Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam wszystkich psotników! Po pędzenie na potstilu przyszedł czas na coś większego.
-Kolumna z KO 100cm fi70 zakończona kołnierzami na 6śrub wypełniona zmywakami z Lidla z izolacją -ZP rura KO 50cm fi70 na początku kołnierz pierwsze 30cm wypełnienie zmywakami katalizator z cienkiego drutu miedzi dalej 8zp fi12 połączonych rurkami sylikonowymi w odstępach 1cm zakończone 4cm od szczytu na którym jest termometr cyfrowy i wyjście par fi10 do którego wsuwam chłodnicę połączoną wężykiem sylikonowym łatwiej czyścić. -Chłodnica KO 45cm fi60,3 spirala fi8 2mb doprowadzenie wody fi12 -Dwa niezależne źródła wody -Kocioł na razie stara kana ocynk 30l ale będzie kega -Grzanie maszynka elektryczna 2,5kw regulowana
Proszę o opinie i rady. Dzięki i pozdrawiam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Niech Moc bedzie z Wami!
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Promocja: 8,99 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
iksiamar, może zbyt szybko odbierałeś lub kolumna jest ciut przy krótka. Ja po 1-wszy razie (rozdziewiczanie kolumny fi 1 1/4" i wys wyp 115-120cm) miałem 93% i pogony. Podczas 2-go puszczania nastawu (kolejnej porcji) uzyskałem śred. 94%, a 2 części z tego miały nawet 96%. Niestety trochę potrwa zanim poznasz sprzęt i nauczysz sterować się szybkością odbioru. Druga sprawa, że zawsze możesz odebrany materiał rozcieńczyć i puścić ponownie (ja mam zamiar tak zrobić), a na pogony szykuję się już z chemią - doczyszczanie przy pomocy wodorotleneku sodu NaOH + nadmanganianu potasu KMnO4 - i na rurki.
Dzięki, gotiger za rady. Więc uważasz, że powinienem jednak zmniejszyć grzanie i czekać na stabilizację nieco dłużej? A jeżeli chodzi o wydajność to czym się ją reguluje?
Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ Niech Moc bedzie z Wami!
Stabilizacja (przynajmniej u mnie) jest baaardzo szybka - praktycznie poniżej min. Po 1-wszym grzaniu wiedziałem już na jakim poziomie mam ustawić przepływ wody w paluchach i chłodnicy tym samym (nie mam jeszcze zrobionych zaworków do regulacji). Samą regulację przeowadzać najlepiej mocą grzania. Ja zrobiłem sobie do tego celu regulator na 2,5kW i mam wyskalowane pokrętło (zrobioną tarczkę). Jak kolumna jest do połowy nagrzana odkręcam wodę i czekam, aż temp na szczycie się podniesie. Gdy zaczyna lecieć to skręcam na jakieś 70% mocy, odbieram 50-tkę i w trakcie skręcam (gdzieś w połowie 50-tki) do ok 34-35% moc grzania. Po odebraniu smrodków mam już stabilną pracę kolumny i odbieram gon. Niestety każdy sprzęt jest inny i trzeba go poznać (ja dopiero zaczynam moją przygodę - 2x użyłem sprzętu). Pisałeś, że masz moc regulowaną w kuchence jak sądzę, ale czy ty nie jest czasem termostat. Niestety regulacja termostatem może powodować destabilizację pracy i tym samym pogarszać odbiór psotki (spadek % i wzrost zanieczyszczeń).
Oprócz regulacji mocą grzania można regulować odbiór psotki za pomocą regulacji przepływu wody w paluchach. Niestety musi być to regulacja bardzo precywyjna, a nie kręcenie kurkiem od baterii itp. Najlepszy były zawór igłowy, ew. grzybkowy o drobnym gwincie (im większa liczba pełnych obrotów do pełnego otwarcia/zamknięcia tym lepiej).
Gotiger, powinieneś najpierw ustabilizować kolumnę, a potem dopiero odebrać "pierwsze pięćdziesiątkę".
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
wpakować do kotła grzałki i myślę że będzie lepiej.
Same grzałki nie załatwią sprawy, potrzebny będzie jeszcze regulator. Mając regulator, zawsze możesz tą swoją kuchenkę z termostatem dać na maxa, ale podłączona przez regulator (którym "przycinasz prąd") nigdy nie osiągnie maximum, więc termostat nie będzie działać - nie rozłączy grzania i tym samym nie spowoduje destabilizacji procesu.
Zygmunt, ale nie wiem do końca o co chodzi (rozumieć rozumiem co znaczy stabilizacja). Jak grzeje nastaw to mam grzałkę 2kW na max. Gdy kolumna kończy się nagrzewać to odkręcam wodę (mały strumyk) i kolumna niedługo potem osiąga 78*C. W między czasie skręcam moc grzania i temp się stabilizuje - stoi na 78 i żadnych skoków, więc odbieram 50-tkę, a potem gon. Jak pojawi się nowy termometr z dziesiętnymi może zauważę jakieś min skoki temp. Póki co mam term. szpilkowy z biowinu i może tutaj tkwi problem - choć przy 2-gim psoceniu miałem po jakichś 5-10min tylko 1 korektę ustawienia mocy grzania z 35 na 34% i do końca święty spokój (tzn co 15min zmieniałem butelkę do odbioru, badałem moc, aby mieć podział i tyle).
Może moja kolumna ze względu na budowę (zredukowana na 1" u dołu i cienka rura 1 1/4") daje takie efekty - sam nie wiem ? Jak dojdzie wreszcie dokładniejszy term. może coś więcej będzie widać Póki cojestem happy, że wreszcie odpaliłem rakietę i coś tam nawet z niej kapie
Jaki odbiór powinienem mieć przy mojej średnicy - zew 42mm, wew. 39-40mm? Założyłem, że nie mniej niż 0,5L/h i nie więcej niż 0,8L/h - tego narazie się trzymam i m.w. mam odbiór w ok. 0,7-0,8L/h.
Czyli uważasz, że jak założę dwie grzałki 1,5kw i 2kw to i tak musi być regulator. Myślałem, że jak rozpoczynam proces to dwie a potem jedna do stabilizacji wystarczy.Oczywiście ta mniejsza.
To przy mojej średnicy jaki powinienem mieć odbiór? Przy pierwszej próbie wyszedł mi 1l na godz.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości