Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 08:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 39 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: O termometrach słów kilka
PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 11:02 
Czytając forum doszedłem do przekonania o niskiej wiedzy kolegów na ich temat, a ponieważ technologie naszego hobby pozwalają nam na osiągnięcie bardzo dobrych wyników, postanowiłem podzielić się swoja wiedzą. Wbrew pozorom dobry termometr to połowa sukcesu w dążeniu do absolutu. Doskonały termometr to taki który pokazuje z dokładności do 1/100 stopnia, niestety bardzo drogi. Rozsądek nakazuje wypośrodkowanie pomiędzy ceną, a dokładnością jaką potrzebujemy i jeśli dokładność jest rzędu 1/10-1/3 stopnia to powinno dla większości z nas wystarczyć. Od razu zwrócę uwagę, że rozdzielczość termometru nie ma nic wspólnego z jego dokładnością i dlatego proszę zwracajcie uwagę przy kupnie na to, potem nie będzie rozczarowań. Termometry stosowane przez większość z nas (tez do nich należę) zwane popularnie tablicowymi mają rozdzielczość 0,1, ale dokładność od 1 do 2 stopni. Dochodzi tu jeszcze czas reakcji co potrafi dać niezłe przekłamanie. Jak swoje złożę razem to różnica wynosi prawie dwa stopnie. Pozostawiam do przemyślenia co znaczą dwa stopnie na głowicy. Następna sprawa to umieszczenie tego termometru. Uważam wbrew wielu opiniom, że termometr, jeśli jeden, powinien być umieszczony w wypełnieniu powyżej 10-12 półki. Tam bowiem temperatura jest już stabilna, a my mamy czas na rekcję z bezwładnością aparatury. Dodatkowo niwelujemy słabszą dokładność naszych przyrządów. Termometr w głowicy jest dobry dla lepszej orientacji przy odbieraniu przedgonów. Niestety skok na nim o 0,1 to już herbata po obiedzie, mamy smrodek pogonu w naszym wybryku. Zastanówcie się, czy lepiej zadbać o większy reżim przy psoceniu czy potem bawić się w chemię i węgiel. Wnioski zostawiam każdemu wg. potrzeb

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 maja 2011, 14:23 przez Juliusz, łącznie edytowano 2 razy
Interpunkcja, ogonki, 'e' zamiast 'o' w pogonu

Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł

Tytuł: Re: O termometrach słów kilka
PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 13:47 
Witam. Jestem zainteresowany kupnem nowego termometru. Dobrze by było aby miał 3-4 punkty pomiarowe. Dotychczas korzystałem z termometru tablicowego. Był wystarczający, ale ostatnio zmieniłem kolumnę. Mam obecnie możliwość podłączenia pięciu czujników;
-głowica
-kolumna 25 cm od końca wypełnienia
-kolumna 45 cm od początku wypełnieni
-odpływ wody chłodzącej
-KEG
Jaki termometr polecacie?
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 maja 2011, 14:04 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Spacja

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:04 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jancio54 napisał(a):
Od razu zwrócę uwagę że rozdzielczość termometru nie ma nic wspólnego z jego dokładnością i dlatego proszę zwracajcie uwagę przy kupnie na to potem nie będzie rozczarowań. Termometry stosowane przez większość z nas(tez do nich należę) zwane popularnie tablicowymi maja rozdzielczość 0,1, ale dokładność od 1 do 2 stopni. Dochodzi tu jeszcze czas reakcji co potrafi dać niezłe przekłamanie. Jak swoje złoże razem to różnica wynosi prawie dwa stopnie.

Przesadzasz. Dokładność zależy od konkretniej sztuki, ale jest stała- tzn jeden termometr przekłamuje o 0,1, drugi o 0,5, ale są to wartości stałe dla danej sztuki. Poza tym, co Ci po rozdzielczości rzędu dwóch stopni po przecinku, skro codziennie temperatura na głowicy będzie inna (przypominam o ciśnieniu atmosferycznym)?
Należy dążyć do tego, żeby temperatura na głowicy była stała, bo jeżeli ktoś będzie chciał utrzymywać cały czas upragnione 78,30, to w 90% przypadków nie ustabilizuje tak kolumny.

Cytuj:
ku. Jeśli się zastanowicie, czy lepiej zadbać o większy reżim przy psoceniu czy potem bawić się w chemie i węgiel to wnioski zostawiam każdemu wg. potrzeb

Zmierzysz się w ślepych testach organoleptycznych, w której ja wystawię swój produkt po chemii i węglu i Ty wystawisz swój, po rektyfikacji wg. superdokładnego termometru, ale bez chemii i węgla? Wybierzemy kogoś z forum i wyślemy mu próbki, on pozbawi je oznaczeń i wyśle do sędziego.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:39 
Tematy: 38
Cytuj:
Zmierzysz się w ślepych testach organoleptycznych, w której ja wystawię swój produkt po chemii i węglu i Ty wystawisz swój, po rektyfikacji wg. superdokładnego termometru, ale bez chemii i węgla? Wybierzemy kogoś z forum i wyślemy mu próbki, on pozbawi je oznaczeń i wyśle do sędziego.

Dla zwycięzcy sklep http://www.zdrowenalewki.pl funduje nagrodę w postaci 5 szt drożdży T3.

