Nietypowe zachowanie zacieru

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
garfild_88
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 22 mar 2016, 19:25

Post autor: garfild_88 »

Witam szanowne grono psotników :respect:

Mam problem związany z za dużą temperaturą nastawu ...
W piatek wieczorem zrobiłem nastaw z 25 kg cukru, beczkę uzupełniłem do 100 litrów i dosypałem drożdże alcotec mega pac. Temperatura początkowa nastawu 21'C Beczka stoi w komórce koło domu i jest owinięta kilkoma warstwami pianki podkładowej od paneli i kocem termicznym z apteczki samochodowej... Do środka włożyłem grzałkę akwarystyczna 100W ustawioną na 24'C (grzałka sprawdzona, działa dobrze). W niedziele wszystko bylo ok temperatura 22' i blg spadło z 20 do 15... W poniedziałek za to temperatur poszybowała do ponad 30'C a blg spadło do zera... Dzisiaj jest wtorek, zacier jest kwaśny blg 0 a temperatura zadane 22'. Nastaw nawet zaczął sie klarować samoistnie... I tu zaczynają się moje rozterki, czy to możliwe żeby drożdże przerobiły to w 3,5 dnia i nagrzały cały zacier do ponad 30'??? Blg jest 0, powinno spaść później... Co robić???
alembiki
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nietypowe zachowanie zacieru

Post autor: Mafiej »

A czy cukromierz masz na pewno sprawny?
Sprawdź dla porównania drugim...
Może temperatura 30 i powyżej, bo nie wiesz czy nie było więcej, wyeliminowała grzybki.
Sprawdź blg kiedy temperatura nastawu spadnie do 20°C. BLG powinno spaść do -4,5
Prawdopodobnie masz jeszcze cukier w nastawie....

lukaszcz
30
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 21:13
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nietypowe zachowanie zacieru

Post autor: lukaszcz »

Drożdże jeżeli szybko pracują podgrzewają nastaw (zacier).
Dlatego robiąc nastaw trzeba trzymać się instrukcji na drożdżach.
Chcąc coś zmienić:
Np. Przyśpieszyć przerobienie nastawu dosypując więcej drożdży albo zmniejszając ilość cukru trzeba uważać żeby nie przegrzać nastawu (oczywiście zmienia się ilość wyprodukowanego alkoholu). Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy ilością cukru a ilością drożdży.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nietypowe zachowanie zacieru

Post autor: JanOkowita »

Nie potrzeba drugiego cukromierza. Wystarczy go sprawdzić w czystej wodzie o temp.20 st.C. Powinien wskazać 0 %Blg. Jeśli pokazuje inaczej to oznacza, że papierowa skala się przesunęła wewnątrz rurki.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nietypowe zachowanie zacieru

Post autor: sargas »

Moim zdaniem możliwe :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”