Zbliżenie na pracujący refluks, czego niestety nie widać.
Widać i to ładnie. Zawracająca psota złączyła spirale ze szkłem wypełnienia.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Ja zamawiam dwa takie zestawy. Reszta należy do was/
Panie rozrywek. zamawiając w styczniu takie 2 zestawy powinien Pan do tej poru podzielić się uwagami na temat SZKIEŁKA. A tu ani notki ani fotki. Jeśli mógłbym prosić o opinie tegoż projektu Moda Kucyka naszego EXPERTA od szkła byłbym wdzięczny. Chciałbym kupić to CUDO bo jest tanie ale za mało niestety rzeczowych informacji oprócz notki i fotki kolegi bystrym.
Dobra. Nikt głosu nie zabiera więc zapytam: W jaki sposób ubić wypełnienie w tej kolumience od góry czy od dołu tylko kolumna ma być po ubiciu cała? Od dołu jest możliwość ale czy ubijanie wytrzyma szkło refluxu a od góry nie wiem jak to możliwe. Chodzi mi o wypełnienie druciakowe. Rozrywek. Czyżbyś nie czytał swojego ulubionego tematu? Tak naprawdę nie jestem upierdliwy ale jak mam na to szkło wydać 150 PLN i wypełnienie sobie wymarzyłem ze sprężynek pryzmatycznych to ok 200 PLN to mogę zapytać "JAK TO SIĘ ROBI"
Wypełnienie można wkładać tylko od dołu i od dołu ubijać. Z tym drugim jest niejaki kłopot. Ja nie chciałem zasłaniać spirali refluksu więc wkładane druciaki zatrzymywałem od góry wygiętym lekko drutem z otuliną. A druciaki trzeba od razu przepychać do góry kolumny, bo potem może się już nie udać przepchać większej ich ilości na raz. Wystarczy zatrzymać od góry pewną warstwę druciaków w pewnej odległości od spirali, potem przepchać je do zaplanowanej wysokości i dalej już można do tej warstwy dopychać resztę wypełnienia. Z pewnością potrzebne jest trochę doświadczenia. Ja, po problemie z nieco śmierdzącym urobkiem musiałem już raz wyjąć całe wypełnienie i po raz drugi je włożyć.
Najlepiej do ubijania i przepychania używać jakiegoś miękkiego przyrządu, bo łatwo popsuć sobie kolumnę. I nie chodzi nawet o jej rozbicie, bo to solidne szkło. Mi się np. wyszczerbił nieco górny króciec do termometru, gdy starałem się od góry zastopować drutem wypełnienie. A drut był w miękkiej otulinie.
Ubijanie i przepychanie robiłem długim, drewnianym drążkiem. Teraz kupiłem sobie za grosze w sklepie ogrodniczym długi i prosty pręcik bambusowy. Podobnie z wyjmowaniem druciaków. Do bambusa wbijam na końcu haczyk z gwoździa i wyciągam je.
Przepraszam za brak możliwości dołączenia fotek, niestety nie jestem na miejscu i nie moge zrobić foto. Wiem że to moje dzieciątko.
Liczę na kogoś kto zakupił i korzysta i dołączy fotki w miarę ładne.
Ps: w kwestii pytań odnośnie wypełnienia, ja używam szkła jako wypełnienia.
Jakościowo nie dorównuje zmywakom, ale jest neutralne i nie wymaga czyszczenia ani wymiany, i co najważniejsze przy szkle zalecana jest ostrożność, stąd mój wybór.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Witam wszystkich Psotników. Od jakiegoś czasu przeglądam różne strony i fora żeby się teoretycznie przygotować do stworzenia mojej pierwszej aparaturki. Chcę otrzymywać głównie bazę do nalewek. Po przejrzeniu wielu ofert producentów i sprzedawców szkła, moją uwagę zwróciła kolumna z Lublina, ale kiedy natrafiłem na ten temat, to stwierdziłem, że po Waszych ulepszeniach jest jeszcze lepsza. Czy ten projekt jest nadal aktualny, jak rozmawiać z producentem, czy powoływać się na forum? Myślę, że na razie zamówiłbym kolumnę z wypełnieniem szklanym, do tego osobną chłodnicę i kolbę 10 l, jeżeli je mają. Zastanawiam się jeszcze czy na dole kolumny mógłby być szlif, co ułatwiałoby przyłączenie do kolby. Pozdrawiam
Drogi artusie, myślę że kontakt z inżynierem z huty będzie dobry, powołaj się na hasło RW5 i na forum oczywiście obowiązkowo, ze szlifem nie wiem jak to idzie, osobiście wątpię, za to wiem że apetyt rośnie w miarę jedzenia........ Mówiąc zwyczajnym językiem, kolba 10l zaraz się okaże zbyt mała dla twoich potrzeb. Wlot par jest dobrej średnicy łatwo połączyć silikonowym wężem z jakikolwiek zbiornikiem,np: keg. Wystarczy przerobiony fitting, a rozbiera się szybciej niż dobra sucz na Red Light District.
Same zalety. Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Dzwoniłem dzisiaj do firmy "Labor" pojawia się jednak kilka problemów. Po pierwsze cena wzrosła ze 100zł do 140zł netto, druga sprawa to problem ze zwiększeniem wysokości ponieważ piec do odprężania mają tylko na 90cm więc wyższa kolumna odpada, ew. mogą taką wykonać ale po odprężeniu muszą połączyć dwie połówki a takie łączenie przydałoby się znowu odprężyć co u nich jest niewykonalne.
Szukając innej firmy i pytając wśród znajomych znalazłem człowieka który jest w stanie wykonać kolumnę jak w projekcie o długości max do 1,5m więc dla mnie w zupełności wystarcza. Szkło boro-krzemowe "Simax", po wydmuchaniu odprężane w całości.
Będę jechał do niego za kilka dni więc jak jest ktoś chętny to proszę o info, mam nadzieję że będzie taniej przy większych ilościach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości