Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Witam,mi też nastaw zatrzymał się na 5 ciu blg,stoi tak id dwoch dni,dzis przeniosłem w ciepłe miejsce bo w poprzednim spadła mi temp w nastawie do 15 stopni, pytanie moje które się nie raz pojawiło, próbować ogrzewać, grzałka, mata podgrzewajaca ,kołdry, koce czy pędzić to,czytałem że jedni dają grzałka akwariumowa i jest ok,drudzy daja w butelce pet bo goła zabija drożdże które się z nią stykają, proszę o poradę
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Czasami po prostu tak się zdarza. Miałem kiedys sytuację, że 2 identyczne nastawy - jeden przerobiło do -4BLG, a drugi pozostał na +7BLG
Przyczyna? Nieznana. Obydwa identyczne stały obok siebie. Jeśli spadło samo do 15 stopni, to grzybki pewnie już nieaktywne.
Nie napisałeś ile tego nastawu masz: jeśli 25l to cukru w tym jest jeszcze 1kg. W 50l to już 2kg itd...
Sugeruję 2 możliwości: jeśli mało nastawu - puścić na rurki. Z pozostałości - zrobić nastaw odejmując ilość cukru która w dundrze się znajduje.
Jeśli nastawu jest więcej - podzielić na pół, dodać wody, cukru i drożdży i fermentować od nowa. Chociaż też nie napisałeś jakie było BLG startowe, więc tez nie wiadomo ile alkoholu masz w tym nastawie - czy nawet po rozcieńczeniu grzybki podejmą pracę
Przyczyna? Nieznana. Obydwa identyczne stały obok siebie. Jeśli spadło samo do 15 stopni, to grzybki pewnie już nieaktywne.
Nie napisałeś ile tego nastawu masz: jeśli 25l to cukru w tym jest jeszcze 1kg. W 50l to już 2kg itd...
Sugeruję 2 możliwości: jeśli mało nastawu - puścić na rurki. Z pozostałości - zrobić nastaw odejmując ilość cukru która w dundrze się znajduje.
Jeśli nastawu jest więcej - podzielić na pół, dodać wody, cukru i drożdży i fermentować od nowa. Chociaż też nie napisałeś jakie było BLG startowe, więc tez nie wiadomo ile alkoholu masz w tym nastawie - czy nawet po rozcieńczeniu grzybki podejmą pracę
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Czyli BLG startowe 28,3
Przy BLG końcowym =5 masz z tych 50l - 5,4l etanolu, jeśli zjechałbyś do -4 to było by ponad 8l - jest o co powalczyć
Skoro robisz nastawy po25l, to znaczy że w wiadrach fermentacyjnych.
Będziesz potrzebował w takim razie przynajmniej jeszcze jedno wiadro, albo pentainera:
https://allegro.pl/petainer-30l-keg-fer ... 31343.html
- Zlewasz jeden nastaw znad osadu do pentainera (lub wiadra). Myjesz wiadro
- Z drugiego wiadra zlewasz znad osadu nastaw do pierwszego wiadra, myjesz drugie wiadro
- Rozdzielasz to po połowie do dwóch wiader, dodajesz rozpuszczony cukier po 6kg do każdego i uzupełniasz do 25l każde
- jak temperatura spadnie poniżej 25°C dodajesz do każdego drożdże i czekasz tydzień
po tygodniu - na rurki (oczywiście jeśli przefermentowało do -3BLG lub niżej), a z nastawem z pentainera robisz to samo...
W sumie powinieneś uzyskać około 14l etanolu
Przy BLG końcowym =5 masz z tych 50l - 5,4l etanolu, jeśli zjechałbyś do -4 to było by ponad 8l - jest o co powalczyć
Skoro robisz nastawy po25l, to znaczy że w wiadrach fermentacyjnych.
Będziesz potrzebował w takim razie przynajmniej jeszcze jedno wiadro, albo pentainera:
https://allegro.pl/petainer-30l-keg-fer ... 31343.html
- Zlewasz jeden nastaw znad osadu do pentainera (lub wiadra). Myjesz wiadro
- Z drugiego wiadra zlewasz znad osadu nastaw do pierwszego wiadra, myjesz drugie wiadro
- Rozdzielasz to po połowie do dwóch wiader, dodajesz rozpuszczony cukier po 6kg do każdego i uzupełniasz do 25l każde
- jak temperatura spadnie poniżej 25°C dodajesz do każdego drożdże i czekasz tydzień
po tygodniu - na rurki (oczywiście jeśli przefermentowało do -3BLG lub niżej), a z nastawem z pentainera robisz to samo...
W sumie powinieneś uzyskać około 14l etanolu
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 15:47 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style najwyższa temp. Pierwszego dnia 28 stopni teraz 19 . Myślicie że zejdzie poniżej zera jeszcze ? Na wierzchu trochę piany ale nie słychać żeby jeszcze pracowało. Według obliczeń zostało w tym ok 4 kg cukru ?
Pozdrawiam
Ps To mój pierwszy raz .
Pozdrawiam
Ps To mój pierwszy raz .
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Przy takiej objętości nastawu daję 32 kg cukru i nie mam żadnych problemów
Zmień drożdże a nie będziesz miał problemów z zejściem do -4.Pol87 pisze:Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style.
Przy takiej objętości nastawu daję 32 kg cukru i nie mam żadnych problemów
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Ech, naczytałem się o tych zrobiłem zapas . Zobaczymy, następny to postaram się puścić w weekend. Jakie drożdże polecasz ?
Ostatnio zmieniony środa, 11 wrz 2019, 20:30 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
- Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Witam mam podobne pytanie więc podepnę się tutaj, robiłem nastaw cukrowy 175l według proporcji z opakowania drożdży spiritferm extreme 8kg nastaw zatrzymał się na 10 blg, pomyślałem więc ze zbyt niska temperatura, wstawiłem grzałkę na 27 stopni nic już nie pomogło.
Z początkiem stycznia Nastawiłem 200l cukrówki według proporcji drożdży moskva (8kg cukru i dopełnić do 25l) tym razem beczka stała w temp pokojowej a temperatura cieczy spadała stopniowo z 28 stopni aż do 20, nastaw ten po 7 dniach zatrzymał się na 10 blg, w 11 dzień blg nadal 10, co radzicie w takim przypadku?
Z początkiem stycznia Nastawiłem 200l cukrówki według proporcji drożdży moskva (8kg cukru i dopełnić do 25l) tym razem beczka stała w temp pokojowej a temperatura cieczy spadała stopniowo z 28 stopni aż do 20, nastaw ten po 7 dniach zatrzymał się na 10 blg, w 11 dzień blg nadal 10, co radzicie w takim przypadku?
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 sty 2020, 13:16 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Również je polecam! Na dużych nastawach pracują bardzo dobrze.prolog1975 pisze:Od siebie polecę Prestige Turbo Pure 48.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Zależy jak chcę przyoszczędzić. Generalnie to 100g/10kg cukru, ale zdarzało mi się dać połowę tego i tez zjadły całość, tylko że dzień później
Ale to były testy. Teraz daję 80-100g/10kg
Ale to były testy. Teraz daję 80-100g/10kg
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW