Ocena wypełnienia
Jakiś czas temu postanowiłem zmienić wypełnienie w mojej kolumnie ze szklanego na kwasowe sprężynki. Po krótkich poszukiwaniach trafiłem na aukcję destylandji i zamówiłem. Ku mojemu ździwieniu moc wyrobu końcowego obniżyła się z 92 na 80 przy zachowaniu temp 78C. Smak jakby lepszy mniej 'ostry'. W czym może być problem?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Ocena wypełnienia
Jeśli prowadziłeś destylację/rektyfikację w taki sam sposób jak na poprzednim wypełnieniu to nie ma takiej opcji abyś uzyskał produkt o mniejszej mocy.
A tak z ciekawości - dlaczego utrzymywałeś stałą temp.? Gdzie masz umiejscowiony ten termometr?
Chyba będzie lepiej jak opiszesz jaki masz sprzęt i jak prowadzisz proces.
A tak z ciekawości - dlaczego utrzymywałeś stałą temp.? Gdzie masz umiejscowiony ten termometr?
Chyba będzie lepiej jak opiszesz jaki masz sprzęt i jak prowadzisz proces.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Ocena wypełnienia
Dokładnie ten sam sposób. Moja kolumna jest produkcji 'tako'. Keg 30 stoi na maszynce z 6 stopniową regulacją mocy. Na początek moc na max, jak zaczyna się gotować (kapać) zjeżdżam na 3-4. Na samej górze mam termometr a pod nim chłodniczkę, którą poprzez przepływ wody reguluję temp 'oparu'. Jeśli ustawie temp 78 to na szkle miałem 92 na wyjściu a teraz tylko 80.