Oceńcie

Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.

Autor tematu
JackD
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: JackD »

Jak widać moja "alembicja" wcale nie ucierpiała i ma się całkiem nieźle.
Mnożysz przez 5% (czy ile tam chcesz)
No właśnie te 5% czy to jest optymalna ilość otworów? Pomyślałem sobie że 5 to minimum i w razie czego dowiercę ale siatka może się zmienić. Co do przelewów to na razie miedziane z możliwością wymiany na szklane- jestem trochę zniecierpliwiony.

Autor tematu
JackD
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie

Post autor: JackD »

Ostatnio zmieniony wtorek, 20 cze 2023, 16:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Oceńcie

Post autor: kwik44 »

No i pięknie ;-) Gratulacje! Pobaw się parametrami procesu: mocą grzania chłodzeniem, % wsadu. Zobaczysz jaką masz szybkość odbioru i % produktu. Próbuj, smakuj, szukaj swojego złotego środka :-) w smaku.

Kwik44

PS. Czy 5% czy więcej -- wyjdzie Ci w praniu. Ja mam ~12% i jak już pisałem to jest zdecydowanie za dużo, szczególnie dla słabych wsadów (zaciery). Dla mocnych że tak się wyrażę "ujdzie". Zalanie półki masz dobre. Mniejsza powierzchnia otworów powinna dać większą elastyczność kolumny, będzie miała dobre zalanie już przy niskiej mocy. Kosztem szybkości odbioru oczywiście, ale to w końcu hobby, nie gorzelnia, najwyżej będziesz odbierał trochę wolniej. Najważniejsze aby cieszyło w trakcie i smakowało na końcu :D

Autor tematu
JackD
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie

Post autor: JackD »

Ostatecznie oszczędność skończyła się tym że kupiłem 1,5 m rurki szklanej i sam wykonałem fajeczki. Koszt to 15zŁ za całą rurkę fi 10,4, trochę gazu, i poparzone łapy. Na razie na zastawie wyczuwalna jest agonia drożdży ze szczepu Saccharomyces Bayanuswięc muszę uzbroić się w cierpliwość żeby padły do końca. Ten pręt gwintowany kolego "Remua" stal KO 304 i jak stwierdzę że jest coś nie halo to będę szukał 316ki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Oceńcie

Post autor: Lootzek »

A czym byś musiał potraktować tę bidną 304-kę żeby skorodowała? Chyba tylko narzędziami którymi wcześniej obrabiałeś stal czarną ;) gratulacje za fajeczki, do dziś (ze szkoły) pamiętam jak bolą palce poparzone rozgrzanym szkłem ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Oceńcie

Post autor: wawaldek11 »

W jakich latach parzyłeś łapki plastycznym szkłem?
Bo z tego co wiem, to im później, to było mniej takich możliwości. Chyba, że szkoła o pofilu chemicznym :)
Ja takie eksperymenty robiłem w latach 70 w szkole podstawowej.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
JackD
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie

Post autor: JackD »

@wawaldek11
Na ZPT w 78mym :)
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Oceńcie

Post autor: Lootzek »

Szkoła właśnie o profilu chemicznym, na przełomie tysiącleci.
Bardzo miło wspominam pracownię szklarską i prowadzącego warsztaty, ten człowiek potrafił cudeńka ze szkłem wyczyniać :)

Autor tematu
JackD
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie

Post autor: JackD »

IMG_6166.JPG
Brakuje mi słów żeby to opisać. Łza się ciśnie do oczu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Oceńcie

Post autor: jurek1978 »

A poza efektami wizualnymi ? Jak efekty organoleptyczne ? Destylowałeś już coś ?

Autor tematu
JackD
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie

Post autor: JackD »

Powąchałem, pomoczyłem nieco dzioba i efekty są, jak najbardziej albo jeszcze bardziej. Wiesz, ostatecznie to za świeże i zbyt blade by rozmawiać o głębi.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Oceńcie

Post autor: Kula »

:klaszcze:
Jaką wysoko masz zrobione rurki przelewu?? Mam wrażenie, że za mało płynu na półkach się zbiera (za nisko rurka przelewu).
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Autor tematu
JackD
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie

Post autor: JackD »

Wszystkie trzy po 12mm, na zdjęciu to koniec procesu i w miarę widać jak pracują szklane przelewy. Poziom cieczy podczas procesu jest o wiele wyższy i słabo widać do zdjęcia więc dlatego wybrałem właśnie to zdjęcie. Wszystko jest na zasadzie doświadczeń, wysokości półek też, ostatecznie wybieram 110mm. Początek procesu charakteryzował się skokami temperatury, oczywiście mowa o całkowicie rozkręconym refluksie. potem już poszło gładko pełna kontrola- szła jak młoda klacz. Muszę się jeszcze trochę poduczyć by nie zabrać zbyt dużo aromatów bo chyba mi szwankuje termometr o jakieś 3stC i lekko czyści. Jest niezła jazda!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aparatury kompletne”