Te drożdże Moskwa Puriferm , produkt z nich jest niedobry. Jest dwa razy tyle przedgonów, produkt jest ostry, jak dla mnie ich kupno to porażka bo produkują dużo produktów ubocznych. A fermentacja była spokojna, taka jak przy innych grzybkach.
Co prawda to jest surówka, może w II gotowaniu się poprawi smak, ale Moskwa Spirit Ferm są moim zdaniem o niebo lepsze.
Nowe drożdże Mockba purifermu.
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Hej i jak wyszedł ci smak po ll pędzeniu? Możesz się wypowiedzieć, czy warto było ich używać? Ja w sobotę nastawiłem dwie bańki po 12L z 4 kg cukru. W poniedziałek rano jeszcze na klatce było czuć zapach ciasta na pizze. Ale wieczorem już nie. Niestety cukromierza wtedy nie miałem bo nie doszedł, i nie wiem jakie dokładnie było blg. Jutro postaram się zmierzyć cukier.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 07:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 11:47
- Ulubiony Alkohol: Jacek Daniel
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Kupiłem te drożdże, podzieliłem na pół i zrobiłem nastaw. W sumie z dodawaniem cukru z 4,5 kg. Na początku były 23 brixy, po 8 dniach 14 brix i już nic nie spadało. Przedestylowałem to i nastawiłem drugą porcję. Też 23 brix początkowe, po 10 dniach jest jeszcze 11 brix, temperatura w pomieszczeniu ok.20 C a nastaw od 23 do 20 C w tej chwili. Wydaje mi się, że słabo to przerabia. Czy coś poprawić
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 gru 2018, 14:14 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.
Ja zrobiłem porównanie Moskvy Puriferm'u i Spiritferm'u:
2 nastawy po 6kg cukru uzupełnione do 25L plus 5g pożywki activit, blg 24. Temp pomieszczenia 18°c. Zapachy w trakcie fermentacji podobne (choć spirifermy ciut słodszy), wystartowały niemal jednocześnie i tu ciekawostka: Purifermy zeszły do - 4blg ponad 24h wcześniej!
2x destylacja na aabratku z lm, bez odpędu, od razu z cięciem przedgonów i pogonów. Proporcje wyszły badzo podobne (przedgony 2x po 300ml) tak samo smak i zapach spirytusu.
Myślę że za te nieprzychylne opinie dot. Purifermu (zapach fermentacji i jakość koncowa destylatu) odpowiada sposób (głównie temp) fermentacji. Ja dodałem drożdże do nastawu o temp. 24° i dodałem pożywkę i dlatego nie miałem "przygód" opisanych wyżej.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
2 nastawy po 6kg cukru uzupełnione do 25L plus 5g pożywki activit, blg 24. Temp pomieszczenia 18°c. Zapachy w trakcie fermentacji podobne (choć spirifermy ciut słodszy), wystartowały niemal jednocześnie i tu ciekawostka: Purifermy zeszły do - 4blg ponad 24h wcześniej!
2x destylacja na aabratku z lm, bez odpędu, od razu z cięciem przedgonów i pogonów. Proporcje wyszły badzo podobne (przedgony 2x po 300ml) tak samo smak i zapach spirytusu.
Myślę że za te nieprzychylne opinie dot. Purifermu (zapach fermentacji i jakość koncowa destylatu) odpowiada sposób (głównie temp) fermentacji. Ja dodałem drożdże do nastawu o temp. 24° i dodałem pożywkę i dlatego nie miałem "przygód" opisanych wyżej.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 gru 2018, 18:39 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 11:47
- Ulubiony Alkohol: Jacek Daniel
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny