Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 08:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: OSTRY SMAK Z KOLUMNY
PostPostNapisane: sobota, 3 kwi 2010, 06:56 
Tematy: 5
Witam.
Parę dni temu przepuściłem przez kolumnę (kolumna jest opisana w temacie "nastawy owocowe") zacier-cukrówkę celem uzyskania spirytku. Po pierwszym psoceniu destylat o mocy ok. 93-94% lekko pachniał więc puściłem towar w rury jeszcze raz.
I co?
I psotka pachnie nieźle, jest krystaliczna ale smak wyraźnie ostry, piekąco-drapiący. Nie do przyjęcia w zastosowaniu do nalewek a o to mi chodziło. Zacier był z dodatkiem drożdży coobra 8. Zapach destylatu nie jest zły i na pewno nie pachnie gumą a więc wężyki chyba ok. Pierwszego destylatu nie mieszałem z sodą lub podobną chemią. Może to jest przyczyną.
Acha a może przyczyną jest to, że destylat przepuściłem przez węgiel aktywowany ale ten do akwariów ;/ .
Myślę, że dodam sody i przepuszczę towar jeszcze raz.
Co Wy o tym sądzicie?

Tytuł: Re: OSTRY SMAK Z KOLUMNY
PostPostNapisane: sobota, 3 kwi 2010, 08:17 
Tematy: 11
Gdybys zastosowal,wedle wszelakich prawidel sztuki kapania,katalizator miedziany z siatki lub pocietych rurek miedzianych,najlepiej fi 6mm. to na 99,9% osiagnalbys wynik w pelni Cie zadowalajacy.Zycze Wesolych Swiat i Pozdrawiam

PostPostNapisane: sobota, 3 kwi 2010, 09:28 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
I nie używaj węgla akwarystycznego! Tam oprócz węgla jest pierdyliard innych, smrodo- i zapachotwórczych rzeczy!

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 3 kwi 2010, 10:04 
Wielkie dzięki za tak szybie odpowiedzi :poklon;
Zastanawiam się jeszcze czy ze wzgledu na to, że wypełnienie kolumny jest z ceramicznych krążków używanych w akwarystyce (mam do nich bardzo tanie dojście ok. 5 zł za paczkę, która w sklepie kosztuje ok. 20-25 zł), które może za słabo potłukłem i kolumna nie jest wystarczająco wypełniona, to może destylat nie jest wystarczająco czysty???
I kolejna sprawa to czy ewentualne zanieczyszczenie chemią z węgla akwarystycznego zniknie po kolejnej destylacji? Mam tego parę literków i szkoda to wylać :(
Co Wy na to?

WSZYSTKIM FANOM JEDYNIE SŁUSZNEGO HOBBY
:krzycze: << ZDROWYCH, SPOKOJNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT>>

Pancur

PostPostNapisane: sobota, 3 kwi 2010, 10:27 
Tematy: 11
Rozciencz destylat mocno zwykla woda z kranu. Najlepiej 1:5 tak aby ponownie mial ok 18%-20% i przeprowadz druga destylacje w normalnym tempie.(nigdy sie nie spiesz) a napewno bedziesz zadowolony z efektu.

PostPostNapisane: niedziela, 18 kwi 2010, 12:54 
W piątek uruchomiłem sprzęt i UDAŁO SIĘ :D
Dzięki za pomoc zwłaszcza Sverige2.
Zastosowałem miedź, do ostrej psoty dodałem wody, sody oczyszczonej a kolumnę mocniej upakowałem ceramiką (mocna ją potłukłem i odsiałem zbyt drobne cząstki).
Efekt jest powalający. Smak OK, zapach rewelacja i 94-95%.
Myślę, że kolejne razy będą sprawniejsze i jeszcze lepsze.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1