Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Re: Nastawiłem zacier i proszę o konsultacje czy już mogę pędzić
Napisane: środa, 8 wrz 2010, 19:30
Istotnie- badając temperaturę jego wrzenia. Licząc po blg (dla cukrówek) błąd jest mały, ale jest, a w nastawach owocowych wynik fałszują niecukry.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: środa, 8 wrz 2010, 19:55
No w sumie to tak, zgadzam się. Aha... jedna sprawa bo robiąc cukrówkę lubię dolać sobie troszkę soku malinowego. Powiedz mi (bo różne są opinie na ten temat, niektórzy mówią że ze świerzych owoców tak, ale nie z soku) czy występuje metanol ? Ja zawsze ale to zawsze odlewam 2 pierwsze trzydziestki.
______________________________________________________________________ Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
Napisane: środa, 8 wrz 2010, 22:57
Witam Panowie po przefermentowaniu zacieru bgl był ostro w nimusie, po wrzuceniu alkoholomierza, służącego do badania zawartości czystego alkoholu zanurzył sie do 10 więc nie rozumiem waszego ździwienia. Nie sądze żeby to był bład. Ale mniejsza o to ponieważ najważniejszy jest efekt końcowy prawda ??
Napisane: środa, 8 wrz 2010, 23:04
Ehh... po raz miliard pierwszy na forum: Aerometr bada gęstość. W nastawie masz oprócz wody i etanolu pierdyliard innych rzeczy, które mają oczywisty wpływ na gęstość tej mieszaniny. Co innego destylat- w teorii jest tam tylko etanol i woda. To sobie możesz zmierzyć. W nastawie to może co najwyżej za spławik robić...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: czwartek, 9 wrz 2010, 14:24
Powtarzam raz jeszcze robiąc cukrówkę lubię dolać sobie troszkę soku malinowego. Powiedz mi (bo różne są opinie na ten temat, niektórzy mówią że ze świerzych owoców tak, ale nie z soku) czy występuje metanol ? Ja zawsze ale to zawsze odlewam 2 pierwsze trzydziestki.
Jest w tym metanol ? bo ja pewności nie mam. Liczę na odpowiedź. Pozdrawiam
______________________________________________________________________ Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
Napisane: czwartek, 9 wrz 2010, 14:57
Dolewasz przed fermentacją czy przed gotowaniem? Jaki to sok? Syrop sklepowy czy sok robiony w domu poprzez gotowanie malin z cukrem?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości