Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam. Parę dni temu przepuściłem przez kolumnę (kolumna jest opisana w temacie "nastawy owocowe") zacier-cukrówkę celem uzyskania spirytku. Po pierwszym psoceniu destylat o mocy ok. 93-94% lekko pachniał więc puściłem towar w rury jeszcze raz. I co? I psotka pachnie nieźle, jest krystaliczna ale smak wyraźnie ostry, piekąco-drapiący. Nie do przyjęcia w zastosowaniu do nalewek a o to mi chodziło. Zacier był z dodatkiem drożdży coobra 8. Zapach destylatu nie jest zły i na pewno nie pachnie gumą a więc wężyki chyba ok. Pierwszego destylatu nie mieszałem z sodą lub podobną chemią. Może to jest przyczyną. Acha a może przyczyną jest to, że destylat przepuściłem przez węgiel aktywowany ale ten do akwariów . Myślę, że dodam sody i przepuszczę towar jeszcze raz. Co Wy o tym sądzicie?
Gdybys zastosowal,wedle wszelakich prawidel sztuki kapania,katalizator miedziany z siatki lub pocietych rurek miedzianych,najlepiej fi 6mm. to na 99,9% osiagnalbys wynik w pelni Cie zadowalajacy.Zycze Wesolych Swiat i Pozdrawiam
I nie używaj węgla akwarystycznego! Tam oprócz węgla jest pierdyliard innych, smrodo- i zapachotwórczych rzeczy!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Wielkie dzięki za tak szybie odpowiedzi Zastanawiam się jeszcze czy ze wzgledu na to, że wypełnienie kolumny jest z ceramicznych krążków używanych w akwarystyce (mam do nich bardzo tanie dojście ok. 5 zł za paczkę, która w sklepie kosztuje ok. 20-25 zł), które może za słabo potłukłem i kolumna nie jest wystarczająco wypełniona, to może destylat nie jest wystarczająco czysty??? I kolejna sprawa to czy ewentualne zanieczyszczenie chemią z węgla akwarystycznego zniknie po kolejnej destylacji? Mam tego parę literków i szkoda to wylać Co Wy na to?
WSZYSTKIM FANOM JEDYNIE SŁUSZNEGO HOBBY << ZDROWYCH, SPOKOJNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT>>
Rozciencz destylat mocno zwykla woda z kranu. Najlepiej 1:5 tak aby ponownie mial ok 18%-20% i przeprowadz druga destylacje w normalnym tempie.(nigdy sie nie spiesz) a napewno bedziesz zadowolony z efektu.
W piątek uruchomiłem sprzęt i UDAŁO SIĘ Dzięki za pomoc zwłaszcza Sverige2. Zastosowałem miedź, do ostrej psoty dodałem wody, sody oczyszczonej a kolumnę mocniej upakowałem ceramiką (mocna ją potłukłem i odsiałem zbyt drobne cząstki). Efekt jest powalający. Smak OK, zapach rewelacja i 94-95%. Myślę, że kolejne razy będą sprawniejsze i jeszcze lepsze. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości