Ocena wypełnienia
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 11 paź 2014, 03:02
- Lokalizacja: Padew Narodowa, Kraków
- Kontakt:
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 11 paź 2014, 03:02
- Lokalizacja: Padew Narodowa, Kraków
- Kontakt:
Re: Ocena wypełnienia
Nie zbieram takich rzeczy jak atesty w przypadku wyrobów kierowanych dla amatorów. Alkoholomierz z atestem 140zł ten sam bez atestu 40zł. Mogę pokazać skład chemiczny stali AISI304 będzie jak w normie amerykańskiej. Mam sposoby jak odróżnić niesolidnych producentów i ich zdyscyplinować. Poza tym jestem inżynierem materiałowym więc trudno mnie oszukać. Jak zwykle na życzenie oryginalny atest producenta przy bardzo dużym zamówieniu. Własny atest europejski w zależności od zastosowania (farmaceutyczne najdroższe) to ładnych kilka do kilkudziesięciu kPLN.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Ocena wypełnienia
Kupiłem niewielką ilość wypełnienie pryzmatycznego do bufora w sklepie destylandia i mam porównanie do kolegi Plipka. Moja subiektywna ocena jedynie wyglądu jest 10 do 1 dla kolegi Plipka. Sprężynki z destylandi wydają mi się bardzo podatne na odkształcenia, przy moim zasypie 150cm podejrzewam że sprężynki z dołu kolumny długo by nie pożyły.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 11 paź 2014, 03:02
- Lokalizacja: Padew Narodowa, Kraków
- Kontakt:
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Ocena wypełnienia
Moje pytanie było o tyle istotne iż pewnie kolego z destylandii slyszaleś o bazarkach w sklepach z ko. Dla mniej wtajemniczonych tak się określa regały z chińszczyzną. Akurat mam kontakt z osobami ze stoczni jachtowych, gdzie się spawa w setkach km balustrady i słyszałem różne opinie na temat ko. Póki się nie zrobi testów nigdy nie jesteś pewien jakości stali. Po to są atesty właśnie. Na każdej rurze masz podane wg jakiej normy i rodzaj stali oraz dane producenta, inaczej są kary. Ja akurat pracuje w branży częściowo spożywczej i nie ufam dostawcom. Do każdego zamówienia mam świadectwo jakości. A branża ta to odżywki dla sportowców i była niezła wpadka pewnej dużej firmy, gdy otrzymali towar z innym białkiem, notabene uczulającym. No może kolega destylandia sprawdził skład sam?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Re: Ocena wypełnienia
Jakiś czas temu postanowiłem zmienić wypełnienie w mojej kolumnie ze szklanego na kwasowe sprężynki. Po krótkich poszukiwaniach trafiłem na aukcję destylandji i zamówiłem. Ku mojemu ździwieniu moc wyrobu końcowego obniżyła się z 92 na 80 przy zachowaniu temp 78C. Smak jakby lepszy mniej 'ostry'. W czym może być problem?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Ocena wypełnienia
Jeśli prowadziłeś destylację/rektyfikację w taki sam sposób jak na poprzednim wypełnieniu to nie ma takiej opcji abyś uzyskał produkt o mniejszej mocy.
A tak z ciekawości - dlaczego utrzymywałeś stałą temp.? Gdzie masz umiejscowiony ten termometr?
Chyba będzie lepiej jak opiszesz jaki masz sprzęt i jak prowadzisz proces.
A tak z ciekawości - dlaczego utrzymywałeś stałą temp.? Gdzie masz umiejscowiony ten termometr?
Chyba będzie lepiej jak opiszesz jaki masz sprzęt i jak prowadzisz proces.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Ocena wypełnienia
Dokładnie ten sam sposób. Moja kolumna jest produkcji 'tako'. Keg 30 stoi na maszynce z 6 stopniową regulacją mocy. Na początek moc na max, jak zaczyna się gotować (kapać) zjeżdżam na 3-4. Na samej górze mam termometr a pod nim chłodniczkę, którą poprzez przepływ wody reguluję temp 'oparu'. Jeśli ustawie temp 78 to na szkle miałem 92 na wyjściu a teraz tylko 80.