Znaleziono 13 wyników
- niedziela, 18 gru 2016, 12:23
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino winogronowe kiedy gotowe
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 8720
Re: wino winogronowe kiedy gotowe
Narazie nie zamierzam zlewać do butelek. Czy klarowanie w balonie zlane pod korek przez kilka miesięcy bardziej upewni o tym że drożdże nie żyją i nie będzie ryzyka "granatu"?
- sobota, 17 gru 2016, 15:14
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino winogronowe kiedy gotowe
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 8720
Re: wino winogronowe kiedy gotowe
Od burzliwej fermentacji minął już pewnie miesiąc. Jak wtedy mierzyłem cukromierzem to było kilka na minusie(pewnie ze wzgledu na alkohol). Dosypałbym jeszcze cukru "na zaś dla drożdży" ale domownicy stwierdzili że było by za słodkie.
- piątek, 16 gru 2016, 13:19
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino winogronowe kiedy gotowe
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 8720
Re: wino winogronowe kiedy gotowe
Rozumiem, że należy zlać pod korek. Znaczy bulgnie czasem ale to raz na kilka godzin. Gdyby drożdże żyły to przy tej słodkości powinno raczej mocno bulgać
- czwartek, 15 gru 2016, 21:35
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino winogronowe kiedy gotowe
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 8720
wino winogronowe kiedy gotowe
Witam We wrześniu postawiłem wino z winogron czerwonych, zlałem już je znad osadu. Moc ma całkiem sobie jak na dzikie drożdże. Jest słodkie. Gdy dosypałem 20dag cukru to bulgnęło raz na jakiś czas, teraz wcale. Czy to oznacza że drożdże padły? Chciałbym mieć pewność i zacząć je klarować w miarę możl...
- niedziela, 23 paź 2016, 13:44
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Młode wino zlałem i zasiarkowałem. W jakiej temperaturze powinno teraz stać? Lepiej w cieple (25oC) czy chłodzie (10-15oC) ?
- czwartek, 22 wrz 2016, 21:51
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Cukromierz idzie pocztą... Więc na razie fermentuję sam sok bez cukru. Jak przyjdzie cukromierz to wtedy będe dodawał. Cukier policzyłem/oszacowałem nie dokładnie żeby wiedzieć ile objętości mniej więcej zajmie. Widziałem gdzieś tabelkę, że w 1l soku (lub moszczu bo nie pamiętam) jest 155g cukru a ż...
- wtorek, 20 wrz 2016, 12:07
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Czy mogę fermentować wino w butli 10l jeśli sok+matka=5l i po dosypaniu cukru będzie Ok 6.2l ? Czy moze lepiej dolać wody ze względu na dużą wolną przestrzeń?
I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?
I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?
- czwartek, 15 wrz 2016, 16:06
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Po zasiarkowaniu nastaw może poczekać 48h do wyciskania soku?
- środa, 14 wrz 2016, 20:21
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Dlaczego Blg przed dodaniem drożdży jest takie ważne? Wiadomo jak dam za dużo cukru to mogą nie ruszyć a jak wcale to chyba nie powinno być problemu. Siatka się nie zda bo ktoś zrobił to winogrono na odwal i puścił pęd na drzewo a dużego drzewa siatką nie okryję. Sporo już szpaczory zjadły bo dzisia...
- środa, 14 wrz 2016, 14:35
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Pektoenzym... Nie mają tego w sklepie winiarskim. Szczelnie tzn. jakimś płótnem czy hermetycznie ma być bez dostępu tlenu? Mam nadzieję, że dodanie cukru na oko lub wcale i zaszczepienie drożdżami nie będzie wielkim grzechem bo cukromierz dopiero chce kupic, tylko czy taki z Allegro za kilka złotych...
- wtorek, 13 wrz 2016, 11:50
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Czy zastosowanie pirosiarczynu przy samym soku jest wskazane?
- poniedziałek, 12 wrz 2016, 22:35
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
Re: wino gronowe białe
Kolor jutro sprawdzę. Napisałem przejrzałe bo są miękkie, słodkie i zaczynają się robić jakby czerwone ( a to białe winogrono )
Co do wina to chcę zrobić słodkie.
Więc czy fermentacja w miazdze jest wskazana czy sam sok mam fermentować?
Co do wina to chcę zrobić słodkie.
Więc czy fermentacja w miazdze jest wskazana czy sam sok mam fermentować?
- poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:31
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino gronowe białe
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 9954
wino gronowe białe
Witam Postanowiłem zrobić winko białe z winogronu, już jest miejscami nawet przejrzały, słodki dosyć. Tylko mam taki dylemat: swojego czasu wyczytałem, że białe robi się z soku bo niby gorycz przechodzi z wygniotów. I w przepisach na tym forum widziałem przepisy ,że miazga fermentowała 3-4 dni w prz...