Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: bogdan »

longink1 pisze:Witam, Kol. @bogdan odnosząc się do powyższej wypowiedzi mogę tylko potwierdzić że są to (jak się kolega wyraził) dywagacje. Kondensatem w opisanym procesie jest; roztwór etanolu, tak jak i przy gotowaniu w inny sposób, a odbierany on jest w sposób znany powszechnie - kapie sobie do podstawionej flaszki.
Ilość dostarczanej pary jest regulowana, tak jak moc grzania przy innym sposobie gotowania. Bezpieczeństwo zależy tylko od nas, gotowanie odbywa się przy ciśnieniu atmosferycznym, a poparzyć można się na milion innych sposobów.Myślę że Kol.nie ma praktycznej znajomości tego problemu, stąd te "dywagacje".
Zabrałem głos, bo ja ten wątek zacząłem, i wypowiadam się na podstawie praktyki.
Pozdrawiam longink1.
Kolego longin1
W swoich dewagacjach odniosłem się do wypowiedzi i propozycji Calyxa.
Para wprowadzona bezpośrednio do zacieru, oddając ciepło, musi się skroplić czyli stanie się kondensatem, a to nie są dewagacje, chyba że znasz taki tajemny sposób aby zamienić ją, to znaczy parę wodną w etanol :?: .Oczywiście, sposobów na poparzenie jest niezliczona ilość :D
Rzeczywiście nie mam praktyki na ten temat.
Nie oceniałem, ani nie wypowiadałem się na temat Twojej koncepcji, czyli tzn kąpieli parowej, ponieważ uważam, że może byś skuteczna, tyle tylko, że temperatura medium grzejącego, czyli para bedzie miała temp. max 100st.C (przy ciśnieniu atmosferycznym), Gdybyś chciał osiągnąć wyższą temp. musiałbyś ją sprężyć, a to nie są dewagacje.
Podsumowanie.
Nie miałem i nie mam zamiaru poddawać w wątpliwość Twojej wiedzy i praktyki w tym temacie, zamiarem moim było dodanie do tematu jeszcze innej możliwości grzania parą i to były dewagacje jednak oparte na pewnej wiedzy którą posiadam, choć nie była ona wcześniej łączona z naszym umiłowanym psoceniem :respect:

pozdrawiam Bogdan

Autor tematu
longink1
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: longink1 »

Witam, pozwolę sobie objaśnić zainteresowanym Kolegom, istotę odgotowywania zacierów parą.
Otóż wprowadzona do zacieru para - skraplając się oddaje temu środowisku ciepło, podgrzewając je, a skroplona para w postaci wody, po prostu pozostaje w podgrzewanym zacierze. Gdy podgrzewane medium osiągnie temperaturę wrzenia, następuje odparowywanie frakcji bardziej lotnych - w naszym przypadku etanolu.
I tu jest spełnienie tego wspomnianego przez Kol. @bogdana pragnienia - zamiany wody w alkohol.
Para skraplając się, oddaje ciepło które uwalnia tenże alkohol. Jest to proces prosty wynikający z praw fizyki, i nie ma co nad tym "dewagować".
Zdarzały się na forum już wypowiedzi bzdurne w stosunku do podstawowych praw fizyki, np. teoria o samozapłonie wódki pod wpływem nadmanganianu potasu, i ta "teoria" o konieczności odprowadzania z zacieru skroplonej pary wodnej do takich należy.
Budowanie takich "teori" może tylko zniechęcać potencjalnych chętnych do wypróbowania metody gotowania parą.
Pozdrawiam longink1.

PS. To nie jest "Moja koncepcja", to jest powszechnie stosowana metoda podgrzewania płynów w różnych gałęziach przemysłu, a szczególnie w gorzelnictwie. Za okupacji powszechna w "bimbrownictwie", stosowana do dziś, szczególnie na Podlasiu.

serpent
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2009, 19:56
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: serpent »

longink1 pisze:o samozapłonie wódki pod wpływem nadmanganianu potasu
Witam Longin, jak czytałem wcześniejsze posty, to o tym samozapłonie to było i owszem,
ale dotyczyło gliceryny. I to jak najbardziej prawdziwa informacja.
Gliceryna czyli jakaś tam postać alkoholu, nalana na nadmanganian potasu
ulega sdamozapłonowi. Niedowirkom podrzucam link.
http://genchem.chem.wisc.edu/demonstrat ... m_perm.htm

Spirytus jednak nie ulegnie samozapłonowi w reakcji z nadmanganianem potasu.
Tu obawy należy wykluczyć.

