Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 08:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ocena kolumny.
PostPostNapisane: niedziela, 29 maja 2011, 11:19 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
E, nie przesadzajmy- po 3-4 próbach człowiek już mniej-więcej wie, jak działa jego sprzęt i czego się spodziewać. Jak dołożymy do tego przygotowanie teoretyczne...
Nie wiem dlaczego wszyscy tak narzekają na CM- kolumna w tym systemie wcale nie jest problematyczna w obsłudze, a dobre efekty daje praktycznie od razu. Laikowi najłatwiej jest wytłumaczyć działanie kolumny i zjawisko refluxu właśnie na takim przykładzie. Spróbuj komuś, kto nie miał do czynienia z rektyfikacją wytłumaczyć zasadę działania kolumny VM...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 29 maja 2011, 13:03 
Tematy: 112
Jancio54 napisał(a):
Juliusz napisał(a):
Zwracam szczególną uwagę na termometr bo w systemach refluksowych jest on niezbędny - gdzieś trzeba mierzyć temperaturę tego co wypływa.

A do czego jest nam potrzebna temperatura tego co wypływa. Do ustalenia procentu ? ;)

Odwołuję co napisałem. Termometr w systemach refluksowych jest zupełnie zbędny. Nie trzeba mierzyć temperatury tego co wypływa. :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 09:55 
Zygmunt napisał(a):
Nie wiem dlaczego wszyscy tak narzekają na CM- kolumna w tym systemie wcale nie jest problematyczna w obsłudze, a dobre efekty daje praktycznie od razu. Laikowi najłatwiej jest wytłumaczyć działanie kolumny i zjawisko refluxu właśnie na takim przykładzie. .

No nie wiem. Po czytaniu postów na tym forum i nie tylko tym to mam z goła odmienne przekonanie. Sam na początku kiedyś myślałem nad takim rozwiązaniem dla swoich potrzeb. Odrzuciłem jednak ten system jako mało dokładny, przy sterowaniu refluksu przepływem wody ze względu choćby na jej zmienne ciśnienie, co w porównaniu do jakiegokolwiek LM-a, gdzie refluksem steruje zaworek iglicowy i bez zbędnych ceregieli możemy ustawić sobie nawet kropelkowy odbiór, stawia go jako bardziej skomplikowany. W razie potrzeby reagujemy błyskawicznie działając na ten zaworek, w CM działamy pośrednio zdając się na bezwładność wody. Oczywiście o smakach się nie dyskutuje, ale nie wyobrażam sobie zrobienia na CM, bez olbrzymiego doświadczenia, mikstury porównywalnej i lepszej niż sklepowa. Na LM z dobrym wypełnieniem i trzymając ostre reguły temperaturowe może to zrobić nawet blondynka no powiedzmy przy pomocy e-ARC jeszcze. Takim najprostszym dowodem są opinie kolegów, którzy zaczęli używać systemów VM. Dla jasności nie jestem przeciwnikiem systemu CM, bo też jest dobry, ale uważam go za bardziej skomplikowany.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 maja 2011, 14:28 przez Juliusz, łącznie edytowano 2 razy
Kosmetyka tekstu, interpunkcja

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 10:10 
Tematy: 60
Przygodę z kolumnami zacząłem właśnie od CM i o ile masz stałe ciśnienie w kranie- jest to system bardzo prosty. Teraz mam zbudowany własnoręcznie LMem i wcale nie czuję, żeby był "prosty", "łatwiejszy", a produkt nie jest o rząd wielkości lepszy. Tu i tam miałem powyżej 95%, żadnych posmaków itp- a stać przy sprzęcie i tak trzeba.
Chyba to wyłącznie kwestia wprawy.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1