Ocena jakościowa miodu.

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Kupuję miód od miłego pszczelarza z okolic Piły w postaci "smarowalnej". Na pytanie jak powstaje taki stan, pan Jerzy powiedział, że przy początkach krystalizacji trzeba mocno zamieszać miód raz czy dwa. I taki stan utrzymuje się w słoiku w moim przypadku do końca :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Ocena jakościowa miodu.

Post autor: sztender »

To się nazywa "miód kremowany". Coś w stylu czekolady z "bąbelkami" czy margaryny. Myślę, że nie raz czy dwa ale trzeba odpowiednio napowietrzyć dzięki czemu nie krystalizuje na "kamień" a do formy "smarowalnej".
http://latawce.phorum.pl

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Ocena jakościowa miodu.

Post autor: wawaldek11 »

Miód nie jest napowietrzony.
Po mojemu i w skrócie, to w momencie gdy zaczynają się tworzyć kryształki, mieszanie nie pozwala im wykształcić się w duże i miód nie kamienieje.
Pozdrawiam,
Waldek

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Ocena jakościowa miodu.

Post autor: sztender »

Faktycznie nie ma to nic wspólnego z napowietrzaniem.http://www.zdrowie-apiterapia.pl/miod-i ... tart=2.htm
http://latawce.phorum.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”