Odgotowanie zacieru parą jak najbardziej ciekawy temat

S.

Autor tematu
longink1
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: longink1 »

Witam, Kol. @serpent cieszę się że podzielasz pogląd wykluczający samozapłon surówki uzdatnianej KMNo4 przed powtórną destylacją. Kolega piszący o tym, po prostu pisał bzdury strasząc forumowiczów.

Panie @Kucyk, pozwoli Pan że zacytuję otrzymaną od Pana "PW"

< Witam Panie Longinie. Tak z ciekawości zapytam,czy oby na pewno Pan nie ma czegoś wspólnego z parowozami ?. Czytając Pana posty czuję się jak na dobrym kursie z dozoru. Pozdrawiam serdecznie Janusz > - koniec cytatu.

Cieszę się z Pana Janusza dobrych odczuć, a z parowozami miałem dużo wspólnego bo podróżowałem nimi przez olbrzymią część swojego życia. Jadąc takim pociągiem ciągnionym przez parowóz, można było rozmyślać jak to pięknie gotuje się gorzałkę przy pomocy pary.
Ale Pan widział parowóz pewnie tylko w muzeum i dlatego te obawy.

Pozdrawiam z pełną parą @longink1.

lech.zywiec
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2011, 15:11
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: lech.zywiec »

Odgrzewam temat z jednej strony stary, a z drugiej bardzo na czasie biorąc pod uwagę, że coraz więcej Kolegów zaczyna przygodę z destylatami owocowymi i zbożowymi. Czy któryś z Kolegów używa aktualnie bełkotki do odpędu gęstych nastawów i zacierów? Jeśli tak bardzo proszę o przedstawienie swojej konstrukcji na łamach Forum lub kontakt na PW.

kalino
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 27 lut 2012, 20:34
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: kalino »

Podpisuję się pod prośbą kolegi lech.zywiec
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: Emiel Regis »

Moja bełkotka nabiera wyraźnych kształtów, właściwie na upartego mógłbym już na niej działać, ale nastąpiło kilka zmian a chciałbym ją zrobić dobrze i do końca zanim ją uruchomię.
Wytwornicą pary jest keg 30l, zbiornikiem do odpędu keg 58l (wspawany na wierzchu szybkowar)
Pojawiły się pytania, na które ciężko mi znaleźć odpowiedzi:

Przegrzewacz pary; jaką grzałkę zastosować?
Pierwotna koncepcja była taka, że użyję gazu, jednak po przemyśleniu kilku kwestii przychylam się bardziej do przegrzewacza elektrycznego. Przypuszczam że zwykła grzałka, nawet z regulowaną mocą, szybko się spali.
Ktoś wie jak to rozwiązać?
Z tego co wiem, to przegrzewaczy używa si m.in. w ekspresach do kawy czy żelazkach ze stacjonarnym zbiornikiem na wodę. Ktoś wie jakie grzałki są tam użyte?

Pomiar ciśnienia i zawór bezpieczeństwa.
Rozmawiałem z osobą, która twierdzi, że zawór 3 bar może nie wystarczyć, podobnie z manometrem.
Chodzi oczywiście o mniejszy keg, przeznaczony do gotowania wody (duży keg zaopatrzony jest w U-rurkę).
Ktoś ma możliwość wyliczyć ciśnienie, jakiego można się spodziewać w mniejszym kegu?
Do pokonania będzie opór płynu, zacieru wys ok. 50cm w dużym kegu, przewód zasilający duży keg w najwęższym punkcie będzie miał ok 16mm.

Przepraszam kolegów, którzy piszą na pv w tej sprawie za przeciąganie całości, nie wszystko jednak jest dla mnie do końca jasne (a pytań wraz z postępem prac przybywa zamiast ubywać), a chciałbym mieć to zrobione 'raz a dobrze'.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Grzesiek24
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 5 mar 2013, 18:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: Grzesiek24 »

Czytam, czytam i oczom nie wierzę. :shock:
Chciał bym zobaczyć reakcję kogoś kto zacznie tak pędzić na parze i mu zacznie łomotać jak para zacznie wpadać do gara z zacierem i zacznie się ochładzać. Gdyby taki sposób grzania był dobry to byłby stosowany wszędzie w każdym zakładzie przetwórczym i żywieniowym gdzie gotuje się na kotłach warzelno parowych.
W załączniku najprostszy taki kocioł parowy jak i z płaszczem.
Kocioł 1
Kotły warzelne są urządzeniami przeznaczonymi do gotowania i podgrzewania potraw i produktów w stanie ciekłym i półciekłym.

Budowa kotła warzelnego parowego:
1- zawór bezpieczeństwa, 2- przyrządy kontrolno-pomiarowe, 3- kran spustowy, 4- odpowietrzacz, 5- podstawa, 6- garnek kondensacyjny, 7- obudowa,
8-izolacja cieplna, 9- komora grzejna, 10- komora robocza
Kocioł wewnętrzny wykonany ze stali kwasoodpornej
Kocioł zewnętrzny wykonany ze stali nierdzewnej lub pokryty farbą termoodporną
Dzięki podwójnym ścianom temperatura dna i boków kotła jest prawie jednakowa co zapewnia równomierne ogrzewanie potrawy. W kotle warzelnym parowym para jest dostarczana z zewnątrz z instalacji parowej lub z zewnętrznej wytwornicy pary. Ciśnienie pary w przestrzeni miedzy ścianami kotła wynosi 0,14-0,16 MPa, a temperatura 109-114OC.
Pojemność kotłów warzelnych parowych wynosi 100-200 dm3, czas zagotowania nominalnej ilości wody wynosi 30 min. Nominalna wielkość napełnienia to 80% pojemności kotła.
Kocioł wewnętrzny dzięki szczelnemu zamknięciu uzyskuje temp. pracy powyżej 100OC co znacznie skraca czas jego pracy.
Kotły warzelne instalowane są w ciągu z innymi urządzeniami do obróbki cieplnej (trzony kuchenne, taborety, patelnie, piekarniki)


Kocioł 2

Kotły warzelne elektryczne są wyposażone w wytwornicę pary, zabezpieczenie elementów grzejnych przed pracą bez wody, termoregulatory, ograniczniki temperatury oraz w tradycyjny wodowskaz. Pojemność kotłów 100-500 dm3, moc 12-36 kW, zasilanie trójfazowe 380V. Czas zagotowania nominalnej ilości wody w kotle o pojemności 150 dm3 wynosi 55 min.

Kotły warzelne gazowe

Pod zbiornikiem umieszczony jest palnik gazowy przystosowany do spalania gazu ziemnego lub płynnego. Pojemność kotłów 100-500 dm3, zużycie gazu
28-75 kW energii pochodzącej ze spalanego gazu. Czas zagotowania nominalnej ilości wody w kotle o pojemności 150 dm3 wynosi 70 min.


Armatura i przyrządy pomiarowe kotła

Wszystkie kotły warzelne wyposażone są w urządzenia zabezpieczające przed zniszczenie i poparzeniem obsługi oraz w przyrządy pomiarowe.
Urządzenia zabezpieczające – gwizdki i zawory bezpieczeństwa.
Gwizdki włączają się przy ciśnieniu pary >o,16 MPa co wskazuje na potrzebę zmniejszania intensywności ogrzewania.
Zawory bezpieczeństwa – sprężynowe lub ciężarkowe służą do wypuszczenia nadmiaru pary z przestrzeni roboczej kotła i obniżenia jej ciśnienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: szabix »

@Emiel Regis
Jaką moc ma grzałka w małym kegu? Do jakiej temperatury chcesz przegrzewać parę? Czy układ jest dobrze izolowany? Jaką konstrukcję ma przegrzewacz?

Poszukam zapisków odnośnie prób ciśnienia w zależności od wysokości zacieru.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: Emiel Regis »

@Grzesiek24
Rozwiązanie przedstawione przez Ciebie jest bardziej kosztowne od zwykłego płaszcza wodnego bądź olejowego, a jedyny plus w porównaniu z nim to możliwość szybszego rozgrzania wsadu (bo procesu nie przyspieszysz bez straty jakości).

@szabix
W mniejszym kegu mam dwie grzałki po 2000W każda, w dużym tak samo.
Nie wiem, myślę że 110*C spokojnie wystarczy.
Mniejszy keg jest dobrze zaizolowany otuliną wielowarstwową, duży nie ma jeszcze ubranka.
Nie zrobiłem przegrzewacza, jeśli będę go robił to będzie dostosowany do rodzaju i formy grzałki.

Nie spotkałem się jeszcze nigdzie z dokładnym opisem bełkotki używanej do naszych celów, dlatego nie do końca wiem jak powinno to wyglądać (w szczegółach siedzi diabeł :twisted: ), a to co mam teraz w głowie może jeszcze ewoluować (bez skojarzeń proszę :D ).
Póki co staram się zebrać możliwie dużo informacji powoli składając to, czym już dysponuję.
Co do temperatury pary i samego grzania, to dużo wyjdzie dopiero po uruchomieniu zestawu, w tej chwili nie wiem jakie to będą dokładnie wartości.
Sam przegrzewacz być może nie będzie mi do niczego potrzebny- jak pisałem, w dużym kegu też są dwie grzałki.
Wlot pary mam tak ustawiony, żeby przechodziła ona właśnie przez te grzałki, co być może pozwoli mi dogrzewać nimi na małej mocy zacier, bez ryzyka przypalenia (już teraz, bez użycia pary radzą sobie dobrze z niewielką ilością ziarna w nastawie- http://alkohole-domowe.com/forum/post57429.html#p57429)
Jeśli to wypali to nie będę musiał kombinować z przegrzewaczem, choć chciałbym wiedzieć czego mogę użyć do jego budowy, gdyby okazał się niezbędny.
Pierwotny zamiar był taki, że po prostu rurka łącząca oba kegi miała być zwinięta na środku w spiralę i podgrzewana małym, turystycznym palnikiem gazowym (takim do podgrzewania potraw).
Być może jeszcze to wykorzystam do prób nad działaniem samego przegrzewacza, gdyby okazały się one konieczne.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

rikinek1
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 5 mar 2011, 10:55
Podziękował: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: rikinek1 »

Witam, ja gotuje ze słomą na dnie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: szabix »

rikinek1 pisze:Witam, ja gotuje ze słomą na dnie.
Za pomocą pary???

@Emiel Regis
Założenie: 5% strat cieplnych w układzie, temp. wrzenia wody 100*C
dla 2kW
Temp. przegrzania.....110*C .....130*C
Moc przegrzewacza....116W.......146W

dla 4kW
Temp. przegrzania.....110*C ......130*C
Moc przegrzewacza....230W .......295W

Aby spełnić warunek brzegowy odporności grzałki ze stali AISI 304 pracującej w podobnym medium (5W/cm²) standardowy element grzejny ø6,4mm powinien mieć długość 300mm (dla ostatniego przypadku). Oczywiście długość tę można zwiększyć, co spowoduje dłuższą żywotność elementu grzejnego.

Podczas moich testów z u-rurką, ciśnienie słupa wody niemalże odpowiadało wysokości zalanego zacieru. Dawałoby to 0,05bar ciśnienia hydrostatycznego (1,05bar całkowitego).

Mam nadzieję, że się nie machnąłem :)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: Emiel Regis »

Dzięki, to się nazywa odpowiedź :poklon;
Widzę że znasz dobrze temat, będziesz więc atakowany bez litości w sprawie ew. dalszych pytań :D
Rozumiem że zwykła grzałka będzie działać, choć dobranie tak niskiej mocy (jeszcze niższej od wskazanych jeśli wziąć pod uwagę że zwykłe grzałki są dłuższe?) raczej nie jest możliwe do zrealizowania za pomocą prostego regulatora.
Znasz może jakieś grzałki warte polecania?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: wolan »

