Osad- srebrny

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Dafika92
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 25 lip 2017, 09:59

Post autor: Dafika92 »

Dzień dobry,

w winie gronowym czerwonym wytworzył się osad w każdej butelce na dnie. Jak się go dotknie palcem to się rozciera. Co to może być i czy w ogóle to wino się nadaje do spożycia?
Przypomina to opiłki metalu. Nie sugerujcie się napisami na butelce, to po innym winie.
Dodaję parę zdjęć dla lepszego wyobrażenie co mam na myśli.
Proszę o pomoc i opinię :)
DSC_1807.JPG
DSC_18122.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Osad- srebrny

Post autor: jozzek666 »

Jak dla mnie to jest normalne, czasem cukier się skrystalizuje lub to naturalny osad.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Osad- srebrny

Post autor: kmarian »

Ja myślę, że to kamień winny (Dwuwinian potasu). Można spokojnie pić ... ale nie jeść i nie gryźć. :twisted:

El Adam
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 31 gru 2014, 01:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Osad- srebrny

Post autor: El Adam »

Kopiując za Wikipedią:
"Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus) – sól kwasu winowego.
Powstaje przy fermentacji albo podczas leżakowania wina osadzając się w kadziach i beczkach. Może więc występować zarówno w młodych, jak i starych rocznikach i jest oznaką, że wino jest "żywe". Przybiera postać małych kryształów, wyglądających jak kryształy cukru albo okruchy szkła, które nie wpływają w żaden sposób na smak wina.
W życiu codziennym znany jest jako składnik proszku do pieczenia, gdzie wymieszany z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości.
Używany jest także jako naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego. Został umieszczony na Liście E chemicznych dodatków do żywności pod nazwą E 336[5].
Słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Ma działanie przeczyszczające. Jest uważany za nieszkodliwy".

Autor tematu
Dafika92
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 25 lip 2017, 09:59
Re: Osad- srebrny

Post autor: Dafika92 »

Dziękuję serdecznie za Wasze odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”