Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
To mój pierwszy post tutaj więc na początek chciałbym wszystkich pozdrowić Korzystając z informacji z tej wspanialej strony poskładałem sobie swój sprzęcik. Jest to pot still (flaszka do gotowania, 2 odstojniki i chłodnica). Chciałem ukręcić sobie trochę smakowej wódeczki (skórka z cytryny + goździki). Wszystko poszło w miarę gładko ale zauważyłem, że aromat w końcowym destylacie jest wyczuwalny stosunkowo słabo, natomiast odstojniki "pachły" wspaniale. Wygląda na to, że większość aromatu który miał trafić do alkoholu został właśnie tam. Zastanawiam się więc czy w 2 (ew 3 gotowaniu) można puścić to bez odstojników? Skoro po 2 alkohol byłby już w miarę ok to 3 destylacja bez odstojników chyba by mu nie zaszkodziła. Proszę napiszcie co sądzicie.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Promocja: 8,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Spokojnie możesz destylować bez odstojników, zobacz w galerii na aparaturę szanownego kolegi Kucyka. A odstojnika tam nie dojrzysz Trzeba tylko dobrze odebrać przedgon i pogon a na pewno uzyskasz z tego dobra smakowa pychotkę
Nigdy nie używałem odostojników (ale to tylko ja). Odstojniki narodziły się w czasach prohibicji w Stanach, gdy pędzono w miarę dobrą whiskey z podłych 'piw', ziacierów kukurydzianych i przennych.
W tych czasach, kukurydza (nasiona) były niby kiełkowane ale bardzo często ziarna niemielonej kukurydzy w czasie kiełkowania (w wątpliwie higienicznych warunkach) zaczynały gnić. Odstojniki załatwiły kwestię wątpliwych fetorów.
Sam widzisz, że aromaty, których pożądasz (cytryna, pomarańcz itp) zostały oddzielone i pozostają w odstojnikach...
Spokój, cierpliwość i ambicja dadzą tak piękne trunki, że odstojniki staną się wręcz 'wrogie'.
Juliusz
ps. Nigdy nie stosowałem odstojników ze względu na konotacje ze środowiska oczyszczania ścieków.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości