawy pomoże :?: I dziwna sprawa - pogony i destylat z wyraźną nutą spalenizny o którym pisałem wcześniej przedestylowałem dwa razy, pozbywając się przykrego zapachu. Do otrzymanego destylatu też dodałem trochę "Ustronianki" i kilka chipsów dębowych ... i nie zmętniał.

Dziękuję wszystkim za pomoc okazaną przy przygotowywaniu nastawu i w "pędzeniu" :respect: :ok: :punk: :piwo:

PostPostNapisane: niedziela, 5 lut 2012, 21:18 
Psotnicy!!!
Właśnie jestem w trakcie 2 destylacji calvadosa, leci piękny towarek o smaku jabłuszek,
mam kilka pytań do znawców i praktykantów tego trunku, a mianowicie do jakiego stężenia % najlepiej rozcieńczyć ów napitek i pytanko w sprawie chipsów dębowych, jakich najlepiej dodać /słyszałem że można stosować szczapki przegotowane w wodzie ale nie prażone/, co myślicie w tym temacie :?: :?: :?:
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

No dobra! odebrałem wszystko i rozcieńczyłem, wyszło tego z 45 litrów nastawu /pulpy/ ponad 4 litry 45% i około 4 litry 55% /tak rozcieńczyłem/, czekam teraz na podpowiedzi w sprawie dębu :help: .

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 10:05 
Tematy: 20
Szczapki naturalne tylko przepłucz wrzątkiem, nie gotuj. To dobre rozwiązanie.
Winiarze polecają moczony w zimnej wodzie, a dopiero opiekany. Ja takiego używam.
Poczytaj: post30394.html#p30394

PostPostNapisane: środa, 8 lut 2012, 15:50 
@Wald! :poklon;
Tak też zrobiłem, jako że wędzę ostatnio dębem, porobiłem malutkie szczapki, zalałem wrzątkiem i wrzuciłem kilka do destylaciku 55%, do drugiego wrzuciłem średnio opiekane ze sklepu pana Jan O.
Zrobię jeszcze /jak mi napisałeś/ słabego karmelu i dodam troszki do obydwu i zostało tylko poczekać, dzięki za cenne wskazówki, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

PostPostNapisane: niedziela, 18 mar 2012, 19:59 
Tematy: 4
Szanowni. Wczoraj zrobiłem swój pierwszy zacier.

W sposób następujący:
- 10 kg jabłek (słodkie i soczyste)
- 4l wody
- 2.8 kg cukru
- 5gr bayanusów
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (pasteryzowany, bez konserwantów)

Jabłka obróciłem na tarce (bez pestek) , wiórki do balona. W 4 litrach wody rozrobiłem 2.8kg cukru i do balona. W 50g wody rozrobilem 5gr bayanusów z łyżeczą cukru. Jak zaczęły się pienić - do balona.

I teraz wątpliwości.
- Wyszło to dosyć gęste, tzn nad pulpą nie ma płynu - tak ma być?
- Nastawiłem to jakieś 20 godzin temu. W zasadzie zaczęło bąbelkować od razu, ale na tą chwilę nie nazwał bym tego "burzliwą" fermentacją. "Bulb" jest co 15 sekund mniej więcej. Kiedy powinny ruszyć "intensywniej"? Czy jest OK tak jak jest?
- Zacier mogę potem wrzucić albo na prasę (niechętnie, bo dla tak małej produkcji nie bardzo chcę zwozić do siebie prasę) albo mogę gotować zacier w kąpieli wodnej. Ale tu znowu problem, kolbe mam 5l więc musiałbym chyba na 3 tury... Rady?

Z górki dziękuję!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1