Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
pl_dk
20
Posty: 27
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 20:55
Załączniki
Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: pl_dk » czwartek, 12 paź 2017, 12:09

Witam,

nie znalazłem czegoś podobnego przez szukajkę, bardzo proszę o wyrozumiałość. Mianowicie: dostałem od znajomego 10 pojemników po 35l, w których kiedyś robił nastawy cukrowe. Problem w tym, że często dodawał tam owoców i w związku z szybkim wyjazdem za granicę zwyczajnie nie umył ich pod ostatnich nastawach. Pojemniki bardzo fajne, bo z kranikami u dołu, tak więc fajnie nadające się na nastawy.

Zastanawiam się czym potraktować to, aby doprowadzić do ładu - ktoś miał podobne sytuacje i może udzielić rady jakiś środek (pewnie chemia) będzie w tym przypadku skuteczny?


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
800
Posty: 807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: Doody » czwartek, 12 paź 2017, 12:42

Umyj dokładnie płynem do naczyń i gorącą wodą. Ewentualnie przed wlaniem nastawu owocowego odkaź roztworem pirosiarczynu.
Pozdrawiam
Darek


wawaldek11
1250
Posty: 1274
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 12 paź 2017, 12:47

Klasycznie, czyli gorąca woda, odmoczyć i płyn do naczyń z delikatną gąbką. Jak będą problemy, to gorący roztwór sody kaustycznej - ale tu trzeba zachować ostrożność - silnie żrące!
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
pl_dk
20
Posty: 27
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 20:55
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: pl_dk » czwartek, 12 paź 2017, 13:00

@wawaldek11
- problem jest tylko jeden - wlot to tej beczułki jest takiej wielkości, że ja tam ręki nie włożę... Wlot jest taki: http://prntscr.com/gwh7n2, beczki podobne, z tą różnicą, że przeźroczyste.

@Doody
- jakie proporcje tego roztworu?

Awatar użytkownika

Doody
800
Posty: 807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: Doody » czwartek, 12 paź 2017, 13:49

Do odkażania 2%-owy roztwór (20g na litr wody). Wlewasz trochę na dno i potrząsasz pojemnikiem. Odkażające właściwości mają opary (SO2) więc trzeba dać im chwile podziałać. Zabijają głównie pleśnie i inne grzyby.
Pozdrawiam
Darek


wawaldek11
1250
Posty: 1274
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 12 paź 2017, 14:58

Przepraszam za łopatologię, ale zrobiłbym tak: jeśli są poprzywierane cząstki owoców, to wlewam ok 2l wrzątku (lub gorącej wody) i wstrząsam aby zagrzały się ścianki i cała beka. Po chwili wylewam i wsypuję dwie/trzy łyżki wodorotlenku sodowego; wlewam ostrożnie ok. litra gorącej wody - uwaga na wrzenie i opary. Po uspokojeniu się roztworu zakręcam korek i manewrując beczką staram się zwilżyć wszystkie wewnętrzne powierzchnie. Można kłaść na wszystkich ściankach po kolei. Farfocle i osady powinny się rozpuścić. Płukanko....
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

masterpaw2
200
Posty: 233
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 12 paź 2017, 16:11

Może nie będę oryginalny, ale ostatnio zabrakło mi fermentatorów i wygrzebałem (aż wstyd się przyznać) jeden zaschnięty po zeszłorocznej śliwowicy petainer, a jego wrzątkiem ani "kretem" raczej się nie potraktuje........
Sprawę załatwiło kilkunastu minutowe namoczenie ciepłą wodą z płynem do naczyń i płukanko karcher'em na myjni......., nówka sztuka :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
pl_dk
20
Posty: 27
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 20:55
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: pl_dk » czwartek, 12 paź 2017, 19:50

O kilku opcjach całkiem zapomniałem, jutro postaram się popróbować - dzięki Panowie :respect:

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 470
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Oczyszczanie fermentatorów

Postautor: wiking » czwartek, 12 paź 2017, 20:39

Zwykłe fermentatory wiaderkowe do cukrówki wystarczy wymyć i wypłukać natomiast gdy używam ich do owocowych nastawów, czy zacierów zbożowych, to zalewam jeden gorącym roztworem sody kaustycznej i po 15 minutach przelewam do następnego fermentatora, poprzedni dobrze przepłukuję itd. Odkąd robię w ten sposób, to jeszcze żadna infekcja mnie nie spotkała.


Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości