Orzechówka-Przepis?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: wojs40 »

Przepis na "orzechówkę wytrawną na polski sposób". Zaznaczam że nie jest to przepis na biesiadny stół lecz nalewka którą warto mieć w domowej apteczce jako środek zalecany przy bólach żołądka i wątroby.

Skład:
10 zielonych orzechów włoskich /zerwanych w lipcu/
1/2 litra czystej wódki 40 %

Orzechy pokroić na małe kawałeczki, wsypać do szklanego naczynia i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie wywietrzał, ustawić na słońcu. Naczynie powinno stać parę tygodni, aż ciecz stanie się ciemna, brunatna. Wówczas należy ją przefiltrować i wlać do butelki. Orzechówka wg. tego przepisu ma specyficzny gorzkawo-korzenny zapach z cierpkawą nutą, smak gorzkawo-cierpki. Podobno im lek ma gorszy smak tym jest bardziej skuteczny. Na zdrowie.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: marcek10 »

radius6 pisze: Część już upłynniona, a 2 litry do piwnicy w ciemny kąt, zobaczymy, jak będzie smakować, jak postoi.(o ile postoi)
Trochę czasu upłynęło jestem ciekaw jaki wpływ miał czas na nalewkę co za pychotka powstała?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: Lootzek »

Z mojego doświadczenia wynika że taka orzechóweczka dopiero po ok. 2 latach przestaje "ryj wykręcać na lewą stronę", ale efekt wart jest by na niego poczekać - bajka... :D

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: marcek10 »

Nie pozostaje więc nic jak popełnić własny trunek i zapomnieć na długi czas. :)
Lootzek nie wiem dlaczego ma aż tak wykręcać? Jak by popełnić na dobrym spirytku (własnym) to powinno być pijalne wcześniej tak sobie myślę ;) Chyba, że orzechy dają dziwne smaczki na początku.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: Lootzek »

Oj, to właśnie nie o spirytek a o taniny z orzechów się rozchodzi :)
Próbowałem po kilku miesiącach, lekarstwo, po roku, lekarstwo. Na rok zapomniałem o butli, zdarzyła się okazja poczęstować kolegę, amatora różnych eksperymentów i zaskoczenie - nadal silnie orzechowy smak, ale cierpkość i gorycz praktycznie ustąpiły a trunek stał się przepyszny :)

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: greg0004 »

Kolega Ostoja podał swego czasu przepis na białym forum.
Podam go tutaj;

NALEWKA NA ORZECHACH LASKOWYCH.

Składniki:
- 1 kg świeżych orzechów laskowych
- 1 l spirytusu 70 %
- 5 – 6 goździków
- ½ dag mielonego cynamonu
- skórka ½ pomarańczy
- 25 dag cukru
- ¼ l wody źródlanej
Sposób przyrządzania:
1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.
2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać
3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień
4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.
5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.

Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: marcek10 »

Swego czasu próbowałem orzechówki dziadka i była świetna. Niestety nie znam receptury ale z tego co wiem to na orzechach włoskich zrywanych w lipcu. I miała ona być właśnie dla zdrowotności kieliszeczek max dwa. Nie wiem czy to się tyczy wszystkich nalewek orzechowych?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: Lootzek »

Poszukaj po forum pod hasłem Nocino i o zielonych orzechach - jest od groma przepisów na takową i faktycznie, nalewka na młodych włoskich działa cuda w dolegliwościach żołądkowych, choćby wywołanych przejedzeniem ;)

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: marcek10 »

Nie chodziło mi o przepis ale o to czy wszelkie nalewki orzechowe to raczej na lekarstwo niż na większe pragnienie ;) Znaczy czy można taką popijać np. przy grillu i rano wstać o własnych siłach ? :D

dragon
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:14
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: dragon »

Pewnie, że można.

Nie wiem jak robicie orzechówkę , że "ryj wykręca", bo moja po dwóch miesiącach to niebo w gębie.
W tym roku zrobiłem jakieś 10 litrów, bo zeszłoroczne 3 litry to nawet do grudnia nie dotrwały ;-P

I odradzam używanie mielonego cynamonu. Dużo lepszy jest w laskach, bo nie ma kłopotów z filtrowaniem.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: gadaka »

Wald pisze:Czyli coś ciekawego narobiłeś. Zapomnij w który kąt to wstawiłeś. Zapomnij, że coś takiego masz. Ja mam 4 litry nalewu ze składników z nr 1. Tyle, że już nie wiem gdzie to wstawiłem. Zobaczymy za rok. Posmakujemy, ocenimy, może będzie trzeba coś zmienić w proporcjach. Wtedy opiszę co i jak. Jak na razie ma potencjał na przyzwoity trunek.
@Wald minęło już trochę czasu - podzielisz się efektami "eksperymentu"? warto zrobić ze składników nr 1? A jeśli tak to podzielisz się proporcjami?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: Wald »

Wszystko ładnie, tylko zapomniałem gdzie to wstawiłem. OK, żartuję, miałem to w łapie tydzień temu, ale do łba mi nie przyszło żeby tego próbować. A czas ku temu bardzo odpowiedni. Trza mi jakąś degustację zorganizować i staropolskiej polać, tyle że niema kiedy. Na forum zajrzeć czasu brak, a o popijaniu kompletnie niema mowy. Jednak tą nalewkę ruszę i opisać obiecuję.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: gadaka »

Trzymam za słowo :)
Kiedyś piłem oryginał i bardzo mi smakowała, więc chętnie zrobiłbym coś podobnego :)
Awatar użytkownika

renevan
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 12:05
Krótko o sobie: Pszenica żyto kukurydza
Ulubiony Alkohol: Mocarne naleweczki, zbożowa czyściocha
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 16 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: renevan »

Kolego Wald mógłbyś się podzielić efektem eksperymentu z orzechówką? Bardzo ciekawi mnie efekt. Mam nadzieję że znalazłeś czas aby pokosztować ;) .
"Bimber zawsze będzie bimbrem! Pędzić go można z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i starych sznurowadeł! Dawaj szklankę bo kolejka czeka" Zoltan
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: sargas »

Piliście w połączeniu z mlekiem ? :) Zachwyci każdą Panią. Polecam.

użytkownik usunięty
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Jeśli orzechówka ma być zdrowotna to tylko z zielonych, włoskich orzechów, zerwanych przed 20.07. Orzeszek jest jeszcze miękki i da się go kroić. Użyłem ok. 850g pokrojonych w "8" orzechów (dzięki uprzejmości @Górala Bagiennego :D ) i zalałem je 2l 60% wódki (1250ml spirytusu 96% i 800ml wody). To wszystko. Można ją lekko dosłodzić i zastosować zioła. Żadnych innych dodatków nie stosuję.
Orzechów tych nie wyrzucam po określonym czasie, są jadalne i nawet po wymoczeniu zawierają sporo cennych składników.
Przebywają one non stop w zalewie. Polecana na żołądek i w zaburzeniach układu pokarmowego. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, grzybobójcze i ściągające błony śluzowe. Ma charakterystyczny, intensywny cierpko-gorzki i palący smak. Polecam. Na zdrowie ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1052
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: Kòpôcz »

Warto dodać, że to nalewka do leżakowania na lata. Początkowo wspomniany cierpko-gorzki, nieokreślony "zielony" smak, po 2-3 latach zaczyna wychodzić smak orzecha. Mała ilość dobrze działa na układ pokarmowy, duża wyłącza narząd ruchu ;)
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

użytkownik usunięty
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: użytkownik usunięty »

Kòpôcz pisze:Warto dodać, że to nalewka do leżakowania na lata.
Tak to prawda. Czas robi swoje i działa na wszystko.
Na wykończeniu mam nalewkę z 2017 z tym, że ona ma ok40%. Niemniej, jest jak pisałeś. Złagodniała, i orzech wyszedł na pierwszy plan. Ale w tym akurat przypadku, smak ma tutaj marginalne znaczenie.
Kòpôcz pisze:Mała ilość dobrze działa na układ pokarmowy, duża wyłącza narząd ruchu ;)
:D Na to niema mocnych. :odlot:

lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Orzechówka-Przepis?

Post autor: lewy87r »

Ja od siebie dodam by lepiej do krojenia orzechów urzyć rękawiczek gumowych....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”