Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 08:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Destylacja bez odstojników
PostPostNapisane: poniedziałek, 9 lis 2009, 14:12 
Tematy: 2
zaloguj się aby zobaczyć avatar
To mój pierwszy post tutaj więc na początek chciałbym wszystkich pozdrowić :)
Korzystając z informacji z tej wspanialej strony poskładałem sobie swój sprzęcik.
Jest to pot still (flaszka do gotowania, 2 odstojniki i chłodnica). Chciałem ukręcić sobie trochę smakowej wódeczki (skórka z cytryny + goździki). Wszystko poszło w miarę gładko ale zauważyłem, że aromat w końcowym destylacie jest wyczuwalny stosunkowo słabo, natomiast odstojniki "pachły" wspaniale. Wygląda na to, że większość aromatu który miał trafić do alkoholu został właśnie tam. Zastanawiam się więc czy w 2 (ew 3 gotowaniu) można puścić to bez odstojników? Skoro po 2 alkohol byłby już w miarę ok to 3 destylacja bez odstojników chyba by mu nie zaszkodziła. Proszę napiszcie co sądzicie.

Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł
 Tytuł: Re: Destylacja bez odstojników
PostPostNapisane: wtorek, 10 lis 2009, 08:02 
Tematy: 4
Spokojnie możesz destylować bez odstojników, zobacz w galerii na aparaturę szanownego kolegi Kucyka. A odstojnika tam nie dojrzysz :) Trzeba tylko dobrze odebrać przedgon i pogon a na pewno uzyskasz z tego dobra smakowa pychotkę :P

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Destylacja bez odstojników
PostPostNapisane: piątek, 13 lis 2009, 16:54 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Odstojniki.

Nigdy nie używałem odostojników (ale to tylko ja). Odstojniki narodziły się w czasach prohibicji w Stanach, gdy pędzono w miarę dobrą whiskey z podłych 'piw', ziacierów kukurydzianych i przennych.

W tych czasach, kukurydza (nasiona) były niby kiełkowane ale bardzo często ziarna niemielonej kukurydzy w czasie kiełkowania (w wątpliwie higienicznych warunkach) zaczynały gnić. Odstojniki załatwiły kwestię wątpliwych fetorów.

Sam widzisz, że aromaty, których pożądasz (cytryna, pomarańcz itp) zostały oddzielone i pozostają w odstojnikach...

Spokój, cierpliwość i ambicja dadzą tak piękne trunki, że odstojniki staną się wręcz 'wrogie'.

Juliusz

ps. Nigdy nie stosowałem odstojników ze względu na konotacje ze środowiska oczyszczania ścieków.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1