odkwaszanie gotowego wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Mam prawie dwuletnie wino, ale czuję w smaku, że jest trochę zbyt kwaśne. Pomyślałem,żeby potraktować je węglanem wapnia, ale nie wiem, czy jest sens na tym etapie.
Wino winogronowe 12%, fermentowane w miazdze, bez dodatku wody, blg=0
alembiki

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: odkwaszanie gotowego wina

Post autor: janik »

Jeżeli kwasowość wina ci nie odpowiada to pomimo dłuższego leżakowania można poddać go odkwaszeniu.
Zamiast węlglanu wapnia poleciłbym zastosować Bianco Neve.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: odkwaszanie gotowego wina

Post autor: inblue »

siwy1121 pisze:Mam prawie dwuletnie wino, ale czuję w smaku, że jest trochę zbyt kwaśne. Pomyślałem,żeby potraktować je węglanem wapnia, ale nie wiem, czy jest sens na tym etapie.
Najpierw zmierz kwasowość, żeby wiedzieć o jaką wartość szacunkowo będziesz musiał ją obniżyć.
Jeśli jeszcze wina nie wymrażałeś, żeby pozbyć się kamienia winnego - zrób to;
masz aktualnie ujemne temperatury.
Dopiero po tym zabiegu jeśli kwasowość nie spadnie do akceptowalnego poziomu - odkwaszaj.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: odkwaszanie gotowego wina

Post autor: janik »

Dla uzupełnienia mojego poprzedniego postu jeśli chodzi o zabieg odkwaszania to należy najpierw zrobić próbę na mniejszej ilości wina np. 1l. i wówczas zależnie od efektu można zdecydować o ilości dodania odczynnika do reszty wina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”