No ja myślałem o takiej grzałce,
http://allegro.pl/grzalka-patronowa-400 ... 54101.html
na rurce prowadzącej pary zrobić coś w rodzaju odstojnika, z grubszej rurki i tam wprowadzić tą grzałkę.
Dużym plusem tych grzałek są małe gabaryty oraz ogromny wybór jeżeli chodzi o moc grzewczą.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: rastro »

To mój pierwszy post więc najpierw chciałem się przywitać.
Wracając do tematu, ponieważ interesuje mnie temat podgrzewania przy pomocy bełkotki. Natknąłem się na w sieci na coś takiego: http://sinkoplex.pl/grzalki-Grza%C5%82k ... czne,4.htm. Moim zdaniem to było by dość interesujące rozwiązanie jeśli chodzi o przegrzewanie pary. Niestety cena takich podgrzewaczy na popularnej platformie handlowej to 150-200zł i chyba są one nieco większej mocy, ale myślę że dało by się zamówić zabawkę o innych parametrach).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: szabix »

Grzałka patronowa do bardzo dobry wybór. Pamiętać należy, aby zachować margines bezpieczeństwa i dobrać taką, która ma najmniejszą gęstość mocy (ten sprzedawca "justinshop" ma też grzałkę ø16,0mm x 400mm). One nie pracują w powietrzu, więc warto pokusić się o wykonanie radiatora.
Zwykły rurkowiec typu U też spełniłby swoją rolę. Dojdzie kilka kwestii montażowych.
Nie bardzo rozumiem przedostatniego zdania Emielu.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: Emiel Regis »

@szabix
Podałeś dwie wartości, moc i długość elementu grzejnego.
Pomyślałem że zmieniając parametry długości, trzeba dostosować inną moc.
Teraz widzę że niekoniecznie, ale tu wychodzi moja ignorancja w tej dziedzinie.
Zastanawiam się czy też nie zastosować U-rurki w mniejszym kotle, z tego co zrozumiałem to u Ciebie się to sprawdza (nie daj się prosić i napisz kilka słów o Twojej bełkotce :),
natomiast z tego co wyczytałem, normalne manometry są przeznaczone do pracy w temp. do 60 *C
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: szabix »

Testy z u-rurką przeprowadziłem na początku, zanim zacząłem projektować układ. Potem nie była mi potrzebna, za zawór bezpieczeństwa służył mi silikonowy stożek.

Musisz zdać sobie sprawę, że przegrzewacz nie jest elementem koniecznym. Zakładając dogrzanie pary do 120*C zbyt dużo nie uzyskujemy w całkowitym bilansie energetycznym. Ciepło właściwe pary wodnej jest ponad tysiąc razy mniejsze od ciepła parowania. Oczywiście przegrzanie pary o każdy 1*C dostarczy kolejnej porcji energii, będzie to szczególnie przydatne w końcówce procesu.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą pary

Post autor: Emiel Regis »

Użycie przegrzewacza zaplanowałem jedynie wtedy, jeśli nie zadziałają umieszczone w kotle odpędowym grzałki, które mają być 'omywane' przez parę i używane z niewielką mocą, właśnie pod koniec procesu, kiedy temp. wsadu zbliży się do 100*C.
Skoro jednak, jako użytkownik bełkotki piszesz;
szabix pisze: przegrzewacz nie jest elementem koniecznym.
To ja Ci wierzę i na razie odkładam to rozwiązanie na półkę.
Będę mógł się zająć szybciej innymi detalami :)

Ps. (02/04) Do obejrzenia zdjęć i dalszej dyskusji o moim projekcie zapraszam tutaj- http://alkohole-domowe.com/forum/belkot ... t8387.html)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: BartekBartek1 »

Jaki dać zawór bezpieczeństwa do bełkotki? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: majonesse »

Witam,
Wykorzystanie pary, jako czynnika grzewczego - fajna sprawa…
Jednak ta fajna sprawa nie jest tak prosta – BEZPIECZENSTWO:
Koledzy nie będę się rozpisywali na ten temat, bo w warunkach amatorskich to ciężko uzyskać – KOCIOL PAROWY-
Tj. spawy, zawory bezp. Itp.
Ale nasunęła mi się idea – fajna.
SZYBKOWAR, – jako kocioł parowy.
Szybkowar jak działa – nie będę opisywał.
- W szybkowarze gotujemy wodę – z szybkowaru dochodzi spirala na końcu, której jest zamontowany zawór z szybkowaru.
Szybkowar ma dwa zawory
- zawór pracy
- zawór bezpieczeństwa
Zawór na końcu spirali /zawór pracy/ pozwoli nam na osiągniecie ok. 120C:
I taka spirala – ogrzewa gęste nastawy.

Szybkowar, jako tani i prosty kocioł parowy.

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: Emiel Regis »

@BartekBartek1
Najlepsza chyba będzie U-rurka, dzięki niej zaobserwujesz też zmiany ciśnienia.

Zaliczyłem już zapchanie sprzętu- miałem odpowiedni bufor bezpieczeństwa ale zawiniły lekkie łuski jęczmienia porwane na kolumnę.
Na manometrach nie było nic widać, ale będąc przy sprzęcie zauważyłem pewne anomalie- woda w wodowskazie zaczęła mocno falować a kolumna wydawała dziwne odgłosy.
O dziwo cały czas odbierałem destylat, co mnie na początku zmyliło co do przyczyn owych anomalii (matrix? :odlot: ).
Najsłabszym ogniwem okazał się silikonowy wężyk na wskaźniku poziomu cieczy w kegu z wodą- pękł, a para dosyć dynamicznie opuszczała keg.
Jak pisałem, na manometrach nie było jeszcze nic widać, tyle że nie były to manometry precyzyjne, ich jedynym przeznaczeniem była reakcja na wypadek awarii, tak samo zresztą jak zaworów bezp. umieszczonych obok.
Nauczony powyższym doświadczeniem zakładam U-rurkę na oba kegi a manometry i zawory bezp. idą precz.

@majonesse
Też myślę o użyciu szybkowaru, jednak do rozwiązania jest kwestia regulacji poziomu wody. Trzeba pomyśleć o jakimś zbiorniku wyrównawczym lub regulatorze poziomu cieczy.
Z tego co wiem to kol. szabix robił już projekt z tym związany.
Bez tego trzeba będzie 'ręcznie' dolewać wody w trakcie procesu, u mnie ubytek wody= 2,5l/godz, czyli samo rozgrzanie wsadu o poj. 40l i krótka stabilizacja pochłania już 5l wody.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: majonesse »

Witam,
Szybkowar to ´´´pokrywka´´ w niej znajduje się ´´wszystko´´.
Musisz wiedzieć ile pary potrzebujesz na cały /kompletny/ proces.
Dolewanie wody do szybkowaru będzie kłopotliwe poza tym ´´wybije go z rytmu´´/dodasz wody nie będzie pary/
Szybkowar to urządzenie niskociśnieniowe, taki duży szybkowar 40 L: Można wykonać z dwóch garnków /25L/ zespawanych ze sobą i dospawania ¼ szybkowaru górnej części /mocowanie pokrywki/
- Przed spirala zawór regulujący ilość pary.
- Nadmiar pary będzie uwalniany przez zawór bezpieczeństwa.
To w dość dużym skrócie.
Nie musze dodawać, ze wykonanie takiego ´´wynalazku´´ wymaga wiedzy.
A tym bardziej obsługa!!!

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: Emiel Regis »

majonesse pisze: Musisz wiedzieć ile pary potrzebujesz na cały /kompletny/ proces.
Emiel Regis pisze:u mnie ubytek wody= 2,5l/godz
majonesse pisze:Szybkowar to urządzenie niskociśnieniowe, taki duży szybkowar 40 L: Można wykonać z dwóch garnków /25L/ zespawanych ze sobą i dospawania ¼ szybkowaru górnej części /mocowanie pokrywki/
Teraz to pojechałeś po bandzie, lepiej użyć kega
Zaletą szybkowaru jest jego mały rozmiar.
majonesse pisze:- Przed spirala zawór regulujący ilość pary.
- Nadmiar pary będzie uwalniany przez zawór bezpieczeństwa.
To już całkiem utopia- grzeje się z taką mocą, żeby użyć całej pary, bez żadnych 'spiral' czy zaworów reagujących w trakcie normalnego procesu.
Trzeba minimalizować niepotrzebne skoki ciśnienia, a Twoja metoda do takich prowadzi.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: majonesse »

Witam,

Źle mnie zrozumiałeś, nie mówiłem ze tak trzeba zrobić to, tylko koncepcja.
Ale samo wykorzystanie szybkowaru, jako kocioł parowy uważam za trafiony pomysł.
Potrzebujesz więcej pary – 15L szybkowar da rade /cena już inna/

To już całkiem utopia- grzeje się z taką mocą, żeby użyć całej pary, bez żadnych 'spiral' czy zaworów reagujących w trakcie normalnego procesu.
Trzeba minimalizować niepotrzebne skoki ciśnienia, a Twoja metoda do takich prowadzi.


Źle mnie zrozumiałeś – spirala znajduje się w zbiorniku z gęstym zacierem /przez spirale puszczasz parę/

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: szabix »

majonesse pisze:Dolewanie wody do szybkowaru będzie kłopotliwe poza tym ´´wybije go z rytmu´´/dodasz wody nie będzie pary/
Jak dodasz litr wody na raz to na pewno zaburzysz wrzenie. W mojej konstrukcji regulator podawał wodę, której przepływ można wyregulować zaworem precyzyjnym. Sprawdziłem nawet kiedy następuje wyraźne zaburzenie wrzenia (moc wytwornicy 3kW, zasilanie wodą 15*C):
* <150 ml/min (9 l/h) praktycznie bez reakcji
* 150 ml/min lekkie zaburzenie
* 200 ml/min wyraźne
* 280 ml/min brak wrzenia
Wytwornicę można zasilać wodą ze skraplacza (70*C u mnie), co znacznie poprawi bilans energetyczny układu.
majonesse pisze:spirala znajduje się w zbiorniku z gęstym zacierem /przez spirale puszczasz parę/
Stosuje się takie rozwiązanie, jednak destylacja parą ma tę zaletę, że pozwala na lepsze wyciągnięcie związków zapachowych (vide destylacja olejków eterycznych).
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: majonesse »

Witam,
Koledzy może ja po prostu napisałem swój post nie na temat, albo doszło do nieporozumienia.
Mnie chodziło o wykorzystanie pary, jako czynnika grzewczego tj.
Para przechodzi przez spirale
Spirala znajduje się w zbiorniku, w którym jest gęsty zacier /jak w temacie/
Para nie ma bezposredniego kontaktu z zacierem.
Nie chodziło mi o destylacje z parą wodną !

Destylacja z parą wodną.
Destylacja układu dwóch niemieszających się wzajemnie cieczy. Destylacja z parą jest jedną z metod wyodrębniania i oczyszczania związków chemicznych. Znajduje ona zastosowanie w przypadku cieczy bądź całkowicie niemieszających się ze sobą, bądź też mieszających się jedynie w bardzo ograniczonym zakresie.


Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: Emiel Regis »

No i wszystko jasne. Nie bardzo rozumiałem Twoje ostatnie wpisy w tym temacie, ale jako że ostatnio komplikuję proste sprawy więc stwierdziłem że możesz mieć rację mimo że nie umiem się jej doszukać.
Dlatego nie kontynuowałem dyskusji :)
A teraz para w gwizdek i do przodu :D
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: BartekBartek1 »

Witam. Uruchomiłem bełkotkę, ale jest coś dziwnego. Zacier podgrzewa się nierównomiernie. Góra się mocno zagrzała, ale dół cały czas zimny. Dlaczego tak się dzieje? Dodam, że bełkotka to ,,T-rurka'', więc podgrzewanie powinno być od dołu, a jest od góry. Co może być powodem i czy to nie wpłynie na wydajność? Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: Emiel Regis »

Czy ta ''T'' rurka idzie na samo dno?
W jaki sposób sprawdzałeś tą różnicę temperatur, po jakim czasie grzania, jaką mocą, czy układ jest ocieplony??
Wreszcie, w jaki sposób i w którym miejscu masz zrobione dysze/otwory?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: BartekBartek1 »

