Dzień dobry,
w winie gronowym czerwonym wytworzył się osad w każdej butelce na dnie. Jak się go dotknie palcem to się rozciera. Co to może być i czy w ogóle to wino się nadaje do spożycia?
Przypomina to opiłki metalu. Nie sugerujcie się napisami na butelce, to po innym winie.
Dodaję parę zdjęć dla lepszego wyobrażenie co mam na myśli.
Proszę o pomoc i opinię
Osad- srebrny
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 42
- Rejestracja: środa, 31 gru 2014, 01:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Osad- srebrny
Kopiując za Wikipedią:
"Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus) – sól kwasu winowego.
Powstaje przy fermentacji albo podczas leżakowania wina osadzając się w kadziach i beczkach. Może więc występować zarówno w młodych, jak i starych rocznikach i jest oznaką, że wino jest "żywe". Przybiera postać małych kryształów, wyglądających jak kryształy cukru albo okruchy szkła, które nie wpływają w żaden sposób na smak wina.
W życiu codziennym znany jest jako składnik proszku do pieczenia, gdzie wymieszany z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości.
Używany jest także jako naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego. Został umieszczony na Liście E chemicznych dodatków do żywności pod nazwą E 336[5].
Słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Ma działanie przeczyszczające. Jest uważany za nieszkodliwy".
"Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus) – sól kwasu winowego.
Powstaje przy fermentacji albo podczas leżakowania wina osadzając się w kadziach i beczkach. Może więc występować zarówno w młodych, jak i starych rocznikach i jest oznaką, że wino jest "żywe". Przybiera postać małych kryształów, wyglądających jak kryształy cukru albo okruchy szkła, które nie wpływają w żaden sposób na smak wina.
W życiu codziennym znany jest jako składnik proszku do pieczenia, gdzie wymieszany z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości.
Używany jest także jako naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego. Został umieszczony na Liście E chemicznych dodatków do żywności pod nazwą E 336[5].
Słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Ma działanie przeczyszczające. Jest uważany za nieszkodliwy".