Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam! Tak sobie myślałem o wlutowaniu miedzianej rurki w dziurkę kotła i wymyśliłem. Szukałem po sklepach cyny bez ołowiowej ale nigdzie nie mogłem nabyć. Mam za to ołowiową i silikon. Pomyślałem tak że na powierzchni kotła przylutuje cyną ołowiową. A w środku kotła uszczelnie silikonem żeby para nie miała dostępu do cyny. Co Psotnicy na to czy silikon spełni swoje zadanie i czy połączenie tą cyną rurki miedzienj z kotłem aluminiowym będzie wytrzymałe?
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Re: Opcja lutowania za pomocą cyny z ołowiem
Napisane: niedziela, 11 kwi 2010, 19:29
karmelekrakiety89 napisał(a):
Szukałem po sklepach cyny bez ołowiowej ale nigdzie nie mogłem nabyć.
I nie dziwię się. Cyna to cyna Lepiej się skup i poszukaj lutu bezołowiowego. W to, że nie można nabyć takiego lutu to nie uwierzę, mieszkam na wsi w pobliżu małego miasteczka i bez problemu taki lut można tam kupić.
Napisane: niedziela, 11 kwi 2010, 19:35
W każdym markecie budowlanym i w każdym sklepie z hydrauliką. Lut Sn97Cu3.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: niedziela, 11 kwi 2010, 20:21
Szukaj lutu do rur miedzianych od wody i CO.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: niedziela, 11 kwi 2010, 20:35
Dyskusja wydaje się być styropianowa, gdyż aluminium się nie lutuje. Oczywiście są techniki pozwalające polutować stopem lutowniczym aluminium, ale myślę, że są one na tyle skomplikowane, że Kolega Karmelek nie będzie w stanie ich ogarnąć... To tak sarkastyczne na dobranoc odpowiedziałem.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: poniedziałek, 12 kwi 2010, 10:34
Zakładałem, że jeśli ktoś chce lutować aluminium to wie jak to zrobić i jak natenczas rozpuścić warstwę tlenku na powierzchni. Bardziej zaintrygowała mnie ta "cyna bezołowiowa" i niemożność nabycia lutu bezołowiowego.
Napisane: piątek, 29 paź 2010, 23:37
Kucyk napisał(a):
Dyskusja wydaje się być styropianowa, gdyż aluminium się nie lutuje. Oczywiście są techniki pozwalające polutować stopem lutowniczym aluminium, ale myślę, że są one na tyle skomplikowane, że Kolega Karmelek nie będzie w stanie ich ogarnąć... To tak sarkastyczne na dobranoc odpowiedziałem.
Robi się to tak: Trzeba oczyścić powierzchnię drobnym papierem ściernym a następnie na lutownicę o odpowiedniej mocy (co najmniej 200 W) nałożyć kalafonii, pokryć kalafonią lutowane miejsce żeby była izolacja od powietrza. Nabrać na grot lutu, pocierać grotem z lutem lutowane miejsce. Kalafonia nie dopuszcza do utleniania. Po chwili zauważymy, że lut łapie do powierzchni. W razie potrzeby dodać kalafonii.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości