Obciąg wina.
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Ja mam rurkę z Biowinu, którą Wald pokazał na zdjęciach (tą pierwszą). Zdaje egzamin w dużych gąsiorach, ale jak chcemy lewarować wino z 5l gąsiorka, albo z 2/3 litrowej damy to już są problemy z ułożeniem tej rurki szklanej. Poza tym świetnie się sprawdza i dostępna w dużej ilości sklepów stacjonarnych (u mnie w mieście w 2 dużych ogrodniczych marketach plus sklepy z drobiazgami).
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Obciąg wina.
Krótkie z Biowinu używam do butelek. W dużym balonie wężyk potrafi się zawinąć, lub jak koledzy pisali, zmącić wino. Długą manewruje się dziecinnie prosto. Stawiam ją na dnie dobierając "ślepy" odcinek.
Mogę też ustawić głębokość na jaką opuszczę otwór ściągający wkładając rurkę w korek do balonu. Oczywiście trzeba zostawić dostęp powietrza do wnętrza, żeby podciśnienie nie zatrzymało obciągu. Wystarczy odwrotnie niż na zdjęciu poniżej założyć korek. Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Obciąg wina.
Ja się zastanawiam czym wypełnić wolną przestrzeń przy kolejnym, trzecim zlaniu wina.
Mogę kupić kulki ale będzie tego ok 900 sztuk albo zastosować czyste, wygotowane okręgłe kamyki...
Czy kamień wchodzi w reakcję z winem ? myślałem o kamykach takich z rzek i morza o gładkiej powierzchni, muszę wypełnić objętość ok 2L.
Mogę kupić kulki ale będzie tego ok 900 sztuk albo zastosować czyste, wygotowane okręgłe kamyki...
Czy kamień wchodzi w reakcję z winem ? myślałem o kamykach takich z rzek i morza o gładkiej powierzchni, muszę wypełnić objętość ok 2L.
-
online
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Obciąg wina.
Jak masz puszczony jakiś nastaw to wężykiem z rurki fermentacyjnej do baniaka. Jak nie masz to wyprodukuj z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... hlight=CO2.
Najlepiej CO2.Anubis pisze:Ja się zastanawiam czym wypełnić wolną przestrzeń przy kolejnym, trzecim zlaniu wina.
Jak masz puszczony jakiś nastaw to wężykiem z rurki fermentacyjnej do baniaka. Jak nie masz to wyprodukuj z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... hlight=CO2.
-
- Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Obciąg wina.
Niby proste tylko jak włożyć dość sztywną rurkę do zawijanej rurki fermentacyjnej, musiał bym to sprawdzić ale pomysł wydaje się dobry.
Będę zlewać z 20L szklanego balona do plastikowego baniaka 18,9L po wodzie źródlanej, mam niby przygotowane 5 L winka w 5 L baniaku po wodzie które zrobiłem na tą okazję ale żona kilka razy przenosiła baniak i nie wiem czy podczas przenoszenia nie zassało z rurki starej wody, lepiej nie ryzykować infekcji.
Będę zlewać z 20L szklanego balona do plastikowego baniaka 18,9L po wodzie źródlanej, mam niby przygotowane 5 L winka w 5 L baniaku po wodzie które zrobiłem na tą okazję ale żona kilka razy przenosiła baniak i nie wiem czy podczas przenoszenia nie zassało z rurki starej wody, lepiej nie ryzykować infekcji.