Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam! chciałem przedstawić mój obieg wody do chłodzenia bo może pomysł się komuś przyda
Króciutko o chłodzeniu
Pompa obiegowa od CO zaciąga zimną wodę z dna studni tłocząc ją do chłodnicy i z powrotem rurą na dno (powrót wody też zrobiony z rurki 1" żeby pompce było łatwiej tym obrócić.)
Załącznik:
P130211_10.31 [800x600].jpg
Jak widać na zdjęciu przed pompką zastosowałem trójnik z zaworem kulowym, dzięki niemu można łatwo uzupełnić wodę w układzie a zawór zwrotny nie pozwoli na powrót wody do studni.
Załącznik:
P130211_10.30 [800x600].jpg
Warto dodać! dla estetyki i praktyczności podłączenia wszystkiego kolanka PEX 16mm doskonale pasują na rurę CPVC (kremową do ciepłej wody - są mniejsze) 1/2 " i na rurkę sylikonową 10mm
Sprawuje się to świetnie psotka leci lodowata i nie trzeba się martwić o lato bo woda w studni ma wtedy ok 13 stopni.
mam nadzieję, że to się komuś przyda. Pozdrawiam
woda z pompki trafia na "instalację" w środku pomieszczenia i wydostaje się na zewnątrz.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ale patent! Mi by się taki przydał, ale warunki terenowe na to nie pozwalają. Kolego Ozzy, a czy mógłby Kolega podać jaka jest odległość pompki od lustra wody? Zastanawiam się jaki "zasys" ma taka pompka...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Rozumie, że studnia standardowo nie jest wyposażona w pompę a instalację domową zaopatruje się z innej albo z wodociągu?? Inaczej nie widzę sensu wkładania drugiej pompy do studni. A poza tym, to fajny patent
Studnia ma pompę w piwnicy ale używamy jej tylko do podlewania trawy i działki z resztą silnik w pompie ma 2,4KW i nie ma sensu jej używać ze względów ekonomicznych
Jak ktoś chce to mogę napisać co potrzeba i jaki mniej-więcej koszt takiego obiegu plus jakiś rysunek
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Pomysłowy patent. Wielkiej oszczędności nie ma, bo koszt wody to około 3 zł za 1000 l. Chyba ze kolega pędzi duże ilości. A poza tym, źródło chłodzenia idealne, woda ze studni ma zapewne kilka stopni.
Wielkiej oszczędności nie ma, bo koszt wody to około 3 zł za 1000 l.
Myślę, że koledze ozzy88 nie chodziło o oszczędności finansowe a raczej zwykłe ludzkie - oszczędność wody. Nie jestem alarmistą ani żadnym fanatykiem ekologicznym ale co znaczy brak wody wiem. Jeszcze rok temu w całej Australii woda zaczynała nabierać przedziwnej wartości - susza (lub nikłe opady) przez przez 5-6 lat. Zmniejszenie plonów od 30% pszenica do 60% trzcina cukrowa.
Może i na Ziemi słodkiej wody jest bardzo dużo, w Kraju też dużo ale, co warte zauważenia, nigdzie jej nie przybywa.
Kolego ozzy88 i Ty i roślinki mogą pić.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Ja korzystam ze zwykłej pompy zanurzeniowej którą normalnie podlewa się ogród. W takim przypadku część wody trzeba przed chłodnicą odprowadzać z powrotem do studni bo ciśnienie jest za duże ... przypuszczam że gdyby dać trójnik to i na 3-4 organkach na raz można by zagrać .... no ale to przyda się tylko tym którzy produkują hurtowe ilości
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości