Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi więc tutaj zapytam. Jako, że wczoraj miałem chwilę czasu to najpierw zrobiłem nastaw w 34 litrowym baniaku: ryż, dwie paczki rodzynków i z półtora litra soku z jabłek. Całość zalałem już wodą z cukrem, jest dobra ilość blg i niby wszystko gra, ale nie dodalem jeszcze drożdży, one powinny być gotowe jutro i jutro planuję je dodać do całości. No i pojawił się mały problem, ten nastaw zakorkowałem i właśnie bulknęło mi to już dwa razy (w dosyć odległym odstępie czasu). Rodzynki sparzyłem wrzątkiem przed dodaniem, jablka i ryż myłem, ale te bulknięcia świadczą raczej o tym, że coś w baniaku zaczęło się tworzyć. No i teraz nie wiem co z tym zrobić, przecież nie chce mi się od nowa gotować 20 litrów tej słodkiej wody, a kiedy dodam matke drożdżową to nie chcę żeby mi się drożdże zaczęły napierdalać zamiast żreć cukier.. ktoś ma jakieś sugestie?
He, przyczyną jest zmiana temperatury. Przyłóż ciepłe dłonie do szyjki balona, a zobaczysz że bulknie. Ale jak je zabierzesz, to będzie woda w rurce cofnąć się chciała. Daj jutro drożdże i się nie martw!
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
matka drożdżowa zdechła, a raczej nigdy nie ożyła, dzisiaj nastawiam nową, mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej, a rurka bulba mniej więcej co 10-15 minut
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości