Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 08:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Operowanie kolumną - problemy początkujących.
PostPostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2011, 20:14 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
allegro-gsm-pl napisał(a):
Czy np. zmniejszeniem/zwiększeniem prędkości kapania, można uzyskać mocniejszy destylat?
Tak.
allegro-gsm-pl napisał(a):
A jak tak to czym regulować ?
Grzaniem.

Jak to zrobić?

Przykręć grzanie. Zacznie wolniej kapać, ale mocniejsze.

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
PostPostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2011, 21:46 
Tematy: 8
No dobra to zmniejszę grzanie ale od razu spadnie mi temperatura, i wtedy wcale nie będzie kapać ?

PostPostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2011, 22:20 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ręce opadają ;/ Zobacz moją odpowiedź w temacie "Operowanie systemem refluksowym" i poczytaj trochę forum, na którym są odpowiedzi na wszystkie twoje dylematy :!:

PostPostNapisane: piątek, 18 mar 2011, 13:52 
Tematy: 21
Wita. puszczałem dziś nastaw z cukru. I w którymś wcześniejszym poście, pisaliście,że ktoś robił błąd i temp. mu skakała bo chciał z nastawu uzyskać spirytus. Ja puszczałem dziś nastaw i tez na początku było lux temp stabilna ale z czasem zaczęło skakać.
Czyli co trzeba dwa razy puszczać przez kolumnę z refluxem wew. aby wyszedł czysty spirytus, nie da rady na raz. tylko trzeba raz puścić bez ZP, i to co wyjdzie rozmaić do 20 procent i dopiero drugi raz puszczać z ZP, i wtedy temp. będzie stabilna i będzie czysty spirol ?

PostPostNapisane: piątek, 18 mar 2011, 20:40 
Tematy: 6
Temp. skacze jak coć nie gra w parze :) Ściślej jak zrobiłeś zonka w nastawie masz mniej gonu i temp. rośnie.
Dzisiaj mam przed ostatni dzień rurowania nastawu calvadosowego. Ktoś wcześniej napisał, że nie klaruje owocówek. Ja od dzisiaj będę klarował :D Dlaczego:
1. na ilości 43l nastawu stratę uzyskałem 1,1l
2. w pierwszej fazie rurowania pojawił się smród niewiadomo skąd (nieklarowane)
3. mój rodziciel jest zawodowym kiperem i stwierdził, że w klarowanym nie czuje się ziemi a dodawałem glinę wulkaniczną (bentonit)

PostPostNapisane: sobota, 19 mar 2011, 18:46 
Tematy: 21
Dziś psociłem i mam kilka pytań.
Robiłem nastaw z 5 kg cukru, drożdże babuni, koncentrat, i woda. Całość miała chyba z 19l.
Nastaw stał 3 tygodnie, po dwóch już tylko się klarował. Przed pędzeniem sprawdzałem i blg było około -4.
Wlałem cały nastaw do kega. Kolumna wysokość wypełnienia jakieś 115 cm. W to poszło 27 zmywaków i troszkę miedzi.
Stabilizowałem kolumnę około 20 min. Potem temp. Skręciłem wodę i temp. ustawiła się na 77.4 st. Z taką temp wyszło mi 1.7 l psoty około 91-93 %. Później szedł pogon i wyszło go jakieś 430 ml. jego moc około 88 %. Czas kosmiczny bo całość jakieś 6 godzin.
Co powiecie o wynikach, procenty chyba dobre ale wydajność kiepska i to bardzo. Według was czy dobrze mi wyszła ilość 1.7l plus 430 ml pogonu, który i tak nie był zły w zapachu? Psota wyszła czysta i prawie bez zapachowa.
Co zrobić aby uzyskać większą szybkość?
Czy jeśli wydłużę kolumnę o 25 cm i wypcham zmywakami to uzyskam większą moc?
Czy jeśli bym puszczał pierwszy raz powiedzmy bez wypełnienia i wody na spirali reflux, i potem puszczał bym to co by wyszło po pierwszym razie rozmajone z wodą na powiedzmy 30% , to czy przy drugim razie wyszło by mi mniej spirolu i czy mógłby byc mocniejszy? Jest sens puszczać dwa razy?

Parametry kolumny:
wypełnienie 115 cm, spirala z refluxem z miedzi fi8. chłodnica 3.5m również z fi 8 miedź.
Proszę o porady odnośnie moich pytań.
Było to moje trzecie pędzenie.
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1