Ocynk i miedź.

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.

Autor tematu
kerama
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 13 paź 2014, 18:57

Post autor: kerama »

Witam. Chciałbym zrobić kocioł z płaszczem olejowym do zbożówek. Zbiornik zewnętrzny planuję zrobić z ocynku a wewnętrzny z miedzi. Zastanawia mnie czy między tymi materiałami nie będzie się działo coś niedobrego gdy będę grzał grzałką elektryczną zanurzoną w oleju. Pozdrawiam.
alembiki
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Ocynk i miedź.

Post autor: Lootzek »

Jeśli miedź i ocynk odizolujesz od siebie a jako medium użyjesz właściwego oleju (np. transformatorowy), teoretycznie zadziała. Tylko że w praktyce nawet w oleju z czasem znajdą się cząsteczki wody, jakieś zanieczyszczenia i już ogniwo gotowe a co za tym idzie - korozja.

Autor tematu
kerama
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 13 paź 2014, 18:57
Re: Ocynk i miedź.

Post autor: kerama »

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że cząsteczki wody znajdą się w oleju w wyniku nachlapania do niego. Czy ta mała ilość wody nie odparuje przy grzaniu? Wtedy problemu by nie było. Olej jadalny nie byłby dobry?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Ocynk i miedź.

Post autor: gr000by »

Woda jako gęstsza od oleju opada na dno zbiornika i gdy zaczyna wrzeć po rozgrzaniu powoduje bardzo intensywne burzenie się oleju. Efekt identyczny jak przy nachlapaniu wodą na patelnię - olej pryska, strzela i jest wszędzie, a nie tylko na patelni. Dlatego nawet 1-2 krople wody, które trafią do rozgrzanego oleju, będą powodowały pryskanie. Olej jadalny nie nadaje się - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe w formie estrów z gliceryną (tłuszcze nienasycone), które w wysokich temperaturach będą ulegały utlenianiu i po jakimś czasie będziesz miał piękną woń smażalni w otoczeniu, plus mają niską odporność na wysoką temperaturę i łatwo się rozkładają. Testowałem kiedyś fryturę palmową (olej palmowy), która jest jednym z najodporniejszych tłuszczów na temperaturę (tłuszcz nasycony), ale i tak po przekroczeniu 140*C na dłuższą metę waliło wszędzie smażalnią.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Ocynk i miedź.

Post autor: michal278 »

Gorzej jak się pokost zrobi z powodu utleniania. Dopiero wtedy będzie zapach.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Ocynk i miedź.

Post autor: radius »

Pokost nie tworzy się z powodu utleniania tylko przez zagęszczanie i przede wszystkim nie z oleju jadalnego tylko lnianego :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
kerama
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 13 paź 2014, 18:57
Re: Ocynk i miedź.

Post autor: kerama »

Dzięki. Byłaby różnica gdybym zamiast miedzi zastosował kega? Gdyby dostała się woda to też zrobiłby się bałagan?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Ocynk i miedź.

Post autor: gr000by »

Woda + olej = syf. Nie ważne jakie materiały, zbiornik musi być tak zrobiony, żeby do rozgrzanego oleju nie dostawała się woda.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”