Jest płaskodenna i zastanawiam się nad podkładką ceramiczną (w zasadzie jestem pewny)
Ale to chyba tylko przy grzaniu gazem? Bo przekładka przy kuchence elektrycznej to zły pomysł... Żeliwna płytka kuchenki zastępuje ceramiczną przekładkę, a zastosowanie tej drugiej zdecydowanie pogorszy wymianę ciepła.
Primo: nie gotuje się zacieru w BALONIE
To chyba jednak kolba była. Szlifu w balonie jeszcze nie widziałem:).
Secundo: Ten wlot wody do chłodnicy to po prostu pornografia bimbrownicza
Raczej profanacja:). Tak, tu chłopaki dali ciała, bo powinno być podłączone odwrotnie.
czy w ogóle oni dostatecznie dużo wlali tego soku do naczynia? Jaka powinien być minimalny poziom cieczy w kolbie?
Ile mieli, tyle wlali. Minimum przy pierwszym gotowaniu nie ma. W ogóle przy kotłach z ogrzewaniem zewnętrznym taki problem nie istnieje - sprawa komplikuje się przy grzałkach, ale to nas tu nie dotyczy.
I czy nawet pomimo podkładki należy stosować kamyki wrzenne?
Te rzeczy są stosowane w zupełnie różnych celach. Podkładkę stosujesz, by lepiej rozpraszać ciepło, żeby przy grzaniu punktowym nie doprowadzić do pęknięcia kolby. Kamyki stosujesz, by zapewnić równomierne wrzenie cieczy, kiedy ogrzewasz ją w gładkim naczyniu (zabezpieczasz się przed przegrzaniem i gwałtownymi wyrzutami płynu).
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."