Niska wydajność drożdży?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Niska wydajność drożdży?
W kegu i w kolumnie tak, mogło tyle zostać. Jak dojdziecie do takiego momentu, to spróbujcie zrobić coś takiego jak pompowanie - http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p102663. W skrócie - odbiór do skoku temperatury w głowicy - stabilizacja kolumny. I tak do momentu, aż różnica wyjdzie mniej niż 300ml. Dlatego warto zamontować termometr w kotle - wiadomo od razu ile jeszcze zostało do odebrania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Niska wydajność drożdży?
Zmniejszaliśmy dwukrotnie, aby utrzymać stałą temperaturę. Pod koniec procesu temperatura zaczęła rosnąć dość szybko, na tyle że przykręcanie odbioru przestało mieć sens, bo trzeba by było go prawie całkiem zamknąć.
GrOOOby- robiliśmy tak, tylko jednorazowo. Bez powtórnej stabilizacji, tylko od razu wyłączyłem gaz. Trochę szkoda tej 0,7, myślałem że to wina drożdży a wyszło że nasza
Ale z drugiej strony pompować ze 3 godziny żeby wydusić wszystko z kolumny to trochę mordęga
GrOOOby- robiliśmy tak, tylko jednorazowo. Bez powtórnej stabilizacji, tylko od razu wyłączyłem gaz. Trochę szkoda tej 0,7, myślałem że to wina drożdży a wyszło że nasza
Ale z drugiej strony pompować ze 3 godziny żeby wydusić wszystko z kolumny to trochę mordęga
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Niska wydajność drożdży?
Osiągnięcie wyników w okolicy 0,6l/kg wymaga "żyłowania" aparatu do ostatnich kropli i nie wszystkim chce się to robić. Przekroczenie 0,5l/kg to według mnie minimum(przy przerobionym do końca nastawie), a za bardzo dobry wynik można uznać 0,55l/kg. Sami musicie ustalić do kiedy jest to dla was ekonomicznie opłacalne: czy lepiej wyciągać ta końcówkę czy odpalić kolejny nastaw.
P.S. Dla przyśpieszenia odbioru końcówki pomyśl o buforze.
P.S. Dla przyśpieszenia odbioru końcówki pomyśl o buforze.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Niska wydajność drożdży?
No to wszystko jasne. Resztka brakującego spirytusu pozostała w kotle.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Niska wydajność drożdży?
Po drugiej rektyfikacji uzyskiwałem średnio 0,54-0,55l/kg serca bez bufora. Z buforem wartość ta podskoczyła do 0,57-0,58l/kg serca. Wszystko liczę w formie spirytusu 96-96,5%. Dla odpędu (pierwsza rektyfikacja) nie liczę dokładnie uzysku - wyciskam wszystko z kotła (99,9-100,2*C na termometrze jak kończę).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Niska wydajność drożdży?
Ilość alkoholu zależy od cukru, sprzętu i przebiegu fermentacji.
Ciekawe po czym tak stwierdzasz? Akurat ja te drożdże stosuje i jestem z nich zadowolony.edisded pisze:Te drożdże są bardzo wrażliwe na przegrzanie podczas fermentacji i przy skoku temp. od razu zatrzymuje się fermentacja. Blg nie było sprawdzane więc mogło się takie coś przydarzyć i cukier nie został przerobiony, ciężko się na nich robi i już ich nie kupię
Ilość alkoholu zależy od cukru, sprzętu i przebiegu fermentacji.