Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 07:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: nietypowe rozwiązanie? 2xfi25
PostPostNapisane: wtorek, 8 wrz 2009, 11:37 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam!
Chcę zrobić własną kolumnę vol.1
Dzwonie dzisiaj od samego rana po sklepach w mojej małej mieścinie i wszystkich pobliskich
i nie mogę nigdzie znaleźć rur SS lub KO i wpadł mi do głowy pomysł aby zrobić coś takiego
Obrazek

Zacznę od tego że kocioł będzie około 10l.
Czyli kolumna z 2 miedzianych rurek o fi25 czy tez 28 nie pamiętam już. . i wypełnione zmywakami lub szkłem lub 1 zmywakami a 2 szkłem. . tylko nie wiem czy to się sprawdzi. .
Według mnie chyba nie powinno być problemu. .
Długość kolumny w vol.1 to miała by być coś koło 80cm do 1 metra z powodu braku tymczasowo kaski. . ale później na pewno się zwiększy. . Wystarczy na początek? tak żeby mieć te 50%??

Czy robić odstojnik?? skoro będzie reflux?
I takie jeszcze 1 pytanie. . bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem i dobrze myślę. .
zaczynamy destylować zaczyna kapać 1- 50-70ml wylewamy i potem już mamy dobrej jakości bimberek i jak zacznie kapać poniżej 30% to już też wylewamy resztę czy źle myślę?

i jeszcze takie zagadnienie xD
mamy przykładowo 10l nastawu. Destylujemy 1 raz i wyszło nam 3l 50% wódeczki.
Dolewamy do tego wodę destylowaną 3l i mamy razem 6l. i destylujemy to 2 raz. i otrzymujemy 1.5l ~85% bimberku tak czy znów się mylę??

Sorry za takie głupie pytania ale już mam tak w naturze :lol: :oops:

Dzięki i pozdrawiam wszystkich psotników.
Radek ( r4d3x )

Tytuł: Re: nietypowe rozwiązanie? 2xfi25
PostPostNapisane: wtorek, 8 wrz 2009, 19:32 
Tematy: 11
Yo Man.
Sorry, ale niestety z tych dwóch rur tylko ta bliżej zaworu pojedzie z refluksem. Popatrz na Swój rysunek a sam zrozumiesz, że już nic nie doleci do drugiej rury. Przy 10 litrowym kotle daj jedną kolumienkę fi 28 i też będziesz miał zacny wyrób choć dużej wydajności nie uzyskasz. Poważnie, nie komplikuj sobie niepotrzebnie. Kolumnę stabilizujesz i od początku do końca leci ponad 90% i nie musisz destylować dwa razy.

PostPostNapisane: wtorek, 8 wrz 2009, 19:47 
Tematy: 14
Kolego, na kolumnie produkuje się spirytus, wódeczkę 50% na pot-stillu, czyli keg, garnek, szybkowar itp, bez kolumny, tylko chłodnica.
Twój pomysł jest kiepski, dwie rury (każda z innym wypełnieniem), reflux wewnetrzny, to wszystko się nie sprawdzi. Szkoda zachodu.
Wszelkie potrzebne artykuły do budowy aparatury kupisz przez intenet, linki w temacie: "sklepy z artykułami do naszego hobby" lub jakoś podobnie, poszukasz, znajdziesz. Szkoda kasy i czasu na jakieś półśrodki, które będą do bani.

pozdrawiam Bogdan

PostPostNapisane: niedziela, 13 wrz 2009, 15:23 
Tematy: 7
witam

Jeśli nie masz jednej o większej średnicy może i te dwie rury by się sprawdziły, ale nie z refluksem zewnętrznym tylko wewnętrznym zimne palce lub spirala na szczycie kolumny (spiralka przy tej średnicy kolumny) miałem ten sam problem moja kolumienka ma 35mm wewnątrz na garze 30L i jest trochę za cienka, ale wychodzi OK. nie mam hurtowni, ale nie o to chodzi i nie kombinuj z różnymi wypełnieniami w kolumnach, bo i tak wszystko łączy się razem i jeśli jedno wypełnienie coś tam zbroi w smaku to nie będziesz wiedział, które to wypełnienie.
pozdrawiam psocącą brać

PostPostNapisane: wtorek, 15 wrz 2009, 17:20 
Tematy: 9
baybronek napisał(a):
witam

Jeśli nie masz jednej o większej średnicy może i te dwie rury by się sprawdziły, ale nie z refluksem zewnętrznym tylko wewnętrznym zimne palce lub spirala na szczycie kolumny (spiralka przy tej średnicy kolumny) miałem ten sam problem moja kolumienka ma 35mm wewnątrz na garze 30L i jest trochę za cienka, ale wychodzi OK. nie mam hurtowni, ale nie o to chodzi i nie kombinuj z różnymi wypełnieniami w kolumnach, bo i tak wszystko łączy się razem i jeśli jedno wypełnienie coś tam zbroi w smaku to nie będziesz wiedział, które to wypełnienie.
pozdrawiam psocącą brać

No i chyba zrobię tak jak mówisz. .
Zrobię kolumnę z dwóch rur miedzianych fi 25 i zrobię reflux wewnętrzny.
Dzieki i " pozdrawiam psocącą brać"
Radek R4d3x

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1