Pozdrawiam

Jan Okowita

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:50 
Tematy: 43
Zgłaszam się do oceny organoleptycznej. Na ochotnika :mrgreen:

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:57 
Tematy: 38
Do mnie można wysłać próbki. Przeleję je w dwie identyczne buteleczki 50 ml i zostaną oznaczone literkami A i B. Następnie wyślę je do Kol. radiusa

W momencie wysyłki Qba otrzyma informację, która próbka została przesłana przez kogo. Następnie zaczekamy na wyrażenie opinii przez Sędziego.

Pozdrawiam

Jan Okowita

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 17:09 
Tematy: 3
Zygmunt napisał(a):
... Należy dążyć do tego, żeby temperatura na głowicy była stała, bo jeżeli ktoś będzie chciał utrzymywać cały czas upragnione 78,30, to w 90% przypadków nie ustabilizuje tak kolumny ...

Kol Zygmunt ma rację - dla naszych celów nie jest istotna dokładność termometru ale jago rozdzielczość i czas odświeżania pomiaru.
Termometr może przekłamywać nawet o 100 stopni, ważne aby w trakcie procesu po stabilizacji utrzymać stałą temperaturę i zareagować na jej zmianę.
Temperatura wrzenia c2h5oh zależy od aktualnego ciśnienia atmosferycznego i utrzymywanie na siłę tych 78,3 nic dobrego nie przyniesie.
Bardzo się przydaje drugi termometr w wypełnieniu który informuje nas o zmianach w zachodzącym procesie z wyprzedzeniem w stosunku do termometru w głowicy - po prostu mamy więcej czasu na reakcję.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 19:03 
Tematy: 11
Chociaż z kol. @Bwie mamy często odmienne zdania w rożnych aspektach, to tutaj w pełni się z nim zgadzam. Jest dokładnie tak jak kol. Bwie pisze i mówi. Kol. Jancio54 nie bardzo się jak widać w temacie rektyfikacji orientuje i powinien sporo jeszcze nad teorią, i praktyką popracować, zanim zacznie robić wykłady na forum.
Pozdrawiam Jarosław

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 20:45 
Zygmunt napisał(a):

Zmierzysz się w ślepych testach organoleptycznych, w której ja wystawię swój produkt po chemii i węglu i Ty wystawisz swój, po rektyfikacji wg. super dokładnego termometru, ale bez chemii i węgla? Wybierzemy kogoś z forum i wyślemy mu próbki, on pozbawi je oznaczeń i wyśle do sędziego.

Przyjmuje wyzwanie choć nie mam na razie super dokładnego termometru nie mam potrzeby stosowania chemii, jak również wstydzić się swoim wyrobem. Jeśli pasuje Ci JanOkowita jako bankier ;) (bez obrazy) to w środę ma 0,5 litra mojej próbki, którą dodatkowo może zmierzyć dokładnym alkoholomierzem jeśli taki posiada. Moja propozycja jest by wybrać trzech sędziów bo jak wiemy różne są smaki. Ponieważ jeden się już zgłosił to myślę, że mógłby sobie dobrać skład.

Co do termometrów to nie chodzi o przekłamania, a dokładność. Jeśli w specyfikacji technicznej jest napisane +- 1 stopień to znaczy że może pokazywać jak chce z dokładnością do jednego stopnia i w skrajnych przypadkach równie dobrze może to być i dwa stopnie. Samo przekłamanie nie jest groźne zgadzam się.
@bwie
Cytuj:
Termometr może przekłamywać nawet o 100 stopni, ważne aby w trakcie procesu po stabilizacji utrzymać stałą temperaturę i zareagować na jej zmianę.

Kiedy zamierzasz reagować jak termometr ma dokładność 1 stopnia i kilka sekund czasu reakcji. Mając termometr w głowicy, a w kegu 95stopni.
@sverige2
Jeśli czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci kolego kłopot czytaj, aż zrozumiesz. Rozumiem że Riko nic o termometrach nie pisał dlatego i Twoja wiedza jest cieniutka, ale nic nie stoi na przeszkodzie by ja pogłębić, zadając mądre pytania.

PostPostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 21:42 
Tematy: 60
Na mnie trzeba będzie trochę poczekać- jutro wstawię nastaw. Pewnie z półtora tygodnia mi wszystko zajmie.

Cytuj:
Jeśli w specyfikacji technicznej jest napisane +- 1 stopień to znaczy że może pokazywać jak chce z dokładnością do jednego stopnia i w skrajnych przypadkach równie dobrze może to być i dwa stopnie.

Nie do końca. Termometr cyfrowy działa tak, że liniowo porównuje wartość oporu czujnika w zależności od temperatury, która działa na czujnik. Przekłamanie będzie więc stałe i zależy od konkretnego czujnika (a bywają nimi nawet proste diody prostownicze).

Cytuj:
. Jeśli pasuje Ci JanOkowita jako bankier (bez obrazy) to w środę ma 0,5 litra mojej próbki, którą dodatkowo może zmierzyć dokładnym alkoholomierzem jeśli taki posiada.

JanOkowita jak najbardziej bankierem może być-chyba tylko na AD wysyła się produkty do sklepu, a nie odwrotnie :) Umówmy się jeszcze co do wysyłanego stężenia- jako, że mam użyć węgla, to wolałbym, żeby było to coś z zakresu 40-45%, bo tylko wtedy węgiel jest skuteczny. Spirytusu i tak przecież nikt pił nie będzie...

Radius, wyznaczysz jeszcze dwóch sędziów? A może ktoś sam się zgłosi? Czy Janowi nie będzie przeszkadzać, ze musi wysłać trzy, zamiast jednej paczki? Może jakoś zrekompensujemy koszty wysyłki?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 39 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1