Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Aabratek, wersja VM/LM. Przedstawiam kolegom szkic, jak należ wykonać opcję VM w Aabratku, ponieważ jest to sprzęt dosyć powszechny, i używa go obecnie wielu kolegów hobbystów. Kolumna wzbogacona o opcję odbioru VM, staje się automatycznie wersją "DUAL" i pozwala na swobodne korzystanie z dowolnie wybranej opcji odbioru, VM lub też LM w zależności od potrzeb i preferencji, bez konieczności ponoszenia sporych kosztów, jakie wiązałyby się z koniecznością budowy nowej kolumny VM/LM. Życzę powodzenia w budowie.
PS. Szkic został wykonany przeze mnie, odręcznie, więc proszę o wyrozumiałość w przypadku ew. zauważonych niedociągnięć.
Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Woda opuszczająca chłodnicę Liebiga, górnym wyjściem, jest wodą zasilającą rurkę wewnętrzną skraplacza, wokół której nawinięte są zwoje rurki tworzącej skraplacz i pracują w przeciwprądzie.
Zgadzam się z pytaniem kolegi co do zasilania wody i nie lepiej równolegle jak szeregowo? A jak się ma średnica kolumny,głowicy chłodzącej bo chyba nie jest podana.
@servige2, dopytuje się o to chłodzenie bo wydaje mi się, że nastąpił konflikt w objaśnianiu działania współ i przeciwprądowego przepływu wody.
sverige2 napisał(a):
Woda opuszczająca chłodnicę Liebiga, górnym wyjściem, jest wodą zasilającą rurkę wewnętrzną skraplacza, wokół której nawinięte są zwoje rurki tworzącej skraplacz i pracują w przeciwprądzie.
Zimna woda w spirali ma płynąć "pod prąd" par a więc odwrotnie niż na rysunku. Rurka wewnątrz jest tylko rurką powrotu a nie głównym skraplaczem. ... Na rysunku układ chłodzenia podłączony jest właśnie współprądowo.
Przeczytaj proszę w tym drugim temacie mój post, później poprawkę radius-a.
Takie same połączenia a jedno jest współ a drugie przeciwprądowe. Tu zgodnie z tłumaczeniem radius-a powinno być podłączone odwrotnie.
Jeśli coś namieszałem to wybaczcie, ale studiuje temat od deski do deski.
drewko napisał(a):
Zgadzam się z pytaniem kolegi co do zasilania wody i nie lepiej równolegle jak szeregowo? A jak się ma średnica kolumny,głowicy chłodzącej bo chyba nie jest podana.
wybacz ale nie rozumiem określenia "równolegle, szeregowo" to raczej przy elektryce
PS często też zauważyłem (nie w tym temacie) używanie jegnostki masy gramy [gr] a nie [g]/, gr to są grosze
Kol. Szczurek.g. Woda wychodząca z chłodnicy Liebiga, powinna zasilać skraplacz Dokładnie tak jak napisałemw poprzednim poście
Kto uważa inaczej proszę otworzyć osobny temat " Zasilanie Wodą" Temat Opcja VM w Aabratku jest formą "kompendium wiedzy". Podawane są tylko 100% sprawdzone i uznane w świecie sposoby, stosowane przez fachowców w tym hobby. Nowo założony temat dot VM w Aabratku ma spełniać formę fachowej wiedzy, a nie być polem akademickich, rozmywających temat dyskusji.
pendzoncy_jelen napisał(a):
Jak należy dobrać średnicę rury do VM ? Moja kolumna to 60mm.
Średnica rury pozostaje bez mian, tak jak pokazuje rysunek. Do posiadanego Aabratka, należy tylko dospawać tylko to co na rysunku, bez żadnych dodatkowych zmian.
@sverige2, chyba nie do końca zrozumiałeś pytania kol. szczurka. Oczywiście
Cytuj:
Woda wychodząca z chłodnicy Liebiga, powinna zasilać skraplacz Dokładnie tak jak napisałem w poprzednim poście
i to się zgadza. Natomiast zasilanie wody chłodzącej do spirali skraplacza, powinno iść częścią zwiniętą w spiralę a powrót rurką wewnątrz tej spirali. Wtedy przepływ wody w skraplaczu w stosunku do kierunku przepływu par alkoholu będzie przeciwprądowy. Tak wygląda prawidłowe podłączenie i działanie prawie wszystkich typów chłodnic skraplających. Chłodnica Liebiga na twoim szkicu też ma zasilanie wody przeciwprądowe. A co do zasady takiego a nie innego podłączenia wody do chłodnicy, to bodajże kol. Gobo sprawdził to empirycznie, tylko jakoś nie chce mi się szukać tego posta Pozdrawiam
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Jak należy dobrać średnicę rury do VM ? Moja kolumna to 60mm.
Średnica rury pozostaje bez mian, tak jak pokazuje rysunek. Do posiadanego Aabratka, należy tylko dospawać tylko to co na rysunku, bez żadnych dodatkowych zmian.
Pytanie było o dobór średnicy rury do wykonania chłodnicy, dla kolumny o średnicy 60mm. Kolega "pendzoncy_jelen" wcale nie zamierza wymieniać swojej kolumny.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
@ Radius. Mylisz się niestety. Jest tak jak podałem wcześniej: download/file.php?id=1559&mode=view Zasilenie w wodę skraplacza, powinno iść środkową rurką wewnątrz spirali nawiniętej wokół. Dokładnie tak samo jak zasila się normalny skraplacz Aabratka. Bardzo proszę o przestrzeganie zasady "Kompendium Wiedzy" Posty scalone Proszę o sprecyzowanie pytania , czy chodzi o rurę kolumny, czy średnicę rurki skraplacza? Średnica wyjścia par "VM" jak też całej reszty służy do kolumn o średnicach rur w przedziale 50-60-70mm.
PS. Oto jeszcze dodatkowa fotka pokazująca prawidłowe podłączenie wody w Aabratku.
Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano sobota, 12 lis 2011, 13:00 przez sverige2, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości