Witam, oczywiście przed napisaniem tego tematu zapoznałem się z podobnymi, jednak nie mogłem znaleźć konkretnej informacji, podpartej własnym doświadczeniem.
Otóż, czy można kolbę płaskodenną ze szkła np. produkcji biowin - http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... rettyPhoto . Wiem że producent pisze "Do podgrzewania kolby nie wolno używać otwartego ognia" ale może ktoś jednak pokusił się o eksperyment.
Ja np. ostatnio testowałem różne słoiki po przetworach ze sklepu. Po ogórkach konserwowych jedne pękały inne nie.. wiec reguły niema.
Proszę o odpwiedzi, pozdrawiam H3PQ4!
Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)
Po co Ci kolba? Kup sobie szybkowar ze stali INOX. Będziesz miał większą pojemność za ponad połowę tej ceny i do tego całkowicie żaroodporny. Tu masz przykład jak to może wyglądać:
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-po ... t9590.html
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-po ... t9590.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)
Na palnik dajesz specjalna podkładkę, i na nią dopiero kolbę. Jednak z kolbami z Biowinu nie ryzykowałbym z ogniem. Miałem, używałem, ale na kuchence elektrycznej. Kiedyś miałem w rękach kolbę Simax, przynajmniej x2 cięższa od tej pierwszej. I tą postawiłbym na palniku. Więc jeśli chcesz gotować na ogniu to odpuść Biowin i kup coś porządnego. Jednak w tej cenie kupisz i przerobisz kega. Wybór należy do Ciebie
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)
Nie ryzykuj. Gołe szkło ogrzewane gazem lubi pękać. Zainwestuj w podkładkę ceramiczną (azbestowych już nie dostaniesz) i postaw na palniku, a na tym kolbę. Zapewni to równomierne ogrzewanie kolby i unikniesz miejscowego przegrzewania kolby, które grozi uszkodzeniem sprzętu w najlepszym przypadku (lub pożarem i innymi nieszczęściami w gorszym).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.