Witam. Rurka idzie na samo dno. Temperaturę sprawdzałem poprzez dotknięcie kotła z zacierem ręką po ok. 1h godzinie grzania przy mocy 1600w. Układ jest ocieplony pianką. Dysze są zrobione brzeszczotem. Ale do rzeczy. Zacier rozgrzewał się 2 godziny. Nie mam regulatora mocy, więc grzałka była na maksymalnej mocy, a odbiór na poziomie 0,7l/h :shock: . Wlałem 35l zacieru i uzyskałem z niego ok. 7l surówki o mocy 30% (na termometrze pod koniec 95*C i moc 20%) tylko rozcieńczonej 1l soku jabłkowego, więc teoretycznie 6l 35%. Po otworzeniu kotła było w nim 45l zacieru. Da się coś zrobić, żeby zwiększyć odbiór destylatu? Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: Emiel Regis »

BartekBartek1 pisze:Temperaturę sprawdzałem poprzez dotknięcie kotła z zacierem ręką po ok. 1h godzinie grzania przy mocy 1600w. Układ jest ocieplony pianką.
To moc rzeczywista czy moc grzałki?
Stawiam na zbyt małą moc i niewytaczające ocieplenie całości, co prowadzi do dalszych strat.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: BartekBartek1 »

Taka jest moc grzałki. Gotowałem od 9.30 do 21.30, czyli 12 godzin. Ale dopiero o 11.30 zacier się zagotował, więc czas trwania pędzenia to 10h. Przez 10 godzin naleciało z 35l zacieru 7 litrów surówki, a zacier w zbiorniku zwiększył objętość do 45l. Co daje 17l wody która ubyła z generatora.
Wszystko było by dobrze, gdyby nie przecieki spowodowane lutowaniem cyną ołowiową, ale dzisiaj zostało wszystko wyczyszczone i polutowane cyną bezołowiową. Czy przeciek pary i fakt, że rurka która łączyła kotły nie była ocieplona mogły bardzo źle wpływać na wydajność?
Co można zrobić, żeby zwiększyć wydajność, ale bez zmniejszenia ilości zacieru?
Muszę przyznać, że metoda odgotowania zacieru parą wyciąga więcej związków zapachowych, niż płaszcz. Surówkę zmieszałem z destylatem żytnim i przedgonami z destylacji owoców oraz 2 litrami soku jabłkowego i efekt jest całkiem niezły. Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Odgotowywanie gęstych zacierów, (i nie tylko) za pomocą

Post autor: Emiel Regis »

BartekBartek1 pisze:Taka jest moc grzałki.
Moc rzeczywista będzie mniejsza. Moje grzałki mają mieć po 1950W a grzeją średnio 1840-1870W.
BartekBartek1 pisze:Gotowałem od 9.30 do 21.30, czyli 12 godzin. Ale dopiero o 11.30 zacier się zagotował, więc czas trwania pędzenia to 10h. Przez 10 godzin naleciało z 35l zacieru 7 litrów surówki, a zacier w zbiorniku zwiększył objętość do 45l. Co daje 17l wody która ubyła z generatora.
Czyli średnio odparowywało 1.4l na godz. U mnie przy podanej powyżej mocy to 2,5l. na godz, układ jest ocieplony wręcz wzorowo (dunder jest gorący jeszcze trzy dni po destylacji) a mimo to w końcówce odbiór jest już bardzo wolny.
BartekBartek1 pisze: Wszystko było by dobrze, gdyby nie przecieki spowodowane lutowaniem cyną ołowiową, ale dzisiaj zostało wszystko wyczyszczone i polutowane cyną bezołowiową. Czy przeciek pary i fakt, że rurka która łączyła kotły nie była ocieplona mogły bardzo źle wpływać na wydajność?
Zdecydowanie tak.
BartekBartek1 pisze: Co można zrobić, żeby zwiększyć wydajność, ale bez zmniejszenia ilości zacieru?
Ocieplić dokładnie cały układ, nie masz prawa widzieć jakiegokolwiek elementu, całość powinna się znajdować pod grubą warstwą ocieplenia. Moc, której używasz wystarczy w początkowej fazie, pod koniec może być za mało. Pomyśl o przegrzewaczu pary, ale najpierw ociepl całość dokładnie i daj znać jaką różnicę zaobserwowałeś.
Tutaj przykład ocieplenia, o którym pisałem;
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”