Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
H3PQ4
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 12 sty 2012, 22:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: H3PQ4 »

Witam, oczywiście przed napisaniem tego tematu zapoznałem się z podobnymi, jednak nie mogłem znaleźć konkretnej informacji, podpartej własnym doświadczeniem.

Otóż, czy można kolbę płaskodenną ze szkła np. produkcji biowin - http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... rettyPhoto . Wiem że producent pisze "Do podgrzewania kolby nie wolno używać otwartego ognia" ale może ktoś jednak pokusił się o eksperyment.

Ja np. ostatnio testowałem różne słoiki po przetworach ze sklepu. Po ogórkach konserwowych jedne pękały inne nie.. wiec reguły niema.

Proszę o odpwiedzi, pozdrawiam H3PQ4! :D
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)

Post autor: Trener »

Po co Ci kolba? Kup sobie szybkowar ze stali INOX. Będziesz miał większą pojemność za ponad połowę tej ceny i do tego całkowicie żaroodporny. Tu masz przykład jak to może wyglądać:
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-po ... t9590.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)

Post autor: Pretender »

Na palnik dajesz specjalna podkładkę, i na nią dopiero kolbę. Jednak z kolbami z Biowinu nie ryzykowałbym z ogniem. Miałem, używałem, ale na kuchence elektrycznej. Kiedyś miałem w rękach kolbę Simax, przynajmniej x2 cięższa od tej pierwszej. I tą postawiłbym na palniku. Więc jeśli chcesz gotować na ogniu to odpuść Biowin i kup coś porządnego. Jednak w tej cenie kupisz i przerobisz kega. Wybór należy do Ciebie :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Ogrzewanie kolby na "gołym" gazie (?)

Post autor: gr000by »

Nie ryzykuj. Gołe szkło ogrzewane gazem lubi pękać. Zainwestuj w podkładkę ceramiczną (azbestowych już nie dostaniesz) i postaw na palniku, a na tym kolbę. Zapewni to równomierne ogrzewanie kolby i unikniesz miejscowego przegrzewania kolby, które grozi uszkodzeniem sprzętu w najlepszym przypadku (lub pożarem i innymi nieszczęściami w gorszym).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”