Oceńcie
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Jak widać moja "alembicja" wcale nie ucierpiała i ma się całkiem nieźle.
Mnożysz przez 5% (czy ile tam chcesz)
No właśnie te 5% czy to jest optymalna ilość otworów? Pomyślałem sobie że 5 to minimum i w razie czego dowiercę ale siatka może się zmienić. Co do przelewów to na razie miedziane z możliwością wymiany na szklane- jestem trochę zniecierpliwiony.
Mnożysz przez 5% (czy ile tam chcesz)
No właśnie te 5% czy to jest optymalna ilość otworów? Pomyślałem sobie że 5 to minimum i w razie czego dowiercę ale siatka może się zmienić. Co do przelewów to na razie miedziane z możliwością wymiany na szklane- jestem trochę zniecierpliwiony.
-
- Posty: 1259
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Oceńcie
No i pięknie Gratulacje! Pobaw się parametrami procesu: mocą grzania chłodzeniem, % wsadu. Zobaczysz jaką masz szybkość odbioru i % produktu. Próbuj, smakuj, szukaj swojego złotego środka w smaku.
Kwik44
PS. Czy 5% czy więcej -- wyjdzie Ci w praniu. Ja mam ~12% i jak już pisałem to jest zdecydowanie za dużo, szczególnie dla słabych wsadów (zaciery). Dla mocnych że tak się wyrażę "ujdzie". Zalanie półki masz dobre. Mniejsza powierzchnia otworów powinna dać większą elastyczność kolumny, będzie miała dobre zalanie już przy niskiej mocy. Kosztem szybkości odbioru oczywiście, ale to w końcu hobby, nie gorzelnia, najwyżej będziesz odbierał trochę wolniej. Najważniejsze aby cieszyło w trakcie i smakowało na końcu
Kwik44
PS. Czy 5% czy więcej -- wyjdzie Ci w praniu. Ja mam ~12% i jak już pisałem to jest zdecydowanie za dużo, szczególnie dla słabych wsadów (zaciery). Dla mocnych że tak się wyrażę "ujdzie". Zalanie półki masz dobre. Mniejsza powierzchnia otworów powinna dać większą elastyczność kolumny, będzie miała dobre zalanie już przy niskiej mocy. Kosztem szybkości odbioru oczywiście, ale to w końcu hobby, nie gorzelnia, najwyżej będziesz odbierał trochę wolniej. Najważniejsze aby cieszyło w trakcie i smakowało na końcu
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie
Ostatecznie oszczędność skończyła się tym że kupiłem 1,5 m rurki szklanej i sam wykonałem fajeczki. Koszt to 15zŁ za całą rurkę fi 10,4, trochę gazu, i poparzone łapy. Na razie na zastawie wyczuwalna jest agonia drożdży ze szczepu Saccharomyces Bayanuswięc muszę uzbroić się w cierpliwość żeby padły do końca. Ten pręt gwintowany kolego "Remua" stal KO 304 i jak stwierdzę że jest coś nie halo to będę szukał 316ki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 19:30
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Oceńcie
Wszystkie trzy po 12mm, na zdjęciu to koniec procesu i w miarę widać jak pracują szklane przelewy. Poziom cieczy podczas procesu jest o wiele wyższy i słabo widać do zdjęcia więc dlatego wybrałem właśnie to zdjęcie. Wszystko jest na zasadzie doświadczeń, wysokości półek też, ostatecznie wybieram 110mm. Początek procesu charakteryzował się skokami temperatury, oczywiście mowa o całkowicie rozkręconym refluksie. potem już poszło gładko pełna kontrola- szła jak młoda klacz. Muszę się jeszcze trochę poduczyć by nie zabrać zbyt dużo aromatów bo chyba mi szwankuje termometr o jakieś 3stC i lekko czyści. Jest niezła jazda!!