Ocieplenie keg-a
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Jurek gonisz jak błyskawica z procesem. Jak dla mnie za krótka stabilizacja i bardzo szybki przedgon(ile ml?). A te szczapki z czereśni to na ile wkładasz do destylatu i jaką ilość? Jak je robisz, czy sezonowane?
Jeszcze jedno,czy moc podajesz rzeczywistą 2kwh? Ja na grzałce 2 kwh mam w zależności od dnia od 1750-1900w.
Jeszcze jedno,czy moc podajesz rzeczywistą 2kwh? Ja na grzałce 2 kwh mam w zależności od dnia od 1750-1900w.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ocieplenie keg-a
No to faktycznie zasuwasz zdrowo, ja stabilizuję 45-60min , przedgony 2x200ml -10ml/min potem 1 kropla na 5sek a zaczynam odbiór z OLM 25ml/min. Zmniejszając z czasem kilka razy odbiór aby utrzymać RR1:4 . Na przegotowanie nastawu na moskwiczach ok 20% do 99,5% w kotle zajmuje mi ok 12h.
Gotuję dwa razy bo po pierwszym spirytus przypomina mi trochę mój poprzedni bimber.
Ostatnio miałem nastaw 150L z 45kg cukru + 5 szt. MS czyli 3x pierwsze gotowanie i 1x drugie gotowanie wyszło mi 15l Serca po dwóch gotowaniach a koszt to 15zł/l
czyli znacznie więcej
I dosyć sporo Ci tego wyszło do jakich temperatur w kegu ciągniesz i do jakiej temp zbierasz serce ?
Gotuję dwa razy bo po pierwszym spirytus przypomina mi trochę mój poprzedni bimber.
Ostatnio miałem nastaw 150L z 45kg cukru + 5 szt. MS czyli 3x pierwsze gotowanie i 1x drugie gotowanie wyszło mi 15l Serca po dwóch gotowaniach a koszt to 15zł/l
czyli znacznie więcej
I dosyć sporo Ci tego wyszło do jakich temperatur w kegu ciągniesz i do jakiej temp zbierasz serce ?
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ocieplenie keg-a
Wydaje mi się, że szybko Ci poszło ponad 2L na godz. Jak dla mnie bomba
Przy tak szybkim odbieraniu nie ma jakiejś różnicy w smaku czy zapachu? Też postawiłem na keg 50L ale grzałka 2x2000. Do początkowych kosztów 3zł za 1 L. trzeba by doliczyć jakieś koszty budowy sprzętu. Ale Satysfakcja z własnego wyrobu Jest bezcenna Kurcze przed budową a z resztą i teraz również chciałem spróbować takiego napitku z kolumny żeby mieć jakieś porównanie. Niestety nikt ze znajomych nie posiadał szkoda. Dobra robota
Nie mogę się doczekać kiedy i ja zagram
Przy tak szybkim odbieraniu nie ma jakiejś różnicy w smaku czy zapachu? Też postawiłem na keg 50L ale grzałka 2x2000. Do początkowych kosztów 3zł za 1 L. trzeba by doliczyć jakieś koszty budowy sprzętu. Ale Satysfakcja z własnego wyrobu Jest bezcenna Kurcze przed budową a z resztą i teraz również chciałem spróbować takiego napitku z kolumny żeby mieć jakieś porównanie. Niestety nikt ze znajomych nie posiadał szkoda. Dobra robota
Nie mogę się doczekać kiedy i ja zagram
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Ocieplenie keg-a
No powiem Ci że 12 godzin i jeszcze później drugi raz 12 godzin to bym powiedział że konkretnie dokładność i cierpliwość fest.
Powiem Ci że serce odbieram do momentu kiedy bez problemu jeszcze utrzymuję cały czas stabilną temperaturę w kolumnie. Inna sprawa że jak pisałem z tych 18 litrów o mocy 40 % jak dla mnie 15 litrów jest dobre a 3 litry niedobre - normalnie bym to dał pewnie do kolejnego gotowania ale skoro mam amatorów na bimbrowe smaki to czemu z tego nie korzystać
Powiem Ci że serce odbieram do momentu kiedy bez problemu jeszcze utrzymuję cały czas stabilną temperaturę w kolumnie. Inna sprawa że jak pisałem z tych 18 litrów o mocy 40 % jak dla mnie 15 litrów jest dobre a 3 litry niedobre - normalnie bym to dał pewnie do kolejnego gotowania ale skoro mam amatorów na bimbrowe smaki to czemu z tego nie korzystać
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ocieplenie keg-a
Ja serce tak różnie do 97-98 dalej to pogon z reguły odbieram do 99,5 ale odbierałem i do 99,7 i temp w kegu miałem cały czas stabilną.
Przy drugim gotowaniu jest znacznie więcej alkoholu we wsadzie i pomimo szybszego odbioru na początku to gotowanie trwa 15h.
3 zł to miałeś na myśli za 1l 40%, to u mnie by wyszło 6,38zł/l
Przy drugim gotowaniu jest znacznie więcej alkoholu we wsadzie i pomimo szybszego odbioru na początku to gotowanie trwa 15h.
3 zł to miałeś na myśli za 1l 40%, to u mnie by wyszło 6,38zł/l
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ocieplenie keg-a
Ciężko mówić o częstotliwości bo dopiero drugą partię gotowałem, pierwszą jakoś przed wielkanocą . Ale myślę, że częstotliwość nie miała by tu znaczenia po prostu jakoś tak zacząłem robić według wskazówek które przeczytałem a poza tym ja tak mam, że wszystko staram się robić jak najlepiej przysłowiowo "spuszczam" się nad wszystkim i faktycznie czasami mnie to męczy bo się denerwuje jak nie wychodzi perfekcyjnie. Jak montowałem elektronikę to już miałem dosyć sam siebie.
A ty skoro gotujesz tylko na raz to właśnie mógłbyś to zrobić dokładniej, a ja może pomyślę aby pierwsze gotowanie zrobić trochę szybciej.
A ty skoro gotujesz tylko na raz to właśnie mógłbyś to zrobić dokładniej, a ja może pomyślę aby pierwsze gotowanie zrobić trochę szybciej.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Ocieplenie keg-a
No to rzeczywiscie szkoda. Dwa lata temu zrobiłem nastaw 1410 cukrówkę. Tylko zmieniłem proporcje drożdży, dałem1/5. Nastaw pracował wolno i dopiero po 3 miesiącach przerobił 30kg cukru. Wtedy ptacowałem jeszcze na zimnych palcach ale smak tamtej wódeczki pamiętam do dziś. To mnie nauczyło żeby robić nastawy powiększone dwu a nawet trzykrotne na drożdżach turbo.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ocieplenie keg-a
Teoretycznie mógłbym dać troszkę mniej tych drożdży ale znów trzeba koncentrat czy jakąś pożywkę i nie wiem czy faktycznie dało by to jakąś oszczędność czy lepszy efekt przy dwukrotnym gotowaniu na kolumnie. A zasyp mam całkiem solidny. Przy 27blg startowego to chcę mieć pewność, że wszystko zostanie zjedzone. I czas też ma jakieś znaczenie 3 mce to stanowczo za długo.