Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam, dopiero zaczynam zabawę z wytwarzaniem domowych alkoholi i chciałbym poprosić doświadczonych kolegów o ocene kolumny którą zamierzam nabyć pod Kega prawdopodobnie 50l. Kolumnę chcę wypełnić częściowo pierścieniami z miedzi od dołu a wyżej pierścienie ze stali nierdzewnej. Parametry kolumny: Wysokość całkowita: 130cm Średnica kolumny: 51mm Chłodnica z 3 metrową spiralą. Kolumna rozkręcana za pomocą złączy SMS na wysokości 100cm W górnej części kolumny refluks wewnętrzny o długości 1m Wyjście pary z kolumny fi 25 Łączenie kolumny z chłodnią złączem SMS fi 25
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Wszystko wygląda w zasadzie dobrze z wyjątkiem regulacji chłodzenia nad kolumną ( regulacja refluksu). Ze zdjęć zakładam, że będziesz miał osobne gałęzie chłodzenia do chłodnicy tej nad kolumną i tej chłodzącej destylat (z boku kolumny).
To nie mogą być przepływy wody połączone ze sobą - chyba, że zakładasz odbieranie destylatu bardzo gorącego!
Woda w chłodnicy nad kolumną musi być regulowana w granicach 78C (78.2C-78,5C) aby przepuszczała w miarę czyste opary destylatu (94%-95%) - brak dokładnego termometru...
Jeśli będziesz puszczał przez układ wodę chłodniejszą (nad kolumną) wszystko będzie się skraplało i wracało do pojemnika z nastawem (Kega 50L).
Rozumiem, że brałeś to pod uwagę decydując co zakupić.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Witam, dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnie chłodzenia to będzie jedno zasilenie na trójniku tak jak na zdjęciu. A co do termometru sprzedawca zapewnia że jest dokładny, po czym wnioskujesz że nie jest? Czyli radzisz żeby chłodnice były niezależnie podłączone i na refluksie zamontować jakąś regulacje przepływu? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem...?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Termometr jest ok, a co do regulacji- nie jestem pewien, ale chyba na pierwszym zdjęciu widać zaworki za trójnikiem. Jeżeli jednak ich nie ma, to koniecznie musisz jakieś założyć.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
W refluksie termometr jest niezbędny. Ze zdjęć widać, że model termometru dokona tego czego potrzebujesz (0,1C) mierząc temperaturę oparów uchodzących do chłodnicy destylatu; pisząc gdzie termometr pomyślałem o termometrze wody we wspólnym układzie chłodzenia.
Zwracam szczególną uwagę na termometr bo w systemach refluksowych jest on niezbędny - gdzieś trzeba mierzyć temperaturę tego co wypływa.
Przepraszam za nieporozumienie. System wygląda dobrze zakładając uwagi moje i Zygmunta.
Powódzenia J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Witam, jeszcze raz dzięki za zainteresowanie moim pierwszym, na tym forum, postem. Zaworki do regulacji są tak jak na foto. A co do termometru to zamontować jeszcze jeden w refluksie i ma wskazywać temp wody czy przy refluksie i ma wskazywać temp oparów? Mam pytanie jeszcze jak odbierać z takiej kolumny przedgony i pogony?
To jeszcze ja wtrącę swoje trzy grosze. 1. Termometr masz zamontowany w dobrym miejscu i drugi nie będzie ci potrzebny, ale: 2. Wymień zaworek na dopływie wody do spirali refluksu na bardziej precyzyjny, bo będziesz miał problemy ze stabilizacją kolumny i regulacją stopnia refluksu. A co do odbioru przed- i pogonów czytaj cm-lm-vm-trzy-gracje-a-kazda-piekna-t2945.html?hilit=trzy%20gracje gdzie pięknie jest to opisane.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Zwracam szczególną uwagę na termometr bo w systemach refluksowych jest on niezbędny - gdzieś trzeba mierzyć temperaturę tego co wypływa.
A do czego jest nam potrzebna temperatura tego co wypływa. Do ustalenia procentu ? Proponował bym dodać termometr z prawdziwego zdarzenia w kolumnie pod chłodnicą, a nad wypełnieniem lub nawet kilka cm w nim. Ten co masz ma dokładność do 1stopnia, a wyświetlacz jedynie do 0,1 Znaczy to tyle, że może się zdarzyć, że te same termometry będą pokazywać temperaturę w tym samym miejscu różną o dwa stopnie
Chodzi o wypływającą wodę "refluxową". Sprawny operator może na postawie obserwacji temperatury wody analizować to, co dzieje się w kolumnie. Nie zapominajmy też o oszczędności wody- można zaoszczędzić paręset litrów... Oczywiście taki termometr nie jest niezbędny, ale bardzo przydatny.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
No właśnie sprawny operator. Pokaż mi sprawnego operatora, który zaczyna się bawić dodatkowo w najbardziej skomplikowanej wersji. Wiem że człowiek doświadczony może prowadzić psocenie na podstawie temp w bańce albo swoich kupków smakowych. Po to jednak prowadzone są doświadczenia i zmienia się technologia by to psocenie było przyjemne i by uzyskać jak najlepszy efekt.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości