jurek1978Ja wydaje za darmo
(mina obdarowywanego, bezcenne) przeco ile można pic
herbata666 zabierz garnek do pracy(garażu) chyba najlepsze rozwiązanie
Wracając do tematu, to ani węgla ani chemii nie używam i nie używałem. Forum pozwala osiągnąć bdb alkohol bez tego.
Wystarczy czytać ze zrozumieniem. Jak masz kolumnę i potrzebujesz oczyszczania
to coś jest nie tak. Jeżeli masz PS bo na kolumnę Cię nie stać to zrób samemu porządny filtr węglowy albo nie gotuj cukru. Ciesz się smakiem
.
Większość "fachowców" zaczynała na garnku i deflegmatorze z biowinu i szklanej chłodnicy. Ja też tak zaczynałem i szybko zrozumiałem o co w tym chodzi, praktyka i rady kolegów (czytane bo na tacy nie dostałem). Fachowcem nie jestem, bo robię to dla przyjemności.
Dopiero teraz dorobiłem się kolumny a czysty(względnie) alkohol bez chemii i węgla piłem już dawno.
Mam nadzieję ze badania to potwierdzą
Zgadzam się z tymi co omijają dodatki szerokim łukiem
. Alkohol który dziwnie smakuje albo pachnie rożcięczam do 20% i gotuje jeszcze raz. Bardzo dokładnie dzielę frakcję (z nadmiarem) i serce na czystą odbieram dzieląc na 3 pojemniki. Rzadko bo czystej nie lubię ale lepiej wylać 250ml niż mieć 4l z posmakiem
Idąc na skróty nie otrzymamy dobrego trunku. A najlepiej to zwolnić, odsapnąć, pomyśleć i włożyć w to trochę serca i pieniędzy
Dodam jeszcze, że bardzo wątpię żeby gorzelnia dodawała chemię po to by odbiorcy nie szkodziło. Podejrzewam że lepiej/taniej zasypać chemią niż 3 razy destylować (sory 6 razy i 12krotnie filtrowana). Ale z przyjemnością spróbuje swojskiej wódki po czyszczeniu chemicznym