Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 08:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy sprzęt
PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 17:52 
Tematy: 31
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam długo składałem ten sprzęt i powiem że jeszcze dużo jest do zrobienia ale mogę się już wam pochwalić. Zależało mi głównie na wygodzie obsługi, staranności wykonania i dobrych wynikach ilość/jakość. Dodam tylko że posiadam moduły przedłużające do kolumny, pierwszy ma 30cm wypełniony wełną miedzianą służy jako filtr katalityczny, a drugi wysokości 80cm zwiększający ilość półek. Maszyna może pracować w trybie reflux, a gdy odpowiednio zmieni się konfiguracje chłodzenia całość działa w trybie pot still. Aby zapewnić powtarzalność wyników wspomogłem się systemem znanej forumowiczom firmie i wyposażyłem maszynę w regulator chłodzenia który również działa w trybie reflux jak i pot still. System wygodnego napełniania i opróżniania zbiornika poprzez zawory 3/4 cala i pompę spożywczą eliminuje lejek, wiadra, kubki i wszystko co wcześniej brudziło i denerwowało.Maszyna ta jest również w pełni kompatybilna z mniejszą którą posiadam więc istnieje możliwość montażu innej kolumny z modułem aromatyzującym lub łączenie kolumn razem ze sobą. Maszyna jeszcze nie odpalana więc nie jestem w stanie opowiedzieć jeszcze o wynikach ale to się z pewnością zmieni :D. Sprzęt jeszcze nie ma jeszcze imienia więc ogłaszam na nie konkurs.
Zbiornik 220L z blachy 2mm.
Palnik 8kW
Wysokość od 210cm

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
 Tytuł: Re: Nowy sprzęt
PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 19:30 
Tematy: 5
He he, może BIMBROMIR.

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 19:49 
Tematy: 60
Masz jakiś schemat aparatury? Opisz też proszę kocioł- kto i za ile go zrobił, jaką metodą?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 20:15 
Kolumna 1100mm na 90mm wykonana na zamówienie przez VSOP
Zbiornik 220L z blachy 2mm kosztował 1000zł, wykonywał go Pan Sławomir który może wykonać każdy zbiornik w niskiej cenie (namiary na priv) lecz wszystkie otwory wykonywałem sam i kosztowało to kolejne 200zł nie licząc zaworów które miałem. Wsad ma 200L i według obliczeń vsop wynika, że czas destylacji wyniesie ok. 9,5 h, czas
rozgrzewania ok. 2,5 h, zatem cały proces powinien trwać ok 12 godzin a wynikiem powinien być destylat o mocy 80%.

PostPostNapisane: wtorek, 25 paź 2011, 17:54 
Tematy: 1
Robi wrażenie tyle litrowy zbiornik, ale nie lepszy był by niższy, a szerszy do grzania?
Może konstrukcyjnie tak jest mocniejszy.
Takie moje spostrzeżenie, ale ja tam się za bardzo nie znam.

PostPostNapisane: środa, 26 paź 2011, 11:29 
Tematy: 51
Ładnie, ale mi trudno sobie wyobrazić, że wypiję wszystko, co można by zrobic na 30-to litrowym kegu, nawet włączająć znajomych, przy założeniu, że psocę coś co weekend w ramach hobby, aparatura 200 l? Ładny projekt, co prawda, ale do użytku chyba gdzieś w głębokich Bieszczadach, czy w puszczy Knyszyńskiej, gdzie dzielnicowi zaglądają średnio rzadziej niż trwa zwrot zainwestowanych w aparaturę kosztów... :D
Jakbym pił 2 litry gorzały na tydzień, to chyba bym nigdy nie wytrzeźwiał...

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: środa, 26 paź 2011, 17:13 
Tematy: 2
Oj coś te 8kW będzie miało problem doprowadzić do 90 stopni w 2,5 godziny doliczył bym jeszcze z godzinę.

PostPostNapisane: środa, 26 paź 2011, 18:19 
Tematy: 60
8kW, 210l, początkowa temperatura = 22C i wychodzi, że rozgrzewanie będzie trwało 122 minuty. Uwzględniając 10% reflux wewnętrzny w zbiorniku, czyli "oroszenie". Dla prądu by się sprawdziło. Dla gazu można przyjąć, że jakaś 1/4 mocy pójdzie w powietrze, więc rozgrzanie zajmie 162 minuty...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 1 lis 2011, 19:33 
Ciesze się że póki co nie ma negatywnych opinii. A co do urządzenia to jeszcze nie miałem okazji przetestować, trochę się pozmieniało w pracy i jakoś czasu brak dlatego obecnie tylko alkohole smakowe na alembiku i nalewki